ПОГАЧИЦЕ СА ЧВАРЦИМА: Нећете моћи да им одолите, а праве се никад лакше
Погачице са чварцима су укусно, слано, хрскаво пециво, које посебно прија зими, уз јогурт или омиљени топли напитак. Одличан су избор за доручак, ужину или вечеру.
Састојци:
- брашно 1 кг
- 4 јајета
- со 1 кашика
- уље око 1 дл
- млеко 0,7 л
- шећер 1 кашичица
- квасац 50 г
- млака вода по потреби
- тропа од чварака 300 г
- ситни чварци 300 г
Припрема:
У млако млеко додати шећер и промешати, па измрвити квасац и оставити да надође.
У просејано брашно додати со и измешати (да со не дође у директан додир са квасцем), направити удубљење у брашну, разбити јаја, па сипати уље и млеко са надошлим квасцем. Замесити глатко, меко тесто, по потреби додати млаке воде при замесивању, покрити крпом и оставити да нарасте до удвостручења волумена. Када је тесто нарасло, изручити га, без премесивања, на побрашњену радну површину и растањити оклагијом што тање. Целу површину теста обилно премазати тропом од чварака. Преко тропа обилно посути ситне чварке и благо притиснути да се чварци залепе за троп, како не би спадали при преношењу теста. Уколико троп или чварци нису слани, посолити по укусу. Надевено тесто исећи на 8 истоветних делова. На један део теста стављати други, на други трећи, укупно 7 комада, сваки са премазаном површином окренутом нагоре.
Последњи, осми комад теста пажљиво преврнути са премазаном површином надоле.
Наслагано тесто прекрити крпом и оставити да нарасте око 20 минута. Када је тесто нарасло, растањити га оклагијом, пазећи да се слојеви не поремете, а истовремено водећи рачуна да се добије правилан облик теста, квадратни или правоугаони. Оштрим ножем исећи тесто на квадрате жељене величине (8x8 цм). Погачице слагати у овлаш подмазан плех са врло малим размаком.
Сваку погачицу одозго премазати са мало тропа и горњу површину мало нарецкати ножем.
Прекрити плех и оставити да погачице нарастају око 20 минута. Пећи у загрејаној рерни на 180 °C око 15-20 минута, зависно од дебљине погачица, да лепо порумене.
(superrecepti)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
СТИГАО ЖЕСТОК ОДГОВОР ТРАМПУ ОД ПРЕДСЕДНИКА: То је наше и тако ће остати!
ПРЕДСЕДНИК Панаме Хосе Мулино поручио је да Панамски канал припада његовој држави и да око тога неће бити преговора.
23. 12. 2024. у 08:54
ПРВИ СНИМЦИ УКРАЈИНСКОГ НАПАДА НА РИЛСК: Најмање шест мртвих и десетине повређених, горе аутомобили (ВИДЕО)
ШЕСТ особа, међу којима и једно дете, убијено је у Рилску, у области Курск, као резултат ракетног удара украјинских оружаних снага, саопштио је вршилац дужности гувернера Курске области Александар Хинштајн.
20. 12. 2024. у 17:07
"СРЦЕ МОЈЕ, ДУШО МОЈА" Дајана грца у сузама због Жике, а он је грли: "Сетила сам се наше свадбе" (ВИДЕО)
"ЗАСЛУЖИО си да те загрлим и пољубим..."
23. 12. 2024. у 10:06
Коментари (0)