ПРИЈЕМНИ ОДЛАЗИ У ИСТОРИЈУ: Овако ће се ускоро у Србији уписивати на факултет - данас прво пилотирање државне матуре

Танјуг

28. 10. 2020. у 09:15

ТЕСТОМ из српског језика данас почиње прво пилотирање државне матуре, која је планирано да буде уведена 2022. године и да замени пријемни на факултетима.

ПРИЈЕМНИ ОДЛАЗИ У ИСТОРИЈУ: Овако ће се ускоро у Србији уписивати на факултет - данас прво пилотирање државне матуре

Илустрација Фото З. Јовановић

У пилотирању учествује око 5.000 ученика трећег разреда из 101 средње школе и то 50 гимназија, 30 средњих стручних школа, три уметничке и 10 средњих трогодишњих школа.

Тест из српског почиње у 9.00 сати у трајаће до 10.30, док ће средњошколци сутра решавати задатке из математике, а у петак у гимназијама провераваће знање из општеобразовних предмета, док ће у средњим стручним школама из стручних предмета.

У свакој школи тестове ће радити ученици из два одељења, а задацима ће бити обухваћено градиво из прве и друге године.

Циљ пилотирања је да се провери квалитет задатака и део процедура које се спроводе у школи, да се на време уоче и отклоне евентуални пропусти.

За крај маја наредне године је планирано друго пилотирање државне матуре и тада ће бити укључене све школе, а тестираће се и све процедура које би требало да буду идентичне онима моје ће се спроводити на самој матури.

У оквиру државне матуре од 2022. године матуранти гимназија полагаће општу матуру, средњих стручних шкјола- стручну матуру, уметничких школа- уметничку матуру, док ће ученици трогодишњих школа на крају полагати завршни испит.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТУРСКА ДРХТИ ПРЕД ПРЕТЊОМ ИЗРАЕЛА: Избија трећи светски рат? (ВИДЕО)

ТУРСКА ДРХТИ ПРЕД ПРЕТЊОМ ИЗРАЕЛА: Избија трећи светски рат? (ВИДЕО)

МИНИСТАР одбране Турске, Јашар Гулер, изјавио је да Израел може да нападне Турску, чиме је подржао раније изјаве председника Ердогана, који је Израел описао као директну претњу за земљу.

14. 11. 2024. у 17:17

Коментари (0)

Кулинарски спектакл укуса и иновација у Београду