ОВО СУ НАЈПЛАЋЕНИЈИ ЗАНАТИ У СРБИЈИ: Све више послодаваца нуди плату и до хиљаду евра
ПОСЛОДАВЦИ у Србији најтеже долазе до занатлија, иако ти послови понекад доносе добру зараду. Интересовање за занимања која подразумевају ниже квалификације и даље је мало, а потребе су све веће.
Један од разлога могло би да буде општеприхваћено мишљење да се за занатлије школују они који немају алтернативу.
Занатска занимања у нашој земљи годинама су дефицитарна. Са друге стране, потребе за том врстом услуга све су веће.
- Имали смо ситуацију пре два месеца, када је један послодавац понудио зараду од чак две хиљаде евра и могућност становања уколико кандидат није из Београда - само из разлога што је био у великој немогућности да попуни то радно место - наводи Милош Турински из Инфостуда.
Љиљана Павловић из Уније послодаваца Србије каже да сваки десети послодавац запошљава занатлије.
- И готово сваки од тих послодаваца има озбиљних проблема да пронађе занатлију који му је потребан - истиче Павловићева.
На тржишту послова који не захтевају висок степен стручне спреме, најтеже је доћи до радника из области угоститељства и грађевине, али и неге и лепоте.
- Сада мало мање, преко лета је то био драматичан проблем, сада смо се са конобарима стабилизовали, али и даље је проблем са куварима. Тренутно, шеф кухиње, то јесте мало лична ствар, али човек има 135.000, што су за Србију добри услови - каже угоститељ Војин Цуцић.
Фризерка Верица Ђурђевић каже да, уколико је неко "комплетан", у том послу може да заради од 80.000 до 100.000 динара.
- Ја тражим две године комплетног радника и не могу да нађем. Посла има - тврди Ђурђевићева.
Ситуација се окренула у корист заната
При избору школовања млади све чешће уписују факултете и опште смерове, мислећи да ће лакше доћи до посла. Међутим, ситуација се окренула у корист заната.
- Веома мали број младих се образује за занатлије, јер се занат још увек код нас перципира у негативној конотацији, у смислу да су занатлије они људи који се за то школују јер немају неку алтернативу - указује Љиљана Павловић из Уније послодаваца Србије.
Директорка Угоститељско-туристичке школе Јелена Шалипуровић каже да ту образовну установу похађа 1.100 ученика.
- Главни разлог што се уписују код нас је та нека љубав према кулинарству, туризму, посластичарству, угоститељству - наводи Шалипуровићева.
Ученици кажу да је та школа била њихов избор, између осталог, и због тога што могу да повежу школовање и праксу. Посла ће, сигурни су, бити - било у Србији или у иностранству.
Дуалним образовањем обухваћен је велики број школа где је обавезна и практична настава, па ђаци имају прилику да занат и боље и брже науче.
(РТС)
БОНУС ВИДЕО: ОД ЊИВЕ ДО ТРПЕЗЕ: Ево како се производи чувени лесковачки ајвар
ДНЕВНИК СТЕПИНЦА ЗАГРЕБ КРИЈЕ ДЕЦЕНИЈАМА: Интервју - Проф. др Предраг Илић, аутор тротомне студије о злочинима у НДХ
О НЕКАДАШЊЕМ загребачком надбискупу Алојзију Степинцу (Брезарић, 1898 - Крашић, 1960) и његовој улози у Независној Држави Хрватској током Другог светског рата, објављен је у Републици Хрватској огроман број историографских и хагиографских књига, зборника радова, фељтона, чланака, али не и његов дневник у пет књига, који је водио од 30. маја 1934. до 13. фебруара 1945. године.
15. 12. 2024. у 13:55
ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије "немогућа мисија" у квалификацијама за Светско првенство?
Фудбалска репрезентација Србије играће у групи К са Енглеском, Албанијом, Летонијом и Андором у оквиру квалификација за Светско првенство 2026. али је селекција "горди албиона" нешто што ће представљати највећи проблем изабраницима Драгана Стојковића Пиксија. Не само због квалитета, већ и због нечег другог.
14. 12. 2024. у 13:16
ОСАМ ГОДИНА МЛАЂИ Овај Србин је муж Ведране Рудан: "Променио ме је набоље" (ФОТО)
ДАНАС живе у складом браку.
15. 12. 2024. у 19:07
Коментари (0)