РЕЦЕПТ ЗА ДОМАЋИ ЏЕМ ОД СМОКАВА: Намаз лепши од било којег крема

Новости онлине

31. 07. 2024. у 10:00

Смокве су изврстан извор влакана и витамина, а бонус је и што су невероватно укусне.

РЕЦЕПТ ЗА ДОМАЋИ ЏЕМ ОД СМОКАВА: Намаз лепши од било којег крема

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • 2,5 кг смокава, исечених на четвртине (без клипова)
  • сок од 1 лимуна
  • 230 мл воде
  • 300 г шећера
  • 1 кесица ванилин шећера
  • 2 кашике екстракта рума
  • 85 г млевених ораха
  • ¼ кашичице цимета
  • ¼ кашичице ђумбира у праху

Припрема:

За џем од смокава пребаците их у велику чинију. Додајте лимунов сок и промешајте да се равномерно распореди. Покријте и оставите да се маринира на собној температури 45-60 минута. У велику шерпу ставите шећер, ванилин шећер и воду да прокључа. Често мешајте дрвеном кашиком. Додајте смокве и смањите температуру. Поново промешајте. Кувајте на лаганој ватри 45-50 минута. Мешајте често и темељно свака 3-4 минута. Уклоните сву пену која се формира на врху.

Штапним блендером пажљиво умутите џем до жељене конзистенције. Додајте рум, орахе, ђумбир и цимет, и добро промешајте. Кувајте још око 5 минута. Проверите да ли је готово тако што ћете шпатулом направити линију на дну лонца. Џем је готов када се одвоји, а затим поново лако повеже. Загрејте рерну на 200 С. Отприлике 20 минута пре него што је џем готов, оперите и осушите тегле у којима ћете да га чувате. Ставите их на плех и загрејте у рерни 15 минута.

Пажљиво пребаците џем у вруће тегле. Напуните их до врха. Помоћу кашичице гурните џем да бисте избацили мехуриће ваздуха и додајте још џема ако можете. Чврсто затворите поклопце и окрените тегле наопако да би се створио вакуум. Када се охладе, окрените их и пребаците на хладно и тамно место (или фрижидер).

(stvar ukusa)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОДМАХ РЕШИТЕ ТО Вучићу пришао мештанин Доње Трешњице, председник муњевито реаговао (ФОТО)

"ОДМАХ РЕШИТЕ ТО" Вучићу пришао мештанин Доње Трешњице, председник муњевито реаговао (ФОТО)

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић борави у посети Подрињу где разговара са грађанима, учествује у разним догађајима и обилази више села, градова и општина.

06. 09. 2024. у 20:12

ДЕСЕТИНЕ РАКЕТА ПАЛО НА ХАРКОВ, БРОЈЕ СЕ ЖРТВЕ: Одговор на напад Украјине током ноћи - драматични снимци (ВИДЕО)

ДЕСЕТИНЕ РАКЕТА ПАЛО НА ХАРКОВ, БРОЈЕ СЕ ЖРТВЕ: Одговор на напад Украјине током ноћи - драматични снимци (ВИДЕО)

РУСИЈА је гађала данас Харков са најмање десет ракета типа Искандер и С-300/400, након великог, ноћног напада Украјине беспилотним летелицама на 15 руских региона, укључујући Москву, преносе украјински медији.

01. 09. 2024. у 15:01

ОТАЦ ПРЕДРАГ ОБЈАСНИО: Никада не треба рећи Прими моје саучешће ожалошћеном

ОТАЦ ПРЕДРАГ ОБЈАСНИО: Никада не треба рећи "Прими моје саучешће" ожалошћеном

ПРАВОСЛАВНИ свештеник Предраг Поповић, који је познат по својим јавним иступима у којима дели с верницима хришћанска начела и мудрости, је коментарисао зашто приликом смртног случаја не би требало ожалошћенима говорити "Прими моје саучешће".

08. 09. 2024. у 09:39

Коментари (0)

НОВАК ЂОКОВИЋ ГЛЕДА И НЕ ВЕРУЈЕ: Ево шта је Арина Сабаленка управо урадила на Ју-Ес опену