СЕРИЈАЛ - ЗАПОЧНИ БИЗНИС (9): Шта је потребно за покретање кафића?

ПКС

02. 01. 2022. у 09:39

ОТВАРАЊЕ кафића представља улазак у свет угоститељства где стална комуникација са гостима и ослушкивање њихових жеља и потреба доноси награду - клијенте који се редовно враћају у свој омиљени локал за којег често знају да кажу да им је „друга кућа“.

СЕРИЈАЛ - ЗАПОЧНИ БИЗНИС (9): Шта је потребно за покретање кафића?

Фото ПКС

Да би се ушло у круг успешних угоститеља, једног од најпопуларнијих малих бизниса у Србији, неопходно је имати јасну визију и бизнис план како би се остваривали стални и сигурни приходи. Центар за програме подршке привреди и микро, малим и средњим привредним друштвима Привредне коморе Србије нуди смернице почетницима у пословању и основне информације шта је потребно за покретање сопственог посла кроз серију текстова у „Предузетнику“.

Циљ

Важно је да у "старту“ знате ког типа ће бити локал – да ли је реч о кафетерији, кафеу са различитом понудом пића, или специфичним пићима, попут, здраво цеђених или веганских напитака, затим, да ли је пивница, „ракија бар“, локалном кафићу у који ће долазити људи из комшилука, као и да ли се планира музички програм и храна. Потребно је осмислити концепт кафића, његов визуелни идентитет - дизајн ентеријера, униформе за конобаре, промо-материјале, понуду пића...

Када је јасно шта желите, следи фаза припреме. Прво, јасан бизнис план који подразумева: анализу конкуренције, планирање финансија, дефинисање циљне групе будућих гостију, планирање раста и иновација у пословању, израду визуелног идентитета кафића.

Локација

За отварање кафића најбитнија је локација пословног простора. Може да буде у закупу или у сопственом власништву, (одобрен од надлежних санитарно тржишних инспекција), опремљен и прилагођен за рад (апарат за еспресо, фрижидери, дупла судопера, ледомат, машина за судове, чаше, шоље за чај и кафу, шанк, столице, столови…), са мокрим чвором и климатизацијом. Обавезни су фискална каса, противпожарни апарати и пакет прве помоћи. Према прописима, температура у просторијама у којима бораве или се задржавају гости мора бити најмање 18,5 степени. У угоститељском објекту за исхрану и пиће мора бити обезбеђен најмање један тоалет за запослене у складу са прописима којима се уређују санитарно–хигијенски услови.

Фото ПКС

Када је реч о минималној плати по једном запосленом на годишњем нивоу у бруто износу, цифра која се мора обезбедити је 515.556 динара, за књиговођу око 99.000 годишње...

Обуке

Неопходно је да запослени прођу обука за хигијенски минимум (пролази се обука, затим се полаже тест). Санитарна књижица је обавезна за све запослене као и обука за противпожарну заштиту. Правила кажу да се дезинфекција, дезинсекција и дератизација ради се на сваких два месеца. Такође, за све раднике је потребно обезбедити обуку за заштиту на раду. Додатно, потребан је Акт о процени ризика на радном месту, док положен тест прве помоћи мора да има барем један радник. Обавезна је накнада за СОКОЈ по основу јавног извођења у угоститељским објектима.

ШТА КАЖЕ ЗАКОН

ЗАКОНОМ о туризму и Правилником је прописано да је у угоститељском објекту за пружање услуга исхране и пића угоститељ у обавези да:

- на улазу у угоститељски објекат видно истакне пословно име и седиште, назив и врсту угоститељског објекта, према претежној врсти услуга које се у њему пружају, као и радно време.

- истакне цене хране, пића у ценовницима који морају бити доступни корисницима услуга у довољном броју примерака и на сваком месту где се корисници услужују.

- на улазу у тоалет за госте мора да буде истакнута препознатљива ознака намене тих просторија за жене и за мушкарце.

Законом о заштити потрошача у угоститељском објекту угоститељ је у обавези да:

- ценовник хране и пића истакне и на улазу у угоститељски објекат

- видно истакне обавештење о начину и месту пријема рекламација, као и да обезбеди присуство лица овлашћеног за пријем рекламација у току радног времена.

У локалу мора да постоји евиденција о примљеним рекламацијама која се води у облику укоричене књиге или у електронском облику.

Законом о заштити становништва од изложености дуванском диму прописује се да одговорно лице за угоститељски објекат чија је укупна употребна површина до 80 квадрата може да се определи да простор у целости одреди као простор у коме је пушење дозвољено или не.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
НОВО РУСКО ОРУЖЈЕ НА ФРОНТУ У УКРАЈИНИ: Изазива застрашујућу штету, а има само један циљ

НОВО РУСКО ОРУЖЈЕ НА ФРОНТУ У УКРАЈИНИ: Изазива застрашујућу штету, а има само један циљ

РУСИЈА је недавно почела да производи термобаричне беспилотне летелице које ће се користити уз беспилотне летелице-мамце у Украјини, а које су у стању да нанесу озбиљну штету цивилима, открила је истрага Асошиејтед преса (АП).

16. 11. 2024. у 20:23

ТЕРАЛИ СУ МЕ ДА РАДИМ ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ, НАСИЛНО - ПО КАЗНИ: Оливера Ковачевић о каријери на РТС-у

"ТЕРАЛИ СУ МЕ ДА РАДИМ ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ, НАСИЛНО - ПО КАЗНИ": Оливера Ковачевић о каријери на РТС-у

ВОДИТЕЉКА Оливера Ковачевић је о својим почецима, изазовима у послу, о томе зашто понекад пожели да буде викиншка ратница, као и о свему што јој даје снагу и инспирацију.

17. 11. 2024. у 09:28

Коментари (0)

АКО НЕ МОГУ ДА ПОБЕДИМ, НЕЋУ НИ ИГРАТИ: Рафаел Надал емотиван пред Дејвис куп (ВИДЕО)