СВЕ ВЕЋИ ИЗАЗОВИ У ПРОИЗВОДЊИ КАФЕ, ОД КЛИМАТСКИХ ПРОМЕНА, ЛАНАЦА СНАБДЕВАЊА И РАТОВА: Да ли ће омиљени напитак поскупети?
Све већи изазови у производњи кафе, од климатских промена, ланаца снабдевања и ратова.
Произвођаче кафе последње две године задесиле су многе неповољне околности, због којих зрно кафе са плантажа у Вијетнаму или Бразилу све теже стиже у нашу земљу.
Да би се то десило, кафа најпре мора прећи велики пут, на ком у последње време има доста препрека.
Неке су савладиве, за друге се улаже више напора, а доста је и изазова за које има све мање решења. Све заједно оставља видљиве последице на тржишту кафе у свету и утиче на скок цене. Мада тржиште у Србији тренутно одолева, питање је колико ће још успети да се одупре нечему што сада изгледа неминовно, а то је праћење примера из остатка света када је поскупљење у питању.
Сваки други модел за произвођаче кафе, на дуже стазе, делује неодрживо. Иако се довијају на различите начине, произвођачи не одступају од квалитета кафе, као главног постулата у пословању. Међутим, да би се тај модел одржао, потребно је испратити све промене које се дешавају на глобалу, а оне, говорећи у бројкама гласе овако: од краја 2023. године, цена кафе арабика скочила је за око 40 одсто на глобалу, док је код робусте повећање још значајније и износи чак 60 процената.
Климатске промене, оружани сукоби, прекинут ланац снабдевања, недостатак
понуде и потражње, због чега је робуста по први пут у историји надмашила цену
арабике. Бразил се, с друге стране, као највећи произвођач арабике суочава са јаким кишама, које оштећују усеве и смањују производњу. У оваквим временским неприликама, чини се да је све мање времена за произвођаче да чувајући старе цене сачувају и своје производне погоне.
Мада делује да су климатске промене подигле највећу буру, једнак тас на ваги носи и пандемија KОВИД-19, која је још тада, 2020. године отворила врата многобројним изазовима, чије последице осећамо и данас. Сама пандемија значајно је пореметила глобалне ланце снабдевања, што је довело до споријих испорука и повећаних трошкова транспорта и то су фактори који су још тада директно утицали на пораст цена кафе.
Упркос свему наведеном, домаћи произвођачи успевали су да се изборе и
задрже старе цене кафе. Да ли, ипак, у наредном периоду можемо очекивати да
ће се глобални трендови одразити и на домаће тржиште, чинећи кафу скупљим задовољством за потрошаче у Србији? Вероватно ћемо сазнати у недељама пред
нама.
Због Хута бродови око Африке
НА KОВИД-19 надовезали су се све чешћи оружани сукоби и конфликти широм света, који су додатно закомпликовали логистику и превоз, како кафе, тако и пратећих елемената неопходних за паковање и комплетну производњу. Напади Хута на теретне бродове у
Црвеном мору приморавају бродове да користе алтернативне руте, и
усмеравају их на обилазак око Африке и Рта Добре Наде, уместо директног
проласка кроз Суецки канал. Тиме је транзитно време бродова из Азије ка Европи са 30 дана продужено на 90. Јасна рачуница каже да су трошкови само
превоза сирове кафе минимум три пута већи.
ЖЕСТОК ОДГОВОР СЛОВАЧКЕ НА ПОТЕЗ ЗЕЛЕНСКОГ: Хитно се огласио Фицо, спрема драстичну меру за Украјинце (ВИДЕО)
ПРЕМИЈЕР Словачке Роберт Фицо запретио је вечерас да је његова странка Смер-СД ("Смер — социјалдемократија“) спремна да подржи смањење помоћи Украјинцима који се налазе на територији Словачке као одговор на обуставу транзита гаса од стране Кијева.
02. 01. 2025. у 18:26
ПУТИН СПРЕМАН ЗА НОВИ РАТ? Тајни документи откривају детаљан списак мета
РУСКА војска припремила је детаљан списак циљева за потенцијални рат с Јапаном и Јужном Корејом који укључује нуклеарне електране и другу цивилну инфраструктуру, према тајним досијеима из 2013. и 2014. године, у које је имао увид "Financial Times".
02. 01. 2025. у 19:42
КАКО ДАНАС ИЗГЛЕДА ТИТОВ СИН: У пензију отишао као хрватски дипломата, живи ван очију јавности, а ћерка је његово највеће богатство (ФОТО)
АЛЕКСАНДАР Мишо Броз, син Јосипа Броза Тита, након завршетка своје успешне дипломатске каријере провео је последњих десет година углавном далеко од очију јавности.
02. 01. 2025. у 17:07
Коментари (0)