ВАКУУМИРАНО паковање листова киселог купуса за сарму једног произвођача достигло је цену од 460 динара за килограм.

Коментари (3)

Dragan R

19.11.2022. 12:36

"Када помислите шта све треба да се уради да бисте добили добар кисели купус у кућној варијанти, колико је то малтретирање, онда није много скупо"? Ово може да каже неко ко нема појма о томе о чему прича. Од материјала који се користи ту је купус (50 дин/кг на мало а на велико максимално 30 дин/кг), мање од кашичице соли (за 1 кг купуса), вода и пластична амбалажа за паковање. Дакле, репроматеријал индустријске произвођаче не кошта више од 40 дин/кг. Како се кисели купус? скину се 1-2 површинска листа, главице исперу у води, наређају у одговарјућу посуду (пластична или дрвена), све то налије засољеном водом и то је то. Ако се продају закисељени листови а не главице, ту је још одвајање листова, плус паковање. Ту су и потрошена струја и транспорт. Све у свему цена коштања 1кг киселих листова купуса није већа од 80-100 дин/ кг. Све преко тога је зарада. Нека сви у ланцу зааде по 20% и узмимо у обзир да поред произвођача и трговинског ланца постоји и посредник, па опет крајња цена за потрошача не би смела да пређе 180 дин/кг . Све преко тога је чиста пљачка. И за крај, што се не питате шта све треба и колико рада и труда уложи онај од кога све почиње, сељак, који за 1кг тог купуса добије 30 дин/кг? Зар не вређа здрав разум да купус из баште кошта 15 пута мање од истог тог купуса наливеног сланом водом?

Dacha

19.11.2022. 17:59

Pitam "domaćicu": Šta to tačno sve treba uraditi kako bi se napravio kiseli kupus u kućnoj varijanti??? Pa da li je realno da neko ovo izgovori i nastavi dalje kao da se ništa nije desilo? Da li "ova domaćica" zna uopšte kako nastaje kiseli kupus u kućnoj varijanti, mislim bure,kupus,voda i so i na kraju vreme su zaista jako komplikovani ako se uzme vreme koje verovatno troši u šetnji i ispijanju kafe u nekom TC, feniranju, pumpanju usana, zatezanju ovoga ili onoga...#netrebanamaneprijatelj