КРОМПИР ПИТА СА СЛАНИНОМ, ЛУКОМ И ЈАЈИМА: Богата и изгледом и укусом

Новости онлине

29. 04. 2024. у 07:00

Печена кромпир пита са сланином, луком и јајима се традиционално спрема у Литванији поводом Ускрса.

КРОМПИР ПИТА СА СЛАНИНОМ, ЛУКОМ И ЈАЈИМА:  Богата и изгледом и укусом

Foto: Shutterstock

 Овај традиционални литвански рецепт се обично служи са сосом од јабука, павлаком или комадићима измрвљене сланине и може се јести као главно јело или прилог.

Састојци:

  • 230 г сланине, сецкане
  • 1 велики лук, исецкан
  • 5 великих јаја, умућених
  • 160 мл млека
  • 200 мл незаслађеног кондензованог млека
  • 1 1/2 кашичица соли
  • 60 г овсених пахуљица
  • 2 кг и 200 г кромпира, ољуштеног и наренданог

Припрема:

За печену кромпир питу са сланином, луком и јајима загрејте рерну на 176 степени. Премажите ватросталну посуду уљем и оставите је на страну. У великом тигању динстајте сланину и лук док не порумене и не кармелизују се. Оставите у тигању и не цедите масноћу. Оставите посуду са стране да се охлади. 

У великој посуди помешајте јаја, млеко, незаслађено кондензовано млеко, со и овсене пахуљице. Додајте мешавину сланине и црног лука и масноћу. Мешајте док се добро не сједине. Кухињским процесором или ручно, ситно нарендајте кромпир, истискујући вишак влаге. Радите брзо да кромпир не потамни. 

У мешавину сланине и јаја додајте рендани и оцеђени кромпир, добро промешајте. Сипајте мешавину кромпира у припремљену тепсију и пеците 1 1/2 сата или док врх не постане прилично браон, а унутрашњост чврста, али још увек влажна. Извадите плех из рерне и оставите да одстоји 5 минута пре него што га исечете на квадрате. Послужите као прилог или као главно јело уз салату. Уживајте у печеној кромпир пити са сланином, луком и јајима. 

(stvarukusa/mondo)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
СТИГЛА ПРВА ВЕЛИКА ПРОГНОЗА ЗА ПРОЛЕЋЕ: Европски стручњаци открили какво нас време очекује у марту, априлу и мају (МАПА)

СТИГЛА ПРВА ВЕЛИКА ПРОГНОЗА ЗА ПРОЛЕЋЕ: Европски стручњаци открили какво нас време очекује у марту, априлу и мају (МАПА)

СТРУЧЊАЦИ са сајта Severe Weather Europe објавили су прву дугорочну прогнозу за пролеће и открили какво време очекује Европу у марту, априлу и мају користећи два главна сезонска модела - ECMWF и UKMO.

20. 01. 2025. у 11:29

РАДИОАКТИВНА ТАЈНА У ЛЕДУ ГРЕНЛАНДА: Мрежа тунела и нуклеарни отпад - потенцијални проблем за Трампа (ФОТО/ВИДЕО)

РАДИОАКТИВНА ТАЈНА У ЛЕДУ ГРЕНЛАНДА: Мрежа тунела и нуклеарни отпад - потенцијални проблем за Трампа (ФОТО/ВИДЕО)

КАКО се планета загрева, "Camp Century" - смештен на једној од најудаљенијих локација на Земљи, око 1.500 километара северно од Нука, главног града Гренланда - постао је предметом обновљеног интересовања и забринутости око тога колико ће дуго остати закопан.

19. 01. 2025. у 10:15

Коментари (0)

ДОТАКАО САМ ДНО И МОГАО САМ САМО НАПРЕД: Мбапе направио паметан потез