ДА ПРСТЕ ПОЛИЖЕТЕ: Ево како да спремите савршено укусан печени кромпир

Бојана Јовановић

11. 08. 2024. у 07:00

МАЛО је особа које не воле печени кромпир, о чему сведоче и стотине различитих начина за његову припрему.

ДА ПРСТЕ ПОЛИЖЕТЕ: Ево како да спремите савршено укусан печени кромпир

Фото Shutterstock

А како да буде што укуснији када га извадите из рерне? Многи греше када сиров кромпир стављају да се пече, јер он је пун воде и биће му потребно знатно више времена да буде готов него ако га претходно кратко обарите.

Очистите га и целог убаците у кључалу воду, па када буде допола куван извадите га, добро оцедите и пажљиво исеците на комаде жељене величине. Ако желите хрскавији кромпир, убаците га у плех подмазан маслиновим уљем, свињском, односно пачјом машћу или масноћом преосталом од печења меса, а уколико пре бирате лакше прање судова него хрскавост, плех обложите пек-папиром.

У оба случаја водите рачуна о томе да се комади кромпира не додирују. Рерну загрејте на 225 степени, убаците кромпир, смањите температуру на 200 и након 20 минута извадите плех и окрените кришке, да би се запекле и са друге стране. Тада можете додати и бели лук или зачине по жељи. Вратите плех у рерну, али сада у њен горњи део, а не на средину.

Пеците још 15-20 минута уз повремено мешање и послужите одмах, док је још топао. Уколико имате рерну са вентилатором све време оставите плех на средњој висини и пеците одмах од почетка на 200 степени. У том случају биће нешто брже готов, а окретању кришки прибегните после 15, а не 20 минута.

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОДМАХ РЕШИТЕ ТО Вучићу пришао мештанин Доње Трешњице, председник муњевито реаговао (ФОТО)

"ОДМАХ РЕШИТЕ ТО" Вучићу пришао мештанин Доње Трешњице, председник муњевито реаговао (ФОТО)

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић борави у посети Подрињу где разговара са грађанима, учествује у разним догађајима и обилази више села, градова и општина.

06. 09. 2024. у 20:12

ДЕСЕТИНЕ РАКЕТА ПАЛО НА ХАРКОВ, БРОЈЕ СЕ ЖРТВЕ: Одговор на напад Украјине током ноћи - драматични снимци (ВИДЕО)

ДЕСЕТИНЕ РАКЕТА ПАЛО НА ХАРКОВ, БРОЈЕ СЕ ЖРТВЕ: Одговор на напад Украјине током ноћи - драматични снимци (ВИДЕО)

РУСИЈА је гађала данас Харков са најмање десет ракета типа Искандер и С-300/400, након великог, ноћног напада Украјине беспилотним летелицама на 15 руских региона, укључујући Москву, преносе украјински медији.

01. 09. 2024. у 15:01

Коментари (0)

РУКА ПРИЈАТЕЉСТВА ЗА НАПУШТЕНЕ ЉУБИМЦЕ: Меридиан фондација донирала прихватилишту за псе и мачке у Сомбору (ВИДЕО)