НА ОВЕ НАМИРНИЦЕ ЗАБОРАВИТЕ НА ПЛАЖИ: Стручњаци упозоравају - Није сва храна погодна за високе температуре

Novosti online

27. 05. 2024. у 12:42

ЛЕТОВАЊЕ на мору прилика је да се опустимо, а многи се одлучују да на плажу понесу храну како би "презалогајили". Ипак, није сва храна погодна за високе температуре.

НА ОВЕ НАМИРНИЦЕ ЗАБОРАВИТЕ НА ПЛАЖИ: Стручњаци упозоравају - Није сва храна погодна за високе температуре

Foto: Profimedia

Заборавите на месне нареске

Доктор хитне помоћи дели пет намирница које никада не би донео на плажу због страха од тровања храном — нареске, свеже салате, било шта са мајонезом, сирово месо и претходно нарезано воће.

Центри за контролу и превенцију болести процењују да се 48 милиона људи сваке године у САД разболи од болести које се преносе храном, од чега 128.000 пошаље у болницу и убије 3.000. Тровање храном је чешће током лета јер бактерије могу да напредују у топлим, влажним срединама.

- Последња ствар коју желите је да људи оду кући и памте путовање на плажу јер су се разболели - рекао је прошле недеље у емисији „ДАНАС“ др Џон Торес, лекар из Колорада и виши медицински дописник Ен-Би-Си њуза.

Хладна јела

Торес је рекао да сендвичи са деликатесним месом или наресцима морају да се чувају у фрижидеру док не буду спремни за јело.

Америчко министарство пољопривреде препоручује коришћење изоловане вреће или хладњака који може задржати садржај испод 40 степени Фаренхајта. Бактерије најбрже расту између 40 степени Фаренхајта и 140 степени Фаренхајта, опсега познатог као „опасна зона“.

Фото: Принтскрин Јутјуб

Једном када извадите сендвиче из хладњака или фрижидера, обично имате два сата да их поједете или један сат ако спољна температура пређе 90 степени Фаренхајта, каже УСДА.

Свеже салате

Нова студија објављена у Journal of Food Protection открива да је лиснато зелено поврће - посебно римска салата и ајсберг салата, спанаћ и купус - главни извор болести које се преносе храном.

САД препоручују прање руку пре и после припреме салате, чишћење и дезинфекцију свих судова и прибора, као и коришћење различитог кухињског прибора за готова хладна јела и сирову храну.

Држите салату у херметички затвореној посуди док не будете спремни да је послужите, саветује Торес.

Било шта са мајонезом

- Кромпир салата на бази мајонеза је увек једна од оних великих ствари које изазивају много проблема - рекао је Торес.

Фото Shutterstock

Док УСДА има забринутост због домаћег мајонеза, када су у питању хладне салате, агенција каже да „опасност од болести које се преносе храном лежи у главном састојку, као што су јаја или пилетина“.

Јаја треба кувати на унутрашњој температури од 160 степени Фаренхајта, док пилетину треба кувати на 165 степени Фаренхајта. Салате до сервирања треба држати у фрижидеру.

Сирово месо

Торес саветује да не доносите сирово или некувано месо на плажу.

УСДА каже да ако одлучите да кувате на плажи, орибајте роштиљ пре употребе; оперите руке пре и после руковања сировим месом и живином; одвојите сирово месо, кувано месо и поврће, и користите термометар за храну, преноси Њујорк пост.

Целе комаде меса треба кувати на унутрашњој температури од 145 степени Фаренхајта са паузом од три минута. Рибу треба кувати на 145 степени Фаренхајта, млевено месо на 160 степени Фаренхајта, а млевено или целу живину на 165 степени Фаренхајта.

Једите месо у року од два сата од кувања или једног сата ако спољна температура достигне изнад 32 степена Целзијуса.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
pogledaj sve

Коментари (0)

АЛТА БАНКА ПРОСЛАВИЛА СЛАВУ СВЕТОГ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА: Традиција у циљу очивања вредности