ЈАНУАР МЕСЕЦ БЕЗ "КАПЉИЦЕ": Нова тенденција одрицања од алкохолних пића у првом месецу у години шири се Европом
Суви јануар. То би, на први поглед, могла да буде жељена метеоролошка одредница за многе житеље северне хемисфере, али није тако. Реч је, заправо, о читавом једном покрету који полако добија замах у западној Европи, а тиче се привремене апстиненције од алкохола.
Циљ је да се после новогодишњих празника и крканлука заливених добром капљицом, људски организам одмори од претеране количине унетих малигана. Идеја је потекла у Великој Британији пре десетак година, а сада полако узима маха. Прве годинена британском острву за учешће се пријавило 17.000 људи, док је овог јануара, преко апликације на телефонима, намеру за тим изразило чак 15,5 милиона Британаца, односно близу четвртине популације.
У суседној Француској, нека истраживања показала су да се од алкохола прошле године у јануару суздржало 5,1 милион људи, мада се, руку на срце, на први поглед по кафеима и ресторанима то не би могло закључити. Као што то увек бива, има оних за и против. Здравствене организације подржавају сваки вид борбе против алкохола, док поједини произвођачи алкохолних пића и кафеџије у јануару воде кампању у супротном правцу, јер им од тога зависи зарада.
Има и оних који се прилагођавају, стављајући акценат на спектар најмаштовитијих безалкохолних коктела или нудећи безалкохолне варијанте вина и пива. Стручњаци дају читав низ савета, како да они, који алкохол конзумирају макар и умерено, одоле изазовима једномесечне апстиненције. У све су истовремено укључени и параметри социјалног живота, када је тешко одбити чашицу у добром друштву при сусрету с пријатељима.
У земљи потомака Гала, у којој је алкохол одговоран за смрт 41.000 особе годишње, али и где је производња и конзумирање вина део националне културе, постоје организације које ових дана деле савете како одолети свим "мокрим" искушењима првог месеца у години.
Такође, све је више оних произвођача вина који у свој асортиман уводе и безалкохолно вино. Није више реткост пронаћи такве боце у рафовима супермаркета. Ови производи нису намењени само јануарским трезвењацима, већ читавој једној популацији која не пије алкохол, а жели да бар привидно ужива у чарима вина. Међу њима су спортисти, труднице, они који не могу да пију из других здравствених разлога, особе које држе дијету јер је ово вино мање калорично од обичног, а има и бивших алкохоличара, који су оставили пиће, али желе да имају алтернативу.
- Помало ми је доста пива без алкохола. Сокови су слатки па ми не иду превише уз слани ручак. Решила сам, зато, да пробам безалкохолно вино – преноси француски радио ових дана изјаву једне будуће маме.
Једна од интервјуисаних истиче да је после ковида изгубила осећај укуса и мириса, да се он помало вратио када је реч о храни, али не и за вино, па сада хоће да проба да на овај начин поново ужива у "божјем нектару". Има и много знатижељника који једноставно желе да пробају то релативно ново пиће и открију укус.
Понуда је све већа. У свим француским регионима у којима се производи вино, сада постоји и безалкохолна верзија, укључујући и шампањце. То је прилика за излазак и на нова тржишта, за извоз у муслиманске земље. Такође, многобројни француски халал ресторани нуде сада овакву врсту вина. Потенцијал овог бизниса је велики. У Француској преносе да су у региону чувеног Сент Емилиона произвели и боце на захтев катарских власника Пари Сен @ермена.
Неки власници винограда у околини Бордоа инвестирају милионе евра у нову процедуру која излвачи алкохол из вина, засновану на испарењима и нарочитом подешавању температуре, да се не би изгубила арома. Један од произвођача који је ових дана гостовао на француском радију, припремио је два милиона боца, брже него што је очекивао, за годину дана количину коју је у старту мислио да ће произвести за три године. Производњу је поспешила потражња.
Постоје две верзије. Једна је скроз без алкохола, друга у којој има мање од 0,5 одсто. Добри познаваоци вина, нарочито црног, одмах ће приметити разлику. Многи произвођачи, уместо да играју на карту сличности, напротив, својим корисницима говоре да разлика постоји, и да не треба да упоређују традиционално и безалкохолно вино, већ да пробају да виде могу ли да уживају у течности коју конзумирају.
Познаваоци истичу да квалитет безалкохолног вина зависи и од квалитета класичне бербе из које се производи. Вински чистунци, међутим, одбијају да такву врсту напитка назову вином и истичу да се ради о – соку. Преоријентација с алкохолног на безалкохолна вина могла би да буде и решење за произвођаче класичног вина који у региону Бордоа наилазе последњих година на велике финансијске тешкоће. Јер, све се мање пије, чак и у Франуцској.
БЕЗАЛКОХОЛО ДЕСЕТ ОДСТО СВЕТСКОГ ПИВА
Рачуна се да данас у свету безалкохолно вино представља око 0,5 одсто укупне производње овог пића. Али, тенденција је у порасту. Што се пива тиче, обичај је развијенији, а неки су већ стекли навику да га пију. Отприлике, 10 одсто укупне производње отпада на безалкохолну варијанту. Оно је већ доста присутно у јавном животу, а приметне су и рекламе на фудбалским стадионима, нарочито у земљама, попут Француске, у којима је промовисање алкохола на спортским манифестацијама забрањено.
"СРАМ ТЕ БИЛО, ОАФЕ ШИЦЕ" Маск жестоко одговорио Шолцу због онога што је рекао у Давосу
АМЕРИЧКИ милијардер Илон Маск поручио је немачком канцелару Олафу Шолцу да треба да га буде срамота назвавши га "Оафом Шицом".
22. 01. 2025. у 08:22
"НЕМА ВИШЕ МИРА" Немачки генерал дао алармантну изјаву о рату са Русијом
ВИШЕ нема мира између Русије и Немачке, рекао је генерал Бундесвера Андре Бодеман у интервјуу за БР24, преноси РИА Новости.
20. 01. 2025. у 12:50
"ИЗБОМБАРДОВАЛИ СМО СРБЕ САМО ТАКО": Певач служио на КиМ 1999. - јавност у неверици због његове изјаве (ВИДЕО)
ПЕВАЧ Џејмс Блант, који се прославио дебитантским албумом "Back to Bedlam", служио је у Кфору 1999. године, за време и непосредно након бомбардовања.
27. 01. 2025. у 12:07
Коментари (0)