ПОСНИ СЛАВСКИ КОЛАЧ ЗА СВЕТОГ НИКОЛУ: Лак рецепт који успева и почетницима
У СУСРЕТ сутрашњем Никољдану, доносимо рецепт за посни славски колач који успева и почетницима.
Сутрадан ће велики број домаћинстава да обележи и прославу Светог Николу. Зато предлажемо овај лак рецепт за посни славски колач. Овај посни славски колач успеће и онима мање вештим у кухињи. У тесто се убацује и мало лимунове корице за још бољи укус.
Потребно:
* 1500 г брашна тип 400
* 1 паковање свежег квасца
* 500 мл млаке воде
* 8 г соли
* 30 мл уља
* 1 кашичица шећера + 60 г шећера
* мало изрендане лимунове коре
За украсни део:
* 8 г соли
* 150 мл воде
* 260 г брашна
За премаз:
* 15 г шећера
* 125 мл воде
Рецепт за посни славски колач за почетнике:
У млаку воду (100мл) убаците квасац и кашичицу шећера, промешајте, па оставите да се квасац активира 5-10 минута. Потом у другу посуду додајте брашно, квасац и постепено сипајте остатак млаке воде. Убаците со, шећер, уље и лимунову корицу. Замесите тесто за славски колач док не постане еластично, па га оставите у посуди покривено да нарасте док се не удвостручи. Након тога, премесите, а потом одвојите 2/3 теста и од ње направите лопту, па је преместите у плех посут брашном. Од остатка теста направите више лоптица, па их поређајте око велике лопте теста. Умутите шећер и воду, па премажите славски колач. Потом у другој посуди помешајте со и брашно, па постепено додајте воду док не добијете чвршће тесто. Направите најпре 2 ваљкаста облика, па их умотајте у плетеницу.
Направите и другу плетеницу, па обе нанесите у облику крста на славски колач. Од остатка теста направите украсе уз помоћ калупа и модлица. И њих премажите водом и шећером, па нанесите на славски колач. Пеците на 180°Ц око 60 минута.
(StvarUkusa/Mondo)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
ШТА ЗНАЧЕ УКРАСИ НА СЛАВСКОМ КОЛАЧУ? Један је изузетно важан, а ево шта симболизују остали
08. 12. 2023. у 13:14 >> 13:45
МЕРКЕЛОВА ПРОГОВОРИЛА О ПУТИНУ: Једну ствар посебно истакла - "Имао је осећај за то"
БИВША немачка канцеларка Ангела Меркел описала је у својим мемоарима први сусрет са Доналдом Трампом, а такође је говорила о руском председнику Владимиру Путину и Украјини. Одломке из књиге објавили су немачки медији.
21. 11. 2024. у 11:45
РУСИЈА ПОСТАЛА ГЛАВНИ "ИГРАЧ" У ЕВРОПИ: Ово се десило први пут од пролећа 2022. године
РУСИЈА је у септембру први пут од пролећа 2022. постала главни снабдевач гасом Европске уније, преноси РИА Новости, позивајући се на податке Евростата.
21. 11. 2024. у 11:32
СУСРЕТ МЕРКЕЛОВЕ И ТРАМПА Питао је за Путина, а папа јој рекао: "Савијај, савијај, савијај - али осигурај да не пукне"
ДОБАР део одломака се односи на састанак који је имала са Трампом у Белој кући у марту 2017.
21. 11. 2024. у 17:17
Коментари (0)