ИМА ХРСКАВУ КОРИЦУ И САВРШЕНУ СРЕДИНУ: Бесквасни хлеб од хељде - не мора да се меси и врло је хранљив

Татјана Марковић

15. 10. 2024. у 07:00

Најлакши хлеб од хељде има хрскаву корицу и савршену средину, не мора да се меси и врло је хранљив.

ИМА ХРСКАВУ КОРИЦУ И САВРШЕНУ СРЕДИНУ: Бесквасни хлеб од хељде - не мора да се меси и врло је хранљив

Фото: Shutterstock

Састојци:

330 г хељдине прекрупе

2 кашике млевеног овса
2 кашике млевеног ланеног семена
240 мл воде
2 кашичице прашка за пециво
1 кашичица соли

За посипање:

сусам, по укусу
сунцокрет, по укусу
ланено семе, по укусу

Рецепт за бесквасни хлеб од хељде:

За овај хлеб, хељдину прекрупу и ланено семе ставите у чинију, промешајте и залијте водом. Нека се све натапа најмање два сата или преко ноћи. Када се натопи, оцедите воду, али не испирајте. Помешајте воду са натопљеном прекрупом, док смеса не постане глатка.

Сипајте у посуду и покријте чистом крпом. Оставите посуду на собној температури на сувом месту 12-24 сата, тиме ће започети процес ферментације, али пазите да се ферментише превише. Након што се удвостручи загрејте рерну на 160 степени C. Лагано умешајте остале састојке (млевени овас, млевено ланено семе, прашак за пециво и со).

Тепсију обложите папиром за печење, извуците смесу у плех и равномерно је поравнајте кашиком. Поспите семенкама по укусу и пеците 90 минута, а затим извадите плех из рерне и оставите свеже печени хлеб на страну 10 минута пре него што га извадите из тепсије. Оставите да се охлади пре него што га насечете.

(stvar ukusa)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДНЕВНИК СТЕПИНЦА ЗАГРЕБ КРИЈЕ ДЕЦЕНИЈАМА: Интервју - Проф. др Предраг Илић, аутор тротомне студије о злочинима у НДХ

ДНЕВНИК СТЕПИНЦА ЗАГРЕБ КРИЈЕ ДЕЦЕНИЈАМА: Интервју - Проф. др Предраг Илић, аутор тротомне студије о злочинима у НДХ

О НЕКАДАШЊЕМ загребачком надбискупу Алојзију Степинцу (Брезарић, 1898 - Крашић, 1960) и његовој улози у Независној Држави Хрватској током Другог светског рата, објављен је у Републици Хрватској огроман број историографских и хагиографских књига, зборника радова, фељтона, чланака, али не и његов дневник у пет књига, који је водио од 30. маја 1934. до 13. фебруара 1945. године.

15. 12. 2024. у 13:55

ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије немогућа мисија у квалификацијама за Светско првенство?

ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије "немогућа мисија" у квалификацијама за Светско првенство?

Фудбалска репрезентација Србије играће у групи К са Енглеском, Албанијом, Летонијом и Андором у оквиру квалификација за Светско првенство 2026. али је селекција "горди албиона" нешто што ће представљати највећи проблем изабраницима Драгана Стојковића Пиксија. Не само због квалитета, већ и због нечег другог.

14. 12. 2024. у 13:16

Коментари (0)

ЈЕЗИВО: Последњи минути живота Јаниса Тиме снимљени камером, после овога се убио (ВИДЕО)