100 БОЦА ШАМПАЊЦА ПРОНАЂЕНО У ОЛУПИНИ ИЗ 19. ВЕКА : Мислили су да је рибарски чамац, а заправо је једрењак руског цара
КАДА су рониоци у Балтичком мору први пут видели олупину на сонару, помислили су да је у питању рибарски чамац, а заправо су пронашли једрењак из 19. века, препун боца шампањца, вина, минералне воде и порцеланом блузу Шведске за које се верује да су припадали руском цару.
Балтитек, који је специјализован за истраживање олупина брода на Балтику, описао је налаз као „благо“.
- Ја сам ронилац већ 40 година. С времена на време видите једну или две боце. Али никада нисам видео сандуке са флашама алкохола и корпама воде, као што су ове. - рекао је вођа ове мисије Томаш Стацура за Би-Би-Си.
Проналазак је пронађен око 20 наутичких миља (37 км) јужно од шведског острва Оланд.
Два рониоца су рекла да ће "брзо заронити", али их није било скоро два сата.
- Тако да смо већ знали да се на дну налази нешто веома занимљиво - додао је Стацура.
Глинене флаше за воду, на којима је приказано име немачке компаније Селтерс, помогле су им да датирају олупину од 1850. до 1867. године.
Док би шампањац данас био интересантнији многима, минерална вода је била ексклузивни производ који се третира скоро као лек који је пронашао само пут до краљевских трпеза
Његова вредност је била толико драгоцена да је транспорт пратила полиција.
Стацура је за Би-Би-Си рекао да верује да је роба била намењена за трпезу руског цара Николаја Првог - за кога се извештава да је изгубио један од својих бродова у тој области 1852. године.
- То би објаснило зашто је брод имао баш овај терет. Обично, када пронађемо олупине, терет је веома јефтин - све је било веома ексклузивно - рекао је он.
Он мисли да је брод ишао преко Балтика до Стокхолма или Санкт Петерсберга - што би опет било у складу са теоријом.
- Само роњење траје само 20 минута, али урањање у архиве је оно што може бити занимљивије. У будућности, можда ћемо знати више о овој олупини.
Што се тиче шампањца и престижне минералне воде, стручњаци верују да је безбедна за пиће, међутим за сада, благо остаје тамо где јесте, а у помоћ су позвани подводни археолози.
Шведске власти су обавештене, а администрација такође мора да буде обављена пре него што може да се извуче на површину.
- Тамо је лежао 170 година, па нека лежи још једну годину - рекао је Стацура.
Вински писац Хенри Џефрис, аутор књиге Емпире оф Боозе, рекао је - Шампањац је генерално био много слађи у 19. веку. А ако је ишао на руско тржиште, волели су га веома, веома слатко. Русија је тада била највеће тржиште за шампањац. У Лондону су више волели да је сувљи. Жестока пића су се тада понекад додавала у шампањац. -
Ово би, заједно са шећером, помогло у очувању. А услови од 58 метара под водом, по хладноћи и мраку били су савршени за флаше.
- Ако ћете оставити шампањац више од 150 година, дно мора је заиста добро место. У зависности од стања чепова, шампањац би и даље могао да буде „пријатног укуса“ - рекао је Џефрис.
БОНУС ВИДЕО:
МЕСЕЦ ИЗНАД ПОСЕЈДОНОВОГ ХРАМА: Погледајте призор који оставља без даха
Препоручујемо
УКРАЈИНА ХТЕЛА ДВА, ПА ДОБИЛА ЈЕДАН: Шведска донела радикалну одлуку по Кијев
11. 07. 2024. у 11:08
ДОЈАВА О БОМБИ У СТОКХОЛМУ: Блокирани делови централне станице, има приведених
10. 07. 2024. у 21:53
ДРАМА У ФРАНЦУСКОЈ: Масовна пуцњава, учествовало неколико стотина људи
У МАСОВНОЈ пуцњави повезаној с трговином дрогом у западној Француској, тешко је повређено петоро људи, међу којима и један тинејџер, рекао је министар унутрашњих послова Бруно Ретаиллеау, пише Гардијан.
01. 11. 2024. у 11:25
ПУТИНУ У ПОМОЋ СТИЖЕ НАЈЕЛИТНИЈА ВОЈСКА: Шта је "Олујни корпус", једна од најмоћнијих специјалних јединица на свету
СЕВЕРНОКОРЕЈСКА појачања долазе усред назнака да се Русија бори с попуњавањем својих снага.
30. 10. 2024. у 12:37
ХРВАТ УГЛЕДАО СРПСКУ ЗАСТАВУ НА ПОДУ: Одмах упалио камеру и урадио ово - због његовог потеза се усијале мреже (ВИДЕО)
ИВАН из Хрватске одушевио је читав регион када је једним малим гестом показао како је мало потребно а јако лепо, држати се оне чувене реченице "воли своје, поштуј туђе".
01. 11. 2024. у 10:24 >> 10:28
Коментари (0)