КИЛО КИФЛИЦА СКУПЉЕ ОД МЕСА: У ЕУ хлеб кошта више него икад

Е. Б. ТАЛИЈАН

21. 09. 2022. у 12:00

ХЛЕБ у целој Европској унији никада није био скупљи него сада, саопштио је европски завод за статистику "Евростат". Истовремено, у Србији је потражња за векном, познатом под називом "сава", драстично повећана и зато сада ова основна врста хлеба у укупној производњи великих индустријских пекара има удео од 80 до чак 100 одсто.

КИЛО КИФЛИЦА СКУПЉЕ ОД МЕСА: У ЕУ хлеб кошта више него икад

Foto: Shutterstock

Како објашњава председник Уније пекара Србије Зоран Пралица, купци су се преоријентисали на "саву" због велике разлике у цени између те векне, која је ограничена на 53,50 динара, и осталих и специјалних врста хлеба, који је био веома скуп због маржи трговинских ланаца које су ишле и до 85 одсто. Он истиче да је пад продаје тог хлеба принудио мегамаркете да смање рабат. Раније су те специјалне врсте коштале око 200 динара, а сада су од 140 до 150 динара.

Према његовим речима, ова ограничена цена "саве" задржаће се и у наредном периоду и сигурно ће важити до 8. новембра. Не очекују се промене ни касније, али уколико дође до неке корекције, то ће, како истиче, бити минимално, динар или динар и по.

Цена "саве" је повољна, али на другој страни потрошачи у Србији се жале да су пецива у малим занатским пекарама веома скупа. Ивана Јанковић из Београда истиче да је била непријатно изненађена када је видела да килограм кифлица без икаквог фила кошта 1.000 динара.

- Сви причамо колико је скочила цена меса, а ово је скупље од готово свих врста меса, а то је само брашно, вода, уље и квасац - истиче Јанковићева.

Цена овог пецива зачудила је и Бојану Стаменковић, која их на крају није ни купила.

- Тражила сам четири мале кифлице, а када су ми рекли да је то 170 динара, захвалила сам се и вратила их - прича нам Стаменковићева. - За то могу да купим кило и по хлеба.

Јелена Марковић каже да је штапић са семенкама који редовно купује коштао 50, а сада је 70 динара. Килограм бурека је, како наводи, пре пола године коштао 350 динара, а сада је 620 динара.

Према речима председника Уније пекара Србије, на раст цена пекарских производа у последња три месеца највише је утицало повећање плата радника, поскупљење горива и сировина које се користе за пуњење пецива. Велике индустријске пекаре, како наводи, производе занемарљиве количине пецива, а мале занатске покривају 85 одсто тржишта.
- Основна бела пецива нису знатно поскупела, коштају као и пре лета, а највише су скочиле цене пуњених пекарских производа јер је сировина за фил поскупела више од 100 одсто - објашњава Пралица. - Зарада запослених је значајно повећана због недостатка радне снаге на тржишту. Плата пекарских мајстора, а то је тежак рад, креће се од 100.000 до 150.000, а они који раде ноћу примају и 180.000 динара. Зарада продаваца широм Србије углавном је око 60.000.

Он указује и да велике индустријске пекаре плаћају и технологе, а имају и велики проблем са транспортом производа, јер нема возача. Неки су пробали са возачима из Непала и Турске, али, како каже, иде траљаво.

У МАЂАРСКОЈ СКОК ОД 66 ОДСТО

У Србији је за последњих годину дана хлеб поскупео 20,7 одсто, а пекарски производи за 23,1 проценат, показују подаци Републичког завода за статистику. У истом периоду, како је саопштио "Евростат", у просеку је у ЕУ цена векне виша за 18 одсто. Највеће поскупљење хлеба забележено је у Мађарској, чак за 65,5 одсто, а следе Литванија са 33,3 процента, Естонија и Словачка са 32,2 и Хрватска где је цена хлеба виша за 31 одсто. Најмање је поскупела векна у Шварцарској, само 3,9 процената. Председник Уније пекара Србије Зоран Пралица истиче да је цена "саве" и даље двоструко нижа од најјефтинијег хлеба у региону, где пола килограма углавном кошта више од 100 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
pogledaj sve

Коментари (1)

ОСТВАРИЛИ СМО ЦИЉ, ПОБЕДИЛИ СМО: Филип Петрушев задовољан после победе над Данцима