НАЈЛЕПША ГРЧКА ПОСЛАСТИЦА: Бугаца
Грчки слатки бурек морате обавезно пробати, уколико нисте до сада.
Састојци:
- 1 паковање кора за баклаве
- 150г отопљеног и охлађеног путера
- 1 ½л пуномасног млека
- 200г пшеничног ситног гриза
- 200г шећера
- 1 прстохват соли
- 2 ванилиног шећера
- 2 супене кашике путера
- Цимет и шећер у праху за сервирање
Припрема:
Прво спремамо ванила крем за бугацу. У дубљу шерпицу сипамо млеко, гриз, шећер, ванилин шећер, со и кувамо на средњој ватри. Мешамо све док не проври. Добићемо крем глатке текстуре и не превише густ. Додајемо две кашике путера да се стопе у смесу.
Пребацимо крем из шерпе у чинију да се хлади. Прекријемо провидном фолијом тако да фолија додирује сам врх крема. На овај начин спречавамо да се створи корица приликом хлађења на површини посуде.
За Бугацу нам је потребна већа тепсија за пите, добро подмазана путером. Ређамо унакрсно првих пет кора, тако да прекријемо све стране тепсије и да једна четвртина коре буде ван. Сваку кору премажемо топљеним путером.
Сипамо охлађен ванила крем преко кора и равномерно расподелимо. Слој крема не треба да буде дебео зато је битно да користимо већу тепсију. Вратимо преко крема остатке кора који су ван тепсије и намажемо их путером.
Од горе стављамо преосталих 5 кора, тако да прекријемо површину бугаце. Приликом ређања, путером премазујемо сваку кору појединачно. Вишак горњих кора, меканом шпатулом вратимо у тепсију. Премажемо путером целу површину за крај и бугаца је спремна за печење.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
КРЕМ ПИТА СА ЈАБУКАМА: Сочна и слатка пита коју морате пробати
06. 08. 2024. у 16:00
ЛЕТЊА ПИТА СА ВИШЊАМА: Класик без мане, по старом рецепту из бакине кухиње
16. 07. 2024. у 17:00
МЕРКЕЛОВА ПРОГОВОРИЛА О ПУТИНУ: Једну ствар посебно истакла - "Имао је осећај за то"
БИВША немачка канцеларка Ангела Меркел описала је у својим мемоарима први сусрет са Доналдом Трампом, а такође је говорила о руском председнику Владимиру Путину и Украјини. Одломке из књиге објавили су немачки медији.
21. 11. 2024. у 11:45
РУСИЈА ПОСТАЛА ГЛАВНИ "ИГРАЧ" У ЕВРОПИ: Ово се десило први пут од пролећа 2022. године
РУСИЈА је у септембру први пут од пролећа 2022. постала главни снабдевач гасом Европске уније, преноси РИА Новости, позивајући се на податке Евростата.
21. 11. 2024. у 11:32
МНОГИ НЕ ЗНАЈУ: Шта кнез Михаило показује прстом
СПОМЕНИК кнезу Михаилу Обреновићу на Тргу републике постао је главно градско састајалиште Београђана и њихових гостију. Међутим, од многих ћете чути да се састају не код Кнеза већ “код коња”.
21. 11. 2024. у 09:47
Коментари (0)