РЕЦЕПТ ЗА ДОМАЋИ ЏЕМ ОД СМОКАВА: Намаз лепши од било којег крема
Смокве су изврстан извор влакана и витамина, а бонус је и што су невероватно укусне.
Састојци:
- 2,5 кг смокава, исечених на четвртине (без клипова)
- сок од 1 лимуна
- 230 мл воде
- 300 г шећера
- 1 кесица ванилин шећера
- 2 кашике екстракта рума
- 85 г млевених ораха
- ¼ кашичице цимета
- ¼ кашичице ђумбира у праху
Припрема:
За џем од смокава пребаците их у велику чинију. Додајте лимунов сок и промешајте да се равномерно распореди. Покријте и оставите да се маринира на собној температури 45-60 минута. У велику шерпу ставите шећер, ванилин шећер и воду да прокључа. Често мешајте дрвеном кашиком. Додајте смокве и смањите температуру. Поново промешајте. Кувајте на лаганој ватри 45-50 минута. Мешајте често и темељно свака 3-4 минута. Уклоните сву пену која се формира на врху.
Штапним блендером пажљиво умутите џем до жељене конзистенције. Додајте рум, орахе, ђумбир и цимет, и добро промешајте. Кувајте још око 5 минута. Проверите да ли је готово тако што ћете шпатулом направити линију на дну лонца. Џем је готов када се одвоји, а затим поново лако повеже. Загрејте рерну на 200 С. Отприлике 20 минута пре него што је џем готов, оперите и осушите тегле у којима ћете да га чувате. Ставите их на плех и загрејте у рерни 15 минута.
Пажљиво пребаците џем у вруће тегле. Напуните их до врха. Помоћу кашичице гурните џем да бисте избацили мехуриће ваздуха и додајте још џема ако можете. Чврсто затворите поклопце и окрените тегле наопако да би се створио вакуум. Када се охладе, окрените их и пребаците на хладно и тамно место (или фрижидер).
(stvar ukusa)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
НАПРАВИТЕ ДОМАЋИ КРЕМ СИР: Потребна су вам четири једноставна састојка
23. 07. 2024. у 15:00
ЏЕМ ОД МАЛИНА: По проверено добром рецепту, без конзерванса, од само два састојка
09. 07. 2024. у 14:00
МЕРКЕЛОВА ПРОГОВОРИЛА О ПУТИНУ: Једну ствар посебно истакла - "Имао је осећај за то"
БИВША немачка канцеларка Ангела Меркел описала је у својим мемоарима први сусрет са Доналдом Трампом, а такође је говорила о руском председнику Владимиру Путину и Украјини. Одломке из књиге објавили су немачки медији.
21. 11. 2024. у 11:45
РУСИЈА ПОСТАЛА ГЛАВНИ "ИГРАЧ" У ЕВРОПИ: Ово се десило први пут од пролећа 2022. године
РУСИЈА је у септембру први пут од пролећа 2022. постала главни снабдевач гасом Европске уније, преноси РИА Новости, позивајући се на податке Евростата.
21. 11. 2024. у 11:32
СУСРЕТ МЕРКЕЛОВЕ И ТРАМПА Питао је за Путина, а папа јој рекао: "Савијај, савијај, савијај - али осигурај да не пукне"
ДОБАР део одломака се односи на састанак који је имала са Трампом у Белој кући у марту 2017.
21. 11. 2024. у 17:17
Коментари (0)