ДА СУТРА БУДУ НА ТРПЕЗИ: Василице са медом - Слатко пециво које се традиционално прави за Мали Божић
Василице су слатко пециво који се код нас служи на Мали Божић.
Меси се мекано тесто, а када се василице испеку преливају се медом, а ми предлажемо да поспете и шећером. Василице могу бити и слане и слатке, а многе домаћице их припремају као и божићну чесницу према старом рецепту за домаћи хлеб.
Састојци:
- 800 г брашна
- 200 г масти
- 1 коцка квасца
- 1 кашичица соли
- 1 кашичица шећера
- 300 мл воде
- 2 кашичице меда
Припрема:
У млаку воду додајте измрвљени квасац и шећер и промешајте да се сви састојци лепо сједине. Оставите да се квасац активира неких 10 минута. У другој посуди сједините брашно, со и маст, па додајте активирани квасац и умесите глатко тесто. Поделите тесто на 8-10 једнаких делова и обликујте лоптице. Покријте крпом и оставите да одстоји још 20 минута.
Узмите једну лоптицу теста и танко развуците, па исеците траке. Остале лоптице мало спљоштите рукама, како бисте добили облике лепиња, па ставите траку од теста преко. Тепсију премажите уљем и поспите брашном, па ређајте василице. Покријте и оставите да нарасту још 10 минута.
Пеците у загрејаној рерни на 200 °C око 20 минута. Послужите василице преливене медом.
(stvarukusa)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
ПОГАЧИЦЕ СА ЧВАРЦИМА: Нећете моћи да им одолите, а праве се никад лакше
23. 12. 2024. у 07:00Новости онлине
ДОМАЋЕ КИФЛИЦЕ СА ВИРШЛАМА: Доручак готов за час, а кифлице никад меканије
22. 12. 2024. у 07:00Новости онлине
РЕЦЕПТ ЗА ДОМАЋЕ ЛЕПИЊЕ СА СУСАМОМ: Направите их сами по овом рецепту
14. 12. 2024. у 07:00
ЂОКОВИЋ ОТКРИО: Отровали су ме у Аустралији, имао сам висок ниво тешких метала у крви
НАЈБОЉИ српски тенисер Новак Ђоковић открио је да је пре три године када је депортован из Аустралије отрован храном у имиграционом хотелу, где је био смештен.
09. 01. 2025. у 21:40
АМЕРИКАНЦИ ОБЈАВИЛИ МАПЕ СА РАТИШТА: Русија наставља продор дубље у Украјину, враћа територију у Курској области (ФОТО)
РУСИЈА наставља да продире дубље у Украјину и враћа сопствену територију у Курској области, показују најновије мапе са украјинског ратиша које је објавио Институт за проучавање рата (ISW).
09. 01. 2025. у 20:45
ТИТОВ СИН СЕ ТУЖИ СА ХРВАТСКОМ: ОЗНА га натерала да потпише да се одриче наследства
ИМАЊЕ Јосипа Броза Тита у Самобору у Хрватској, удаљено само километар од центра града, некада је била једна од његових приватних резиденција.
12. 01. 2025. у 20:00
Коментари (0)