НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА ФОРМИРАНА ИНТЕРНЕТ ПИЈАЦА СА СВЕ ВИШЕ ЧЛАНОВА: Уз клик зелениш на прагу
И ПИЈАЧНЕ тезге са разноврсним производима преселиле су се на интернет. Око платформе "Мали произвођачи хране у Србији" окупљено је око 300 продаваца, док заједница на друштвеној мрежи "Фејсбук" броји чак 147.000 чланова. Међу њима је огроман број задовољних корисника, којима су пољопривредници неретко воће и поврће лично доносили на кућни праг.
Иако пиљарима широм Србије посла не мањка, јер имају сталне муштерије које им долазе и радним данима, многи бирају да од куће, уз неколико кликова, напуне кесе свежим намирницама, директно са села. Тај се тренд развио у доба затварања због пандемије, и наставио се до данас. Тако је сајт "Мали произвођачи хране у Србији" постао спона између купаца и трговаца.
- Кроз нашу платформу омогућавамо директну комуникацију између потрошача и произвођача, дали смо простор да се трговци храном огласе и многи су унапредили пословање - открива нам Марија Стојковић са поменутог сајта. - Многи произвођачи су врло брзо побрали симпатије и имају купце који им се радо враћају. Тражени су током целе године.
Сезонско воће и поврће по правилу се најбоље пласира. У зимском периоду ајвари и џемови, домаћа ракија, сиреви и кајмак. Бели луик, месо, ратлук. Све су то производи који се могу пазарити од малих, али проверених произвођача. Тренутно се очекује навала на јагоде, малине и боровнице.
- Они који су развили бизнис, имају посла и често се тражи више него што имају у том тренутку. Пољопривредници и други произвођачи слободни су да формирају цену. Њихова је одлука, и ствар договора са муштеријама на који ће начин да доставе храну. То могу учинити преко курирских служби, неки остављају робу на неколико пунктова у градовима, али врло често договор буде и да се лично нађу или директно доставе на кућну адресу - каже наша саговорница.
Покренули академију
ПОМЕНУТА платформа покренула је и Академију намењену малим произвођачима. Како нам је испричала Марија Стојковић, распитивали су се и ослушкивали са каквим се проблемима они суочавају при развијању посла, те су одлучили да саветима, кроз видео материјал са стручњацима, помогну.
Има ту трговаца са Копаоника, из Неготина, Тополе, Алексинца, Зајечара, Ниша, али и из Београда и Војводине. Понуда је разноврсна. У почетку ни купци ни трговци нису били сигурни како ће то изгледати. А ипак су контакти успостављени и поверење изграђено.
- У Фејсбук групи доминирају позитивна искуства и једних и других. Ако се и упуте критике, покушавамо да искомуницирамо са произвођачима, тако да се лако неспоразуми превазилазе - закључује Марија Стојковић.
БОНУС ВИДЕО - ДР НОВОСТИ: Како бити емоционално интелигентнији?
СТИГЛА ПРВА ВЕЛИКА ПРОГНОЗА ЗА ПРОЛЕЋЕ: Европски стручњаци открили какво нас време очекује у марту, априлу и мају (МАПА)
СТРУЧЊАЦИ са сајта Severe Weather Europe објавили су прву дугорочну прогнозу за пролеће и открили какво време очекује Европу у марту, априлу и мају користећи два главна сезонска модела - ECMWF и UKMO.
20. 01. 2025. у 11:29
"НЕМА ВИШЕ МИРА" Немачки генерал дао алармантну изјаву о рату са Русијом
ВИШЕ нема мира између Русије и Немачке, рекао је генерал Бундесвера Андре Бодеман у интервјуу за БР24, преноси РИА Новости.
20. 01. 2025. у 12:50
РАДИОАКТИВНА ТАЈНА У ЛЕДУ ГРЕНЛАНДА: Мрежа тунела и нуклеарни отпад - потенцијални проблем за Трампа (ФОТО/ВИДЕО)
КАКО се планета загрева, "Camp Century" - смештен на једној од најудаљенијих локација на Земљи, око 1.500 километара северно од Нука, главног града Гренланда - постао је предметом обновљеног интересовања и забринутости око тога колико ће дуго остати закопан.
19. 01. 2025. у 10:15
Коментари (0)