ЕКСПЛОЗИЈА ВИТАМИНА: Глазирани прокељ, одличан прилог за зимске дане
Овако укусно припремљен прокељ може да се свиди чак и онима који га иначе избегавају.
Састојци:
- 750 г прокеља
- 60 мл екстрадевичанског маслиновог уља
- 1/2 кашичице соли
- 1/2 кашичице свеже млевеног црног бибера
- 60 мл меда
- 80 мл балзамико сирћета
- 3/4 кашичице грубо млевених чили папричица
- 50 г путера
- 3 млада лука
- 1 кашичица ситно рендане корице лимуна
Припрема:
Ставите плех на доњи ниво рерне и загрејте га на 220 степени. Прокељ преполовите, ставите у већу чинију и додајте уље, посолите и побиберите. Пажљиво извадите врућ плех из рерне. Помоћу хватаљки раширите половине прокеља у плех тако да равна страна буде окренута према плеху. Пеците на 220 степени на најнижем нивоу у рерни док не омекшају и не порумене, око 20 до 25 минута.
У међувремену, прокувајте мед у малом лонцу на средње јакој ватри. Смањите ватру и кувајте још три до четири минута, често мешајући, док мед не добије тамножуту боју, али не загори. Биће пенасто, што је у реду. Склоните мед са ватре и додајте аћето балзамико и чили папричице, мешајте док сос не постане кремаст. Вратите лонац на средњу јаку ватру, додајте путер и со те кувајте, непрестано мешајући, док глазура не постане сјајна, пенушава и не згусне се, око три до четири минута. Пребаците печени прокељ у велику чинију и додајте глазуру и млади лук па промешајте да се састојци сједине. Поспите их лимуновом корицом и послужите уз месо, рибу или неко друго главно јело.
(trpeza)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
САВРШЕН ДОДАТАК СВАКОМ РУЧКУ: Запечени пире кромпир са шампињонима
25. 11. 2024. у 13:00
ШВЕДСКЕ ЋУФТЕ: Јединствене, неодољиве и тако укусне да ћете их правити сваке недеље
24. 11. 2024. у 07:00
НЕМАЧКИ БИЛД: Руси незаустављиво напредују - Ускоро крећу борбе у Дњепропетровској области, тамо никада нису били
РУСКИ војници настављају напредовање и сада се налазе свега 7 километара од Дњепропетровске области Украјине, где "до сада није било копнених борби". Ово се наводи у чланку немачког листа Билд, који је написао новинар Јулијан Репке.
04. 01. 2025. у 15:35
БИЋЕ ПУНО СНЕГА, ЧАК И У БЕОГРАДУ: Метеоролог дао прогнозу за празнике, па открио какво ће бити лето и све изненадио
ГОСТ јутарњег програма "Новости" био је метеоролог Иван Ристић који је говорио о томе какво нас време очекује после празника, али и током лета и целе године.
03. 01. 2025. у 20:35
"НЕЋЕ ОНО ТЕБЕ ПРАВИТИ СРПКИЊОМ" Потресна исповест - крвник јој убио мужа на Цетињу, па је позвао телефоном: "Рекао је и спустио слушалицу"
ЦЕТИЊЕ се није опоравило од стравичног масакра од пре скоро три лета, а на самом почетку ове године отворене су нове страшне ране.
04. 01. 2025. у 14:52
Коментари (0)