ЦРНИ ХЛЕБ: Здрав и преукусан, а једноставан за припрему

Новости онлине

25. 05. 2024. у 07:00

Диван хлеб који може направити сваки почетник у кулинарству.

ЦРНИ ХЛЕБ: Здрав и преукусан, а једноставан за припрему

Foto: Jutjub/Printskrin/ Kuhinja Valentina Mašković

Састојци:

  • црно пшенично брашно Т- 1100 400 г
  • со 1 кашичица
  • шећер 1 кашичица
  • уље 40 мл
  • вода 300 мл
  • свежи квасац 1/2 коцкице (20г)

 Припрема:

У топлој води, са додатком кашичице шећера, размрвити квасац и оставити га да се активира. У ванглицу ставити брашно, додати со и промешати. Убацити уље и припремљени квасац. Кашиком добро сјединити састојке. Ванглицу прекрити провидном фолијом (или већом пластичном кесом) и оставити да тесто нарасте. Нарасло тесто поново кашиком "премесити" у ванглици и оставити да још једанпут нарасте.

За то време припремити посуду са поклопцем у којој ће се хлеб пећи. Ја сам користила земљану посуду, коју сам добро премазала маслацем. Ако користите неку другу посуду ставите на дно пек папир, а странице премажите маслацем.

Када је тесто и други пут нарасло истрести га влажном руком на добро побрашњену подлогу. Тесто само благо обликовати у лопту (не притискајући много да би тесто остало шупљикаво) и пребацити га у посуду за печење. Поклопити посуду и оставити да тесто нарасте.

Када је тесто нарасло ставити земљану посуду у хладну рерну и укључити је на 200 степени. Пећи хлеб 40 минута, склонити поклопац и пећи још 12 минута (у рерни са вентилатором). Печени хлеб пребацити на већу кухињску крпу, умотати га и оставити да се прохлади.

(superrecepti)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МЕРКЕЛОВА ПРОГОВОРИЛА О ПУТИНУ: Једну ствар посебно истакла - Имао је осећај за то

МЕРКЕЛОВА ПРОГОВОРИЛА О ПУТИНУ: Једну ствар посебно истакла - "Имао је осећај за то"

БИВША немачка канцеларка Ангела Меркел описала је у својим мемоарима први сусрет са Доналдом Трампом, а такође је говорила о руском председнику Владимиру Путину и Украјини. Одломке из књиге објавили су немачки медији.

21. 11. 2024. у 11:45

Коментари (0)

САДА ЈЕ СВЕ ЈАСНО: Ево ко су потенцијални ривали Србије у баражу Лиге нација