ДОМАЋИ КРОАСАНИ СА ЧОКОЛАДОМ: Ваздушасти и мекани као из пекаре

Новости онлине

28. 11. 2024. у 15:38

Доносимо вам рецепт за веома укусне кросане, те се могу наћи на трпези у свакој прилици.

ДОМАЋИ КРОАСАНИ СА ЧОКОЛАДОМ: Ваздушасти и мекани као из пекаре

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • 56 г путера, омекшаног на собну температуру
  • 500 г вишенаменског брашна, плус још за ваљање
  • 50 г шећера
  • 2 кашичице соли
  • 1 кашика активног сувог или инстант квасца
  • 360 мл хладног млека
  • 113 г чоколаде, грубо сецкане

За путер слој:

  • 340 г путера, омекшаног на собну температуру
  • 16 г брашна
  • јаје размућеног са 30 мл млека

Припрема:

Како бисте направили кроасане насеците путер на четири кришке и измешајте миксером помоћу куке за тесто. Додајте брашно, шећер, со и квасац. Укључите миксер на ниску-средњу брзину да сједините састојке. Док миксер ради, полако сипајте млеко. Када додате све млеко, укључите миксер на средњу брзину и почните да месите тесто.

Месите тесто руком на лагано побрашњеној површини пуних 5 минута. Ако тесто постане превише лепљиво током процеса мешења, поспите 1 кашичицу брашна на тесто или на радну површину. Извадите тесто из чиније и побрашњеним рукама израдите куглу. Ставите га на лагано побрашњен плех. Лагано поравнајте тесто и покријте га пластичном фолијом или алуминијумском фолијом. Ставите цео плех у фрижидер и оставите покривено тесто да одстоји у фрижидеру 30 минута.

Извадите га из фрижидера. Почните да равнате тесто рукама. У овом кораку га разваљате у правоугаоник, а након тога уролајте. Тесто ће се враћати у првобитни овални облик, али наставите да обрађујете ивице рукама и оклагијом док не добијете правоугаоник одговарајуће величине. Разваљано тесто ставите назад на плех. Прекријте га пластичном фолијом или алуминијумском фолијом, ставите цео плех у фрижидер и оставите да поклопљено тесто одстоји у фрижидеру 4 сата или преко ноћи. За путер слој у великој посуди миксером умутите путер и брашно док смеса не постане глатка. Пребаците смесу на лим за печење обложен папиром за печење. Користећи кашику или малу лопатицу, изравнајте у правоугаоник 18x26 цм. Ставите цео лим за печење у фрижидер и хладите слој путера 30 минута.

Након тога разваљаћете тесто у велики правоугаоник. Урадите то на лагано побрашњеној површини. Извадите и тесто и слојеве путера из фрижидера. Ставите слој путера у средину теста и преклопите сваки крај теста преко њега. Затворите ивице теста преко слоја путера најбоље што можете прстима. На лагано побрашњеној површини разваљајте тесто у правоугаоник величине 26 × 50 цм. Најбоље је да се котрљате напред-назад тако да краћи крај теста буде окренут према вама. Користите прсте ако је потребно. Пресавијте тесто по дужини на трећине.

Након тога поново окрените тесто тако да краћи крај буде окренут према вама. Разваљајте га још једном у правоугаоник величине 26 × 50 цм, а затим преклопите тесто по дужини на трећине. Тесто мора бити у фрижидеру између 2. и 3. савијања, јер је до сада доста обрађено. Преклопљено тесто ставите на плех, прекријте пластичном фолијом или алуминијумском фолијом и оставите у фрижидеру 30 минута пре трећег савијања. На крају тесто још једном савијте у правоугаоник исте величине, по дужини на трећине.

Преклопљено тесто ставите на обложен плех, покријте пластичном фолијом или алуминијумском фолијом и оставите у фрижидеру 4 сата или преко ноћи. На крају следећег корака, биће вам потребна 2 плеха за печење обложена силиконским простиркама за печење или папиром. Тесто је тренутно на обложеном плеху у фрижидеру, тако да већ имате 1 припремљену. Обликујте кроасане тако што ћете да извадите тесто из фрижидера. На благо побрашњеној површини разваљајте тесто у правоугаоник величине 21 × 50 цм. Користите прсте ако је потребно. Користећи секач за пицу или оштар нож, исеците тесто на пола вертикално. Затим исеците 3 једнаке кришке хоризонтално и добићете 8 правоугаоника. Пресеците сваки правоугаоник на пола по дужини тако да имате 16 правоугаоника величине 5 × 13 цм.

Користећи прсте или оклагију, истегните га тако да буде дугачак око 21 цм. Ставите неколико комадића чоколаде у један слој на један крај и чврсто умотајте тесто око чоколаде. Поновите са преосталим тестом, ставите обликоване кроасане на 2 обложена плеха за печење, по 8 по плеху. Лагано покријте пластичном фолијом или алуминијумском фолијом и оставите да одстоји на собној температури 1 сат, а затим ставите у фрижидер да одмара 1 сат или до 12 сати. Загрејте рерну на 204°Ц. Умутите јаје са млеком. Извадите кроасане из фрижидера. Сваки лагано премажите јајетом. Пеците док кроасани не порумене, око 20 минута. Окрените тепсију на пола печења. Извадите чоколадне кроасане из рерне и ставите на решетку да се охладе неколико минута пре сервирања.

(stvarukusa)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
pogledaj sve
МУКЕ ЗА ПУТИНА ЗБОГ СУ-57: Боље би му било да се не петља са Западом изван Украјине

МУКЕ ЗА ПУТИНА ЗБОГ СУ-57: "Боље би му било да се не петља са Западом изван Украјине"

НАКОН готово три године рата у Украјини, ескалација иностраних санкција наметнутих руској индустрији коначно има приметан утицај на напоре Москве за модернизацију, пише британски Телеграф.

28. 11. 2024. у 08:08

Коментари (0)

НЕВЕРОВАТНИ ПОПУСТИ ДО КРАЈА МЕСЕЦА! Не пропустите прилику за велику уштеду