ЗА СВЕ ЈЕ "КРИВА" ПРАБАКА КОСАНА: Теча из Ниша је омиљени гастро блогер свим генерацијама (ФОТО)
ТЕЧА је Александар Миладиновић (38) из Ниша, самохрани отац троје деце, компјутески стручњак запослен у пројектном бироу ЕПС-а који воли да кува.
Овако би најкраће могао да се опише шарматни Теча који окупља завидан број пратилаца на Инстаграму. Он слане и слатке специјалитете кува лако и једноставно и верује да је управо у томе тајна његове популарности међу гастро светом.
- Искрен сам и ништа не препуштам случају. Рецепте не преписујем, рецепте стварам. Слике нису из фотошопа већ из моје кухиње. Оно што једе моја породица то и објављујем. Свака мера тачна је у грам, поступак није тајна и мора да успе. Глупо је да се у данашње време нешто крије када је одавно све измишљено само треба свако да прилагоди исхрану коју воли. Не препоручујем импровизације са мојим рецептима јер не могу да гарантујем да ће јело испасти онако како је на слици. Трудим се да користим намирнице доступне обичним људима јер се мора водити рачуна и о економичности. Обично неко јело кувам три до четири пута па се тек онда сликамо за Инстаграм, открива нам Александар који вели да је одувек волео да кува и да је за то главни “кривац” прабака Косана поред које је одрастао у заплањском селу Горњи Душник.
МЛЕЧНИЦА
Слаткиш његовог детињства била је “млечница”, нешто попут ређег пудинга који му је бака Косана спремала тако што би у литар млека скувала 9 кашика брашна и 6 кашика шећера.
- - Она је устајала у пет ујутру и по цео дан је кувала јер смо увек имали неке мајсторе и радника. Прво се замеси хлеб а онда редом доручак, ручак, вечера па и неки слаткиш. Волео сам као и моја Анастасија да је посматрам како прави коре за питу, то је мени био доживљај. И деда Душан је био професионални посластичар, цео радни век је провео у Војној болници тако да могу да кажем да основа моје љубави према кувању генетика а остало је моја радозналост и љубав према храни. Мени је кување љубав која ми је донела познанства широм Србије, додатни извор прихода и што је најважније то је активност која мене опушта. У било које доба дана не пада ми тешко да кувам, месим, то једноставно волим, прича Александар у чијим специјалитетима су дуго година уживали породица и пријатељи пре него што је одлучио да изађе у јавност.
НОВА КЊИГА
Теча вредно ради и на својој књизи са рецептима која ће заправо бити обогаћено и допуњено издање његове књиге “Нишки кувар” где је обајвио само мали део своје “грађе”.
- У почетку је све то било наивно, нисам ни сањао да ћу икада имати оволико пратилаца. Када нешто скувам ја објавим на свом приватном Фејсбук профилу. Онда су ми неки пријатељи скренули пажњу да би требало да имам Инстаграм страницу и тамо објављујем рецепте да би могли лакше да се претражују. Тако и би. У почетку је ишло скромно а онда током короне “бум”. Сви смо тада радили од куће и одједном се јавило интересовање за кување. Чињеница је расте и конкуренције али ја не обраћам пажњу само су ми понекад смешни својим “фенси” рецептима где у рецепту пишу да користе путер а ја на слици видим да су користили маргарин. Иначе, што се теста тиче најбољи састојак је заправо свињска маст а не маргарин или путер. И увек је боље користити воду него млеко када припремате теста, открива нам Теча своје тајне како му свако јело успева.
НОВО РУСКО ОРУЖЈЕ НА ФРОНТУ У УКРАЈИНИ: Изазива застрашујућу штету, а има само један циљ
РУСИЈА је недавно почела да производи термобаричне беспилотне летелице које ће се користити уз беспилотне летелице-мамце у Украјини, а које су у стању да нанесу озбиљну штету цивилима, открила је истрага Асошиејтед преса (АП).
16. 11. 2024. у 20:23
"ПРОНАЋИ ЋУ И УНИШТИЋУ ИХ СВЕ" Хитно се огласио Илон Маск, реаговала и Захарова
АМЕРИЧКИ бизнисмен Илон Маск саопштио је путем друштвене мреже да ће „пронаћи и уништити“ све оне који га оптужују за контакте са Москвом.
16. 11. 2024. у 16:18
ЂУРЂИЦ И ЂУРЂЕВДАН: Исти светац, две иконе и два празника - у чему су сличности и разлике?
СВЕТОГ Георгија или светог Ђорђа/Ђурађа - како у народу зову овог свеца, православни Срби славе два пута у години.
16. 11. 2024. у 08:25
Коментари (1)