ПРАВИ СЕ ЗА 5 МИНУТА И НЕ ГОЈИ: Најстарији и најздравији колач на свету
РЕЦЕПТ долази из Грчке и стар је 6.000 година, а колач решава здравствене проблеме и даје невероватну снагу.
Што је заправо пастели? Ради се о мешавини две здраве намирнице – сусама и меда. Називају га још и питом од сусама и меда.
Користи и лековита својства пастелија:
Комбинација ове две намирнице даје вам свети грал корисних састојака и то између осталог: цинка, гвожђа, влакана, магнезијума, калцијума, бакра и низа витамина, посебно групе Б, односно скоро свих састојака кључних за здравље и функционисање организма.
Пастели ће идеално деловати на регулацију неправилних откуцаја срца, висок крвни притисак и бољу циркулацију. Даће вам неопходну енергију и снагу за тешки физички и психички рад.
Истраживања указују да редовно коришћење пастелија решава хронични умор, нервозу и депресију. Комбинација сјајно ђелује и на хронични стрес и то након 3 недеље редовног коришћења.
Пастели садржи чак 182 елемента који су корисни за здравље нашег организма, а посебно је велика концентрација антиоксиданаса.
Само једна или две куглице пастелија пред неки важан догађај, даће вам дуготрајну и јаку енергију и бити сјајно гориво за здравље целог организма.
Изворни рецепт за пастели:
Састојци:
* 300 грама тахинија (паста од чистог млевеног сусама)
* 300 грама природног меда
Напомена: У продавницама здраве хране можете наћи готови тахини.
Направите га сами ако имате времена и добар блендер.
За добар домаћи тахини намаз требају вам сирове ољуштене семенке сисама и уље по жељи (обично 2 кашичице уља иду на једну или пола шољице семенки, у зависности колико густу смесу желите – најчешће се користи сусамово, маслиново или сунцокретово). Лагано попржите семенке на тигању без додавања масноћа до златне боје (5-10 минута, мешајући стално). Будите опрезни да вам сусам не загори, јер ће постати горког укуса. Када се охладе, убаците их у блендер с маслиновим уљем и миксајте док не добијете пасту жељене густоће (можете додавати још маслиновог уља по жељи).
Поступак:
Помешајте ове две намирнице у посуди. Пре стављања у посуду можете излити накупљено уље које се створи на врху посуде са тахинијем. Оба састојка су течна али, што је врло интересантно, када их добро измешате, стврднуће се у масу која се може обликовати као пластелин.
У току мешања можете додати у масу и шаку дробљених комадића ораха, бадема, пистаћа или лешника ако желите. Неки, правећи овај рецепт, пеку смесу, што никако не препоручујемо због великог губитка корисних састојака, али и самог укуса.
Направите куглице, плочу или неки вама занимљив облик. Уваљајте ове куглице или правоугаонике у целе семенке сусама.
Готове пастелије поређајте на неки послужавник и ставите све у фрижидер.
Будите умерени, јер се ради о енергетској "бомби".
(Super Žena/B 92)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
ХРСКАВЕ СПОЉА, ИЗНУТРА ПУНЕ ФИЛА: Припремите панцероте из рерне
25. 02. 2024. у 14:10
СНИКЕРС БАЈАДЕРА: Већ можете замислити укус који се не заборавља
23. 02. 2024. у 15:00
МАКРОН СВЕ ИЗНЕНАДИО: Ево шта каже о преговорима са Путином
ФРАНЦУСКИ председник Емануел Макрон рекао је да не искључује могућност преговора са руским председником Владимиром Путином „када контекст дозвољава“.
17. 11. 2024. у 21:03
ШТА ЈЕ АТАЦМС КОЈИМ ЋЕ УКРАЈИНА УДАРИТИ НА РУСИЈУ? Америчка ракета има домет 300 км, користи се за гађање ових циљева
АДМИНИСТРАЦИЈА америчког председника Џозефа Бајдена укинула је данас ограничења која су досад Украјини блокирала употребу америчког оружја за нападе дубоко на руску територију.
17. 11. 2024. у 19:48
"ТЕРАЛИ СУ МЕ ДА РАДИМ ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ, НАСИЛНО - ПО КАЗНИ": Оливера Ковачевић о каријери на РТС-у
ВОДИТЕЉКА Оливера Ковачевић је о својим почецима, изазовима у послу, о томе зашто понекад пожели да буде викиншка ратница, као и о свему што јој даје снагу и инспирацију.
17. 11. 2024. у 09:28
Коментари (0)