ЦЕНЕ ЗАПРЖИЛЕ АЈВАР: Цене неће падати, а произвођачи најављују и могући раст
ОМИЉЕНА зимница, ајвар, ове године ће заљутити и испостити кућни буџет.
Његова припрема у кућној режији кошта знатно више него лане, јер је квалитетна црвена паприка "на бирање", на зеленим пијацама, скупља од 30 до 50 одсто ове године. За килограм тренутно треба издвојити од 100 до 160 динара.
Парадајз има за трећину више цене од лањских и кошта од 80 до 200 динара. На кванташима је поврће јефтиније. Стручњаци истичу да цена неће падати, а произвођачи најављују и поскупљење у наредном периоду, јер је нема довољно због суше.
Код припреме ајвара треба рачунати и да је боца уља за 20 до 40 динара виша у односу на прошли септембар и достиже цифру од 200 динара.
- Ко планира да прави ајвар, боље да пожури, јер се очекује да ће паприка бити скупља, нема је довољно због суше - каже продавац на једној београдској пијаци. - Цене неће бити ниже. Ево, пре десетак дана је била 70 динара, а сада је од 100 до 160 динара.
На кванташким пијацама, црвена паприка на велико широм Србије кошта од 80 до 120, а мање квалитетна се може наћи и за 70 динара. Лошији парадајз за кување је на велико од 50 до 60 динара. Многи сматрају да и за то треба користити добар плод, а његова цена је од 90 до 130 динара. На београдској "Велетржници" истичу да је потражња за паприком у односу на претходну седмицу повећана за 50 одсто, а за парадајзом за 25 процената, због спремања зимнице.
Агроекономиста Милан Простран истиче да ови плодови имају изузетно високу цену ове године и да она неће падати.
- Квалитетна паприка је 50 одсто скупља него лане - истиче Простран. - Прошле године коштала је од 80 до 100 динара, а сада је 150, недавно сам видео да се продаје и за 200 динара. Парадајз је у односу на лањски, скупљи за око 30 одсто.
Према његовим речима, најгоре у овој ситуацији пролази потрошач због високих малопродајних цена, а најмање добијају домаћи, мањи произвођачи. Он објашњава да је поскупљење хране глобални тренд на који су утицали суша и ситуација са пандемијом.
На зеленим пијацама, већ је почела и продаја ајвара. Тако се 700 грама овог производа продаје се од 800 до 1.000 динара. Литар млевеног парадајза у пластичној боци кошта од 150 до 200 динара.
Простран индустријски ајвар сматра неквалитетним, а оцењује да ће добар, домаћи, који мањи произвођачи припремају на традиционалан начин, бити веома скуп.
У МЕГАМАРКЕТИМА СКУПЉЕ
У ТРГОВИНСКИМ ланцима килограм црвене паприке кошта од 110 до 200 динара, а парадајз се продаје од 100 до 230 динара. Распон цена индустријског ајвара је велики у зависности од квалитета. Тегла од 700 грама јефтинијег производа може се наћи на акцији и за 330 динара, али 300 грама квалитеног, премијум производа кошта и до 600 динара. За литар пасираног парадајза треба издвојити од 100 до 420 динара.
Препоручујемо
УКРАЈИНА ДОБИЈА ЗАБРАНУ 20 ГОДИНА! Трампов предлог: "Ако им се не свиђа, имамо и другу варијанту"
ИАКО ће у Овални кабинет Беле куће ући тек за два и по месеца, већ су почеле анализе може ли Доналд Трамп испунити предизборна обећања и донети мир Украјини и Блиском истоку. Према писању "Вол стрит џорнала", који се позива на изворе блиске Трампу, саветници новоизабраног председника нуде замрзавање рата дуж прве линије, консолидацију окупираних територија за Русију, демилитаризовану зону и заустављање интеграције Кијева у НАТО на 20 година.
08. 11. 2024. у 09:02
ПУТИН ЗАПУШИО УСТА ЗАПАДУ: Његове речи о Олимпијским играма парају уши
ВЛАДИМИР путин говорио је Олимпијским играма које су пре неколико месеци одржане у Паризу
08. 11. 2024. у 18:34
УДАРИО НА ПОЛИЦИЈУ: Како је умро Ромео Савић, Кнелетов друг - у ноћи кад је Александар убијен сумња се да му је оставио поруку у хотелу
"ОТИМАО сам 'робу' и аутомобиле поквареним полицајцима. Волео сам да то радим инспекторима који су и сами криминалци, а нису имали смелости да стану наспрам мене. Можда сам и претеривао, али се кунем да нико поштен од мене није страдао. Увек сам узимао од цинкароша, пијанаца и 'индијанаца', понижавао их и малтретирао! Често сам то чинио због других. После ме је то много коштало."
08. 11. 2024. у 19:44
Коментари (1)