ОД МАЛЕ БИЉКЕ ДО ВЕЛИКОГ БИЗНИСА: Стартап сцена производње микробиља осваја и Србију

ПКС

05. 10. 2022. у 12:11

СВЕТСКИ тренд узгоја микробиља полако али сигурно шири се у Србији, па је ова „суперхрана“ постала „хит“ међу младима који све више практикују здраве стилове живота.

ОД МАЛЕ БИЉКЕ ДО ВЕЛИКОГ БИЗНИСА: Стартап сцена производње микробиља осваја и Србију

Фото ПКС

Поједини трговински ланци и продавнице здраве хране препознали су потребе потрошача па се на рафовима специјализованих маркета могу пронаћи мале биљке које у себи садрже изузетно висок ниво хранљивих материја.

Пре око пет година Данијела Ратков је упослила своју љубав према здравом животу и храни са знањем стеченим на Хемијском факултету и почела из хобија да експериментише са семенима.

Почела је да производи клице и узгаја микробиља за своју породицу, а током времена је са сарадницима развила и производњу и бренд „Грина“ у оквиру које се данас производe клице, микробиље, сокови од житних трава, биљна млека. Ускоро ће на тржишту пласирати и биљне сиреве од махунарки и житарица у којима ће се, између осталог, наћи и клице и микробиље.

„Због својих благодети које носи у себи и броја произвођача, микробиље постаје све доступније и заступљеније у исхрани људи“, објашњава Ненад Ратков, Данијелин супруг.

Фото ПКС

ШТА ЈЕ МИКРОБИЉЕ

Микробиље је врло младо поврће високо око 5 до 10 центиметара, пуног, врло често интензивног и ароматичног укуса узрокованог концентрисаним садржајем храњивих састојака. Расте у разним бојама и текстурама, а укус варира од неутралног до пикантног, благо киселог или чак горког, у зависности од врсте.

„Препознајући њихову вредност, све већи број људи и код нас и у свету их употребљава као додатак својој исхрани као веома здрав и нутритивно богат извор храњивих материја које поред градивних особина имају и врло благотворне здравствене ефекте, те их људи користе и приликом лечења и опоравка и од најтежих болести“, објашњава Ненад.

Козумирање микробиља и поврћа је генерално повезано са мањим ризиком од многих болести, захваљујући великој количини витамина, минерала и корисних биљних једињења која садрже многоструко више него одрасле биљке исте врсте.

„Као такво може смањити ризик од многих болести. Један од мноштва примера колико су храњиве материје концентрисане у микробиљу илуструје и чињеница да 50 грама микробиља броколија има исту количину сулфорафана (детоксификујући изотиоцијанат за који се сматра да је антикарциногена супстанца) као у једном килограму зрелог броколија“, указује Ненад.

Фото ПКС

Много је начина да се микробиље укључи у исхрану, као додатак салатама, прилог јелима, сендвичима. Такође, може се додавати у смутије и сокове. Сок од јечмене траве популаран је пример сока од микробиља. Тренд у свету је да се од микробиља производе и разни суплементи, медицински и козметички препарати.

Микробиље је врло погодно и за индивидуално узгајање, јер се може гајити на разним местима, укључујући на отвореном, у пластеницима, па чак и на прозорској дасци. Све више људи се одлучује да микробиље укључује у своју исхрану тиме што почиње да га самостално производи.

Фото ПКС

КАКО ДА САМИ ГАЈИТЕ МИКРОБИЉЕ?

Код узгајања микробиља код куће, важно је да је семе обавезно нетретирано (по могућству органски произведено) и да се одаберу растући медијуми (супстрати) који су декларисани и у чији састав се може поуздати.

Потребна је посуда, квалитетно семе и добар медијум за раст, правилно осветљење – било сунчево или вештачко осветљење (лед лампа, температура боје светла од 6000 К), идеално за 12-16 сати дневно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДРАМА У ФРАНЦУСКОЈ: Масовна пуцњава, учествовало неколико стотина људи

ДРАМА У ФРАНЦУСКОЈ: Масовна пуцњава, учествовало неколико стотина људи

У МАСОВНОЈ пуцњави повезаној с трговином дрогом у западној Француској, тешко је повређено петоро људи, међу којима и један тинејџер, рекао је министар унутрашњих послова Бруно Ретаиллеау, пише Гардијан.

01. 11. 2024. у 11:25

ХРВАТ УГЛЕДАО СРПСКУ ЗАСТАВУ НА ПОДУ: Одмах упалио камеру и урадио ово - због његовог потеза се усијале мреже (ВИДЕО)

ХРВАТ УГЛЕДАО СРПСКУ ЗАСТАВУ НА ПОДУ: Одмах упалио камеру и урадио ово - због његовог потеза се усијале мреже (ВИДЕО)

ИВАН из Хрватске одушевио је читав регион када је једним малим гестом показао како је мало потребно а јако лепо, држати се оне чувене реченице "воли своје, поштуј туђе".

01. 11. 2024. у 10:24 >> 10:28

Коментари (0)

СУПЕРШУТ ОТВАРА ВРАТА ХУМАНОСТИ – „ПОГЛЕД СРЦЕМ“ СТИГАО И ДО „АНЂЕЛА“ ИЗ УЖИЦА