КРОМПИР ПИТА СА СЛАНИНОМ, ЛУКОМ И ЈАЈИМА: Богата и изгледом и укусом
Печена кромпир пита са сланином, луком и јајима се традиционално спрема у Литванији поводом Ускрса.
Овај традиционални литвански рецепт се обично служи са сосом од јабука, павлаком или комадићима измрвљене сланине и може се јести као главно јело или прилог.
Састојци:
- 230 г сланине, сецкане
- 1 велики лук, исецкан
- 5 великих јаја, умућених
- 160 мл млека
- 200 мл незаслађеног кондензованог млека
- 1 1/2 кашичица соли
- 60 г овсених пахуљица
- 2 кг и 200 г кромпира, ољуштеног и наренданог
Припрема:
За печену кромпир питу са сланином, луком и јајима загрејте рерну на 176 степени. Премажите ватросталну посуду уљем и оставите је на страну. У великом тигању динстајте сланину и лук док не порумене и не кармелизују се. Оставите у тигању и не цедите масноћу. Оставите посуду са стране да се охлади.
У великој посуди помешајте јаја, млеко, незаслађено кондензовано млеко, со и овсене пахуљице. Додајте мешавину сланине и црног лука и масноћу. Мешајте док се добро не сједине. Кухињским процесором или ручно, ситно нарендајте кромпир, истискујући вишак влаге. Радите брзо да кромпир не потамни.
У мешавину сланине и јаја додајте рендани и оцеђени кромпир, добро промешајте. Сипајте мешавину кромпира у припремљену тепсију и пеците 1 1/2 сата или док врх не постане прилично браон, а унутрашњост чврста, али још увек влажна. Извадите плех из рерне и оставите да одстоји 5 минута пре него што га исечете на квадрате. Послужите као прилог или као главно јело уз салату. Уживајте у печеној кромпир пити са сланином, луком и јајима.
(stvarukusa/mondo)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
ПИТА СА ШЉИВАМА И ЧОКОЛАДОМ: Врло једноставна посластица, а тако укусна
12. 03. 2024. у 20:30
ПИТА МАФИНИ СА СИРОМ: Спрема се брзо, за разна послужења (ВИДЕО)
11. 08. 2023. у 14:37
МЕРКЕЛОВА ПРОГОВОРИЛА О ПУТИНУ: Једну ствар посебно истакла - "Имао је осећај за то"
БИВША немачка канцеларка Ангела Меркел описала је у својим мемоарима први сусрет са Доналдом Трампом, а такође је говорила о руском председнику Владимиру Путину и Украјини. Одломке из књиге објавили су немачки медији.
21. 11. 2024. у 11:45
РУСИЈА ПОСТАЛА ГЛАВНИ "ИГРАЧ" У ЕВРОПИ: Ово се десило први пут од пролећа 2022. године
РУСИЈА је у септембру први пут од пролећа 2022. постала главни снабдевач гасом Европске уније, преноси РИА Новости, позивајући се на податке Евростата.
21. 11. 2024. у 11:32
СУСРЕТ МЕРКЕЛОВЕ И ТРАМПА Питао је за Путина, а папа јој рекао: "Савијај, савијај, савијај - али осигурај да не пукне"
ДОБАР део одломака се односи на састанак који је имала са Трампом у Белој кући у марту 2017.
21. 11. 2024. у 17:17
Коментари (0)