КУВАЊЕ ЈЕ ГЕСТ ЉУБАВИ, УГАЂАШ СЕБИ И РАДУЈЕШ ДРУГЕ: Катарина Петровић о емисији "Гастрономад", кулинарству, путовањима...

Јелена БАЊАНИН

22. 07. 2023. у 18:00

ДА се шестогодишња Катарина Петровић, тада Лазаревић, заљуби у медије допринеле су Радио Новости, а да заволи кулинарство помогла је бака која ју је подстицала на игру.

КУВАЊЕ ЈЕ ГЕСТ ЉУБАВИ, УГАЂАШ СЕБИ И РАДУЈЕШ ДРУГЕ: Катарина Петровић о емисији Гастрономад, кулинарству, путовањима...

Фото Advance Media

Данас популарна Каја спаја две велике љубави и открива нам ђаконије из Србије и света у емисији "Гастрономад" (недељом, од 13.10, на РТС 1). Ова рођена Београђанка је распусте и сваки слободан тренутак проводила у Бољевцима код баке Марије, спремајући најукуснија јела. Од баке Словакиње, са мамине стране, "покупила" је рецепте за традиционална јела и представила их 2018. у ауторској емисији "Катаринине чаролије" на Кичен ТВ. Гледаоци су Кају претходно запамтили као неустрашиву водитељку и новинарку, а пре свега репортерку на ТВ Б 92 и Прва. Тада је скакала падобраном, возила скејтборд, јављала се из авиона и камиона да би нам саопштила временску прогнозу. Сада је, каже у разговору за "ТВ новости", и даље пустолов, али мало мирнији јер је пре непуне четири године постала мајка и енергију троши на живахну ћеркицу којој преноси знање стечено од бака.

- Трудила сам се да у новинарству радим "топле" концепте у којима те људи заволе као неког свог, од временске прогнозе, преко културе и здравства, до људских прича, репортажа и занимљивих укључења, а била сам препознатљива по тим укључењима и сналажљивости на терену. Стицајем околности и због љубави према кувању, на крају сам отишла у кулинарске воде. Сада радознало приступам људима на терену и сазнајем нешто ново о кувању, култури и етнологији неког народа, било да је то Србија, или нека етничка мањина у нашој држави, или нека друга земља, и то ми је и даље занимљиво. Када сам била млађа, била сам много смелија. И даље сам пустолов, додуше, мало мирнијег карактера. Како године иду, адреналин се мало смањи. Од како сам постала мајка, пре скоро четири године, мало сам сведенија. То жену, ипак, мало умири јер има превише обавеза и потроши енергију на једно мало живахно биће.

Фото Драган Миловановић

Били сте нешто старији од вашег детета када је бака зачинила ваш живот својом кухињом и заинтересовала вас за кулинарство.

- Не знам какве су баке сада пошто сви данас имамо неке друге навике, али некада су баке имале стрпљења да пусте дете да направи потпуни хаос, меси, црта... Пуштале су децу да дођу до изражаја и да буду деца. У данашње време, у граду, то је мало незгодно, али на селу је много практичније. Ставе сточић на двориште, дају ти парче теста и ти месиш. У моје време пластелин је дошао тек касније, када сам већ била у основној школи, и моје играчке су биле лишће, блато, тесто... После сам прешла на праве намирнице... Имала сам некога ко ме је разумео, ко је подстакао моју креативност и то су ми најлепше успомене из детињства. Сећам се, када сам имала пет или шест година, правила сам прве праве колачиће који су били тврди и препечени. Иако је било на ивици да поломе зубе, сви су их јели и хвалили су их. Од детињства сам нека основна јела умела и волела да спремам. Када сам кренула у први разред, сама сам подгревала јело и пржила јаја. Потом се често дешавало да мама и тата дођу са посла, а ја за ручак припремим мусаку, салату и све редом...

Да ли своје, али и умеће ваших бака, преносите на ћеркицу?

- Биће куварица и од ње зато што мислим да се те ствари уче од детињства. Сваки пут када путујем купим нешто за кухињу. Из Грчке сам донела сукаљку, велику танку оклагију, а својој ћеркици сам у Турској купила дрвено постоље и оклагију да и она може да меси.

Додуше, она најчешће тим алатом обликује кинетички песак, па прави "колаче", али дам јој и обично тесто да месимо хлеб. Свима прича како са мамом меси хлеб, прави мафине, кува ручак... Када спремам нешто, морам да је подигнем да види како то изгледа у шерпи, тигању и рерни, па ми онда она помаже.

Јилмаз Сећим, познати турски кувар, Фото Advance Media

Како гледате на кување, као на посао, уживање, начин да угодите себи и другима...?

- Заправо, кување не треба да буде обавеза и морање него треба да буде гест љубави. Када куваш угађаш себи, али и радујеш друге... Породила сам се неколико месеци пре него што је почела епидемија корона вируса. Нисам ишла у набавку и користила сам доставу намирница и стално сам кувала и припремала разна јела, и то ми је био вентил. Када год имам неке стресне ситуације и тешке периоде у животу и дан-данас сам само у кухињи јер кување је мени и терапија. Наместило се да у време короне кренем да радим емисију "Гастрономад", а пре тога сам снимала "Катаринине чаролије". Дешавала су ми се разна професионална разочарања и није увек све било онако како сам желела, али сам прихватала да је то тако и на крају ми се исплатило јер сада радим емисију коју волим и у којој уживам.

Шта највише волите у емисији "Гастрономад"?

- Кроз овакве емисије схваташ да смо ми сви врло слични, само се разликују навике које имамо. Упознала сам људе који ти се залепе за срце и стекла дивне пријатеље са којима и дан-данас комуницирам. После снимања у Јерисосу, у Грчкој, отишла сам тамо на летовање да бих се поново видела са људима које сам упознала и сматрам да ће ми они остати пријатељи за читав живот. И даље сам у контакту и када обавезе дозволе виђам се са људима из турског института. Постоје ситуације када се формирају прелепе успомене и ново искуство, а када човек стиче нова знања, онда је богатији, испуњенији и занимљивији и себи, а и другима. Мислим да је то поента путовања. Волим да на сваком путовању усвојим нешто ново што ће да ме учини другачијом. Зато ми је свако путовање и снимање, макар било у Београду или у било ком делу Србије или света, ново искуство и надам се да ћу целог живота стицати пријатеље на тај начин.

Омирос Котсојанис, грчки кувар, Фото Advance Media

И сами сте поникли у мултиетничкој породици. Колико је мешање култура, као и кухиња, утицало на вас, али и све нас?

- Мешање култура ми је изузетно занимљиво. Стварно волим да комбинујем све и свашта, рецимо после путовања у Турску почела сам да користим неке цаке из њихове кухиње као што су преливи, запршке, сосови, чорбе, начин на који зачине месо и кувана јела... Из грчке кухиње сам "покупила" мајсторије са питама... Било ми је невероватно када сам снимала емисије у Турској јер они су говорили на свом језику, али сам их разумела када наводе намирнице или нешто објашњавају. Није ми био потребан преводилац на енглески пошто сам тачно знала шта раде јер се врло слично припремају нека јела као код нас.

Схватиш колико смо повезани и како је заправо неки зачин са собом понео многе приче и све нас повезао у једну. Тако постоје јела која се различито зову, а исто праве овде и на другом крају планете, али и јела које се исто зову, а потпуно другачије припремају. Све је то помешано и размена култура и отвореност донела је могућност да данас откривам шта се све преплитало, догађало и мешало кроз векове.

Да ли вас гледаоци заустављају када вас сретну у жељи да умешају прсте у вашу емисију?

- У студију изгледам озбиљније, а уживо и без шминке много млађе. Када ме гледаоци виде уживо, познају ме тек кад проговорим. Осим тога, људи имају веома занимљиве предлоге које се трудим да усвајам. Сваком ћу да посветим време, да се потрудим да извучем максимум и да у емисији сваког лепо прикажемо. Чим неко има жељу да своје наслеђе негује и представи, то је много важно. Данас људи губе везу са прошлошћу, живе само сада и за сада, а оно што им је остало у аманет се заборавља. Да се то не би дешавало, ја ћу да помогнем и да прогурам да тога из прошлости буде више и да остане за убудуће.

Који план имате за наредне емисије? Куда нас водите у нова гастрономска путовања?

- Пошто смо претходну сезону посветили интернационалној кухињи, турској и грчкој, сада бисмо опет да се вратимо у Србију и да се посветимо нашим јелима. Док не одем на снимање и немам материјал, не волим да причам о томе. Имам идеја за малу промену концепта у студију, али то се крчка и на крају ћете пробати "јело", то јест емисију у емитовању. Мислим да ће бити занимљиво јер имам много идеја и жеља, само да будем вредна и имам довољно стрпљења да "избацим" из себе оно најбоље.
 

Семиха из Бурсе, грчки кувар, Фото Advance Media

ПРВИ НАСТУП НА ТАЛАСИМА РАДИО НОВОСТИ

СТИЦАЈЕМ околности Катаринин први јавни наступ био је на радију наше куће када је имала само шест година.

- Волела сам све медије. Веома сам била упорна и досадна и звала сам Радио Новости да бих добијала карте за позориште. Тадашња водитељка те емисије, Нена, позвала ме је да будем гост водитељ. Имала сам шест година и то је био мој први наступ у медијима. Још увек имам аудио касету на којој се чује мој гласић и како се нешто правим паметна у емисији. Ето, то су били моји почеци.

НЕСУЂЕНИ СОЦИОЛОГ

ОСИМ гастрономије, шта вас још занима?

- Ја сам несуђени социолог. Као тинејџерка била сам врло ведрог духа и пуна енергије и упоредо са средњом школом калила сам се у забавном програму и радила неке емисије. Уписала сам Филозофски факултет јер сам била велики љубитељ историје, социологије и етнологије. То је годинама била моја сфера интересовања, а и дан-данас волим филмове, серије, документарце и књиге тог типа. Увек на сајму књига волим да одем у део где су старе књиге и да ту пронађем нешто што ме занима о историји и људима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПРВИ СНИМЦИ УКРАЈИНСКОГ НАПАДА НА РИЛСК: Најмање шест мртвих и десетине повређених, горе аутомобили (ВИДЕО)

ПРВИ СНИМЦИ УКРАЈИНСКОГ НАПАДА НА РИЛСК: Најмање шест мртвих и десетине повређених, горе аутомобили (ВИДЕО)

ШЕСТ особа, међу којима и једно дете, убијено је у Рилску, у области Курск, као резултат ракетног удара украјинских оружаних снага, саопштио је вршилац дужности гувернера Курске области Александар Хинштајн.

20. 12. 2024. у 17:07

Коментари (0)

РУСИЈА СЛАВИ: Укидају се санкције које су Русе посебно болеле!