ЕВО КАКО ТРГОВЦИ ЗАРАЂУЈУ: Опрани кромпир пет пута скупљи од неопраног! (ФОТО)
ОПРАНИ кромпир кошта од три и по до пет пута више од своје "прашњаве" верзије.
У мегамаркетима чиста и угланцана кртола продаје се од 70 до 95 динара за килограм, а "четкани" од 20 до 35 динара. У питању су редовне сорте овог производа, а млади кромпир, чија је сезона кренула, уобичајено је скупљи.
Логично је да се многи потрашачи запитају - зашто бисмо пет пута више платили производ само зато што га је неко опрао. Ипак, иако знатно скупљи, он има своје верне купце. Томе у прилог сведочи чињеница да је једна од највећих и ретких домаћих компанија које опраним кромпиром снабдева трговинске ланце, продала све количине за ову годину и чека ране сорте у другој половини августа. Како су репортери "Новости" истражили, прање кромпира је сложен процес током којег долази до ригорозне селекције и само производ највишег квалитета одлази на тржиште.
Потрошачи са којима смо разговарали имају различите ставове. Они који га користе као главни разлог за то наводе да, колико год рибали стандардни кромпир, не успевају тако добро да га оперу, што им је значајно, посебно ако га кувају са кором. Осим тога, истучу да јасно виде шта купују, за разлику од кромпира прекривеног земљом.
Никола Христић, из једне од ретких домаћих компанија које се баве овим послом, истиче да се у опраном кромпиру добија оно што је најбоље у њему.
ПРЕВАРА ДА УЗМУ ПАРЕ НАРОДУ
ЧИТАЛАЦ "Новости" Дејан Марић сматра да је то све превара и још један од начина да трговци профитирају.
- Ето, неко измислио прање кромпира да узме паре народу - каже Дејан. - Стварно не знам ко може толико више да плати што га је неко провукао кроз воду.
Мирјана Станојевић сматра да чисту кртолу купују лење домаћице.
- Не знам, коме може да буде толико тешко да опере кромпир, па је спреман да плаћа вишеструко више да му то неко други уради - пита се Мирјана.
Јован Родић каже да је то исто као када продајете чист и прљав ауто. Важно је, како наглашава, оно што је унутра.
- То је цела линија која креће од истовара бокс-палета, одвајања кромпира прво по величини, а онда пролази кроз ланац од три машине које служе само за прање - објашњава Христић. - Након прања мора да се одбаци све што није по стандарду, а то значи буквално сваки кромпир који има било какву пегу, флеку, тачку, неправилност или оштећење. Ту отпадне велике део, који би, иначе, прошао као савршен да се не пере. Тек када оперете видите какав је квалитет робе.
Он истиче да радман, односно оно што се добије на крају од почетне количине, некада може да буде само 20 до 30 одсто, а некада је од 80 до 90 процената. Након одбацивања друге и треће класе, кромпир иде на сушење, а након тога следи мерење, паковање и на крају одлази на палету. Према његовим речима, они који се баве прањем кромпира, морају пре сетве да воде рачуна о избору сорте, јер није свака погодна за тај поступак, као и о технологији.
- Тај читав поступак знатно поскупљује кромпир, само за радну снагу иде 10 до 15 динара по килограму, не рачунајући колико је производа отпало и све остало - наводи наш саговорник. - Ту је највећи проблем количина друге и треће класе која се открива након прања.
ПОТРОШАЧИ
ЈЕЛЕНА Марковић (45) из Београда каже да осим обичног кромпира, увек пазари и чисти.
- Већ годинама купујем опрани и користим га искључиво за кување или печење са кором - објашњава Јелена за наш лист. - Овај други никада не могу да очистим тако добро од земље и њега увек љуштим.
Неки потрошачи истичу и да никада не би купили угланцани кромпир, јер неће да га плаћају скупље само зато што га је неко опрао. Поједини наводе да о томе и не размишљају, али радије пазаре јефтинији, ако им делује да је доброг квалитета.
Објашњавајући разлоге за велику разлику у цени између чистог и неопраног производа, он истиче да није у питању висока маржа трговаца.
- Опрани кромпир који се тренутно налази на нашем тржишту је из увоза, а тзв. четкани, односно неопрани је од домаћих произвођача и зато је дошло до веће разлике - каже наш саговорник. - То је увозна роба која је скупља, нема је тренутно у понуди на домаћем тржишту, јер мало фирми у Србији то ради. У апсолутном износу већа је маржа на скупљем производу, али процентуално је она сада виша на четканом, него на опраном кромпиру. Тај који се продаје од 20 до 35 динара, кошта 10 динара.
Препоручујемо
УПОЗОРЕЊЕ ЗА КУПЦЕ У СРБИЈИ: Ако купујете храну онлајн обратите пажњу - појавили се лажни продавци
06. 05. 2021. у 11:15 >> 11:55
СТИГАО ЖЕСТОК ОДГОВОР ТРАМПУ ОД ПРЕДСЕДНИКА: То је наше и тако ће остати!
ПРЕДСЕДНИК Панаме Хосе Мулино поручио је да Панамски канал припада његовој држави и да око тога неће бити преговора.
23. 12. 2024. у 08:54
ПРВИ СНИМЦИ УКРАЈИНСКОГ НАПАДА НА РИЛСК: Најмање шест мртвих и десетине повређених, горе аутомобили (ВИДЕО)
ШЕСТ особа, међу којима и једно дете, убијено је у Рилску, у области Курск, као резултат ракетног удара украјинских оружаних снага, саопштио је вршилац дужности гувернера Курске области Александар Хинштајн.
20. 12. 2024. у 17:07
"СРЦЕ МОЈЕ, ДУШО МОЈА" Дајана грца у сузама због Жике, а он је грли: "Сетила сам се наше свадбе" (ВИДЕО)
"ЗАСЛУЖИО си да те загрлим и пољубим..."
23. 12. 2024. у 10:06
Коментари (6)