ПРВО ФРУШТУК ИЗ ЗЕМУНА - ПА ОНДА ПРАВАЦ МОНТ ЕВЕРЕСТ: Српски маратонац прави енергетске оброке за планинаре

В.Н.

05. 04. 2021. у 12:59

ХРАНА за хајкере нови бизнис у прехрамбеној индустрији Србије

ПРВО ФРУШТУК ИЗ ЗЕМУНА - ПА ОНДА ПРАВАЦ МОНТ ЕВЕРЕСТ: Српски маратонац прави енергетске  оброке за планинаре

Фото Архива

MАРАТОНАЦ и заљубљеник у природу Зоран Вукелић покренуо је у Земуну производњу оброка за хајкере.

У компанији се припрема посебна храна за планинаре која им даје енергију за освајање најтежих планинских врхова света.

Знају љубитељи природе да се планина не може укротити само снагом воље, већ успех зависи и од квалитетних оброка које у екстремним условима планинарења готово да није могуће припремити.

Хајкинг на вештачкој стени, Фото Архива

Инспирисан животним навикама племена Тарахумара из Мексика, који себе називају Рарамури – тркачи, Зоран је приметио да они трчећи прелазе велике дистанце а издржљивост дугују специфичној исхрани. Тако се рађа идеја за „Фибро“. Висококалорична храна упакована је у једну грицкалицу, оброк од 55 грама са 200 калорија.

“FIBRO је настао у Лондону где сам живео, а инспирација за овај производ дошла је тако што сам истраживао прехрамбене навике племена Тарахумара из Мексика које живи у Бакарном кањону. Чувени су јер трчећи прелазе необично велике дистанце, а издржљивост дугују специфичној исхрани која се састоји од посебно термички обрађених зрна кукуруза, познатијег као пиноле“, каже Вукелић. Производњу у Србији почео је на иницијативу пријатеља, након недавног повратка из Лондона где је живео.

Бизнис који обећава

Бројке показују да индустрија хране за хајкере бележи стални раст и да је претекла сектор енергената у САД. Само у 2019. години, ова индустрија забележила је у Америци прилив од 887 милијарди долара и обезбедила редовне плате за 7,9 милиона људи. 

Ништа слично до пре само неколико месеци није постојало код нас као ни у већини европских земаља. Оснивањем компаније HikingFood у Земуну, Зоран је нашу земљу ставио у групу тек неколико држава које производе ове специфичне оброке за љубитеље природе.

„У почетку, производ се продавао на више од 40 места у Лондону и околини“, а нова фаза у компанији на чијем је челу, наступила је када из приватних разлога напушта Велику Британију и враћа се у Србију, где изнова покреће посао.

Фото Архива

Колико је индустрија ове специфичне хране велика, илуструју подаци да је по обиму пословања и броју запослених само у САД, одавно претекла финансијски, аутомобилски и фармацеутски сектор.  Да је покретањем производње специјалне хране за планинаре у Земуну Србија постала једна од неколико земаља у свету у којој се прати модеран тренд развоја ових производа, потврђују из Удружења за биљну и прехрамбену производњу Привредне коморе Србије.

Планинари у акцији, Фото Архива

„Иако се епицентар развоја ове индустрије налази у Америци, Европа нипошто не заостаје. У појединим секторима врло успешно конкурише компанијама са оне стране Атлантика. Оно где Европа дефинитивно заостаје за Америком јесте најновији тренд развоја и производње хране за хајкере“, објашњава Александар Богуновић, секретар Удружења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПРОПАДА ЛАЖНА ДРЖАВА: Светска банка упозорава Приштину - Имате највишу стопу сиромаштва и незапослености у Европи

ПРОПАДА ЛАЖНА ДРЖАВА: Светска банка упозорава Приштину - Имате највишу стопу сиромаштва и незапослености у Европи

ТАКОЗВАНО Косово има највишу стопу сиромаштва и незапослености у Европи, упозорила је заменица директора Светске банке за Косово Џејн Спроустер истичући да Приштина што пре мора да пређе на модел конкурентног економског раста који обезбеђује више радних места и бољи квалитет живота, преноси Телеграфи.

05. 01. 2025. у 16:19

БИЋЕ ПУНО СНЕГА, ЧАК И У БЕОГРАДУ: Метеоролог дао прогнозу за празнике, па открио какво ће бити лето и све изненадио

БИЋЕ ПУНО СНЕГА, ЧАК И У БЕОГРАДУ: Метеоролог дао прогнозу за празнике, па открио какво ће бити лето и све изненадио

ГОСТ јутарњег програма "Новости" био је метеоролог Иван Ристић који је говорио о томе какво нас време очекује после празника, али и током лета и целе године.

03. 01. 2025. у 20:35

Коментари (0)

РЕГИОН У СУЗАМА: Преминуо тренер који је Зрињском донио прву титулу и тренирао Луку Модрића (ФОТО)