НАЈФИНИЈЕ ВАЗДУШАСТО ПЕЦИВО: Традиционални јеврејски хлеб са маслиновим уљем и медом
Јеврејски хлеб ћете правити често, јер је попут најфинијег лаганог пецива.
Посипа се сусамом и плете у плетеницу. Необичан је по томе што се у смесу додаје мало меда.
Састојци:
60 мл + 2 кашике топле воде
1 паковање активног сувог квасца
2 кашике меда
440 г брашна за хлеб
1 кашичица соли
6 кашика маслиновог уља
5 великих жуманаца собне температуре
1 јаје + 1 кашика воде
2 кашике сусама или мака
Рецепт за традиционални јеврејски хлеб са маслиновим уљем и медом:
У великој мерици помешајте топлу воду, маслиново уље, квасац и мед. Пустите да квасац нарасте, 5 минута. Миксером помешајте брашно, со и жуманца. Док миксер ради на малој брзини полако сипајте мешавину квасца. Повећајте брзину миксера на средњу и мешајте док се тесто не повуче се са ивица посуде, око 2-4 минута. Ако вам се тесто чини превише влажним, додајте 1-2 кашике брашна.
Извуците га на чисту радну површину и обликујте лопту. Ставите у исту посуду, покријте пластичном фолијом и оставите на топлом месту док се не удвостручи, око 1 – 1 ½ сат. Обложите плех папиром за печење. Тесто излијте на лагано побрашњену површину. Користећи оштар нож, исеците га на 3 једнака дела. Уваљајте сваки комад у јуфку. Ако тесто почне да се скупља док ваљате, покријте га пластичном фолијом и оставите да одстоји 10 минута. Затим наставите да ваљате јуфке.
Формирајте векну од три јуфке тако што ћете да исплетете плетеницу. Стисните три прамена на крају и нежно их увуците да бисте направили округлу ивицу. Подвуците и врх. Ставите је на припремљен плех, покријте чистом кухињском крпом или пластичном фолијом и ставите плех на рерну. Премажите целу површину векне са јајима и обилно поспите сусамом.
Загрејте рерну на 180 степени и пеците обликовану векну док се не удвостручи, око 30 минута, ротирајући тепсију на пола печења. Потпуно охладите на плеху пре сервирања. Уживајте!
(Ствар укуса)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
МЕРКЕЛОВА ПРОГОВОРИЛА О ПУТИНУ: Једну ствар посебно истакла - "Имао је осећај за то"
БИВША немачка канцеларка Ангела Меркел описала је у својим мемоарима први сусрет са Доналдом Трампом, а такође је говорила о руском председнику Владимиру Путину и Украјини. Одломке из књиге објавили су немачки медији.
21. 11. 2024. у 11:45
РУСИЈА ПОСТАЛА ГЛАВНИ "ИГРАЧ" У ЕВРОПИ: Ово се десило први пут од пролећа 2022. године
РУСИЈА је у септембру први пут од пролећа 2022. постала главни снабдевач гасом Европске уније, преноси РИА Новости, позивајући се на податке Евростата.
21. 11. 2024. у 11:32
МНОГИ НЕ ЗНАЈУ: Шта кнез Михаило показује прстом
СПОМЕНИК кнезу Михаилу Обреновићу на Тргу републике постао је главно градско састајалиште Београђана и њихових гостију. Међутим, од многих ћете чути да се састају не код Кнеза већ “код коња”.
21. 11. 2024. у 09:47
Коментари (0)