СЕНЗОРИ МОГУ ДА "НАЊУШЕ" ДА ЛИ ЈЕ ХРАНА КВАЛИТЕТНА: Детектују својства намирница која се иначе проверавају чулима
АГРОНОМСКИ факултет у Чачку једина је установа у Србији у којој је могуће урадити такозвано сензорско испитивање прехрамбених производа. У новоотвореној, јединственој лабораторији за сензорску оцену хране моћи ће да се провери онај квалитет који се субјективно може оценити чулима, с тим што ова лабораторија има и део за инструментално одређивање квалитета намирница у смислу боје, њихове текстуре и конзистенције.
- Ми, у сваком случају, својим чулима можемо да детектујемо одређене ствари боље него било какви уређаји, конкретно када је у питању мирис производа. Пошто ми одређујемо боју на пресеку, одређујемо мирис и укус, значи оно што је потрошачима веома битно, али што је данас фактички везано и за структуру саме хране. Већ дуже од деценију радимо на производњи здравије и функционалније хране. То је храна, било да је биљног или анималног порекла, која има директно позитиван утицај на здравље људи. Креирајући такву храну и радећи своја научна истраживања, а некада и открића, ми се у сваком случају интензивно бавимо и тим да ли је та храна адекватна по својим сензорским карактеристикама - рекао је проф. др Владимир Курћубић, продекан за наставу и науку на Агрономском факултету у Чачку.
ПОБОЉШАЊА
- НА овај начин ми смо у прилици да поправимо нутритивни квалитет хране. Не постоји дефиниција, али то је храна која неће да изазове хронична и акутна обољења, а и има могућност излечења. Ја сам се тиме бавио седам, осам година након докторирања - рекао је Славиша Стајић, ванредни професор Пољопривредног факултета у Београду.
Савремену методу одређивања квалитета хране, компјутерски визуелни систем пре три године самостално је развио и ставио у погон Игор Томашевић, професор Пољопривредног факултета из Београда, доказујући да је много боља и од традиционалне методе. Када је своју технологију представио на Светском конгресу технологије меса у Немачкој, Немци су брже-боље потрчали како би српски изум откупили, тако да је Немачки институт за прехрамбену технологију међу првима препознао значај ове методе у прехрамбеној индустрији. Захваљујући сарадњи еминентних стручњака из ове области са Пољопривредног факултета у Београду и Агрономског факултета у Чачку, а препознавши одличне људске ресурсе, лабораторија је отворена управо у граду на Морави.
- Сигуран сам да ће оно што ваља Немцима, ваљати и нама. Оно што је суштински важно јесте да се бавимо и свим аспектима квалитета и безбедности хране, пре свега меса и млека. Прехрамбена индустрија доживљава праву револуцију дигиталне природе, јер се прелази на "клауд", интернет. Брзе информације су значајне пошто истог тренутка када добијете резултате ваших анализа у погледу квалитета меса и млека, ви их за мање од пет секунди прослеђујете даље - рекао је Томашевић.
Према речима проф. др Курћубића, већ има доста привредника који имају интерес да свој производ на светском тржишту уз њихову помоћ представе у најлепшем светлу.
- Када се појави купац, ви поред фотографије шаљете сензорску оцену која гарантује квалитет. Бићемо акредитована лабораторија, а студенти ће бити обучавани у овом сектору тако да је ово још један корак даље да заједништвом постижемо резултате са привредом - закључио је продекан за наставу и науку.
РУСИ ОТКРИЛИ ПЛАН НАТО-а: Окупираће Украјину и поделити је између ове четири државе!
НАТО план за Украјину суштински значи распоређивање у земљи такозваног „мировног контингента“ од око 100 хиљада људи и, фактички, њену окупацију, а украјинске територије ће поделити Велика Британија, Немачка, Пољска и Румунија, саопштила је Спољнообавештајна служба Русије.
29. 11. 2024. у 09:36
УПОЗОРЕЊЕ ХРВАТСКОГ БЕЗБЕДЊАКА: У случају рата не бисмо заштитили ни седмину становништва
ХРВАТСКА, у случају рата, не би могла да заштити ни седмину становништва, хране не би било ни за месец дана, а становништво не би разликовало сирену за општу од оне за ваздушну опасност
29. 11. 2024. у 08:16
ДОБИО МИЛИОНЕ НА ЛУТРИЈИ Открио како му се живот променио: "У почетку је било добро, али идила није дуго трајала"
СВЕТА Тереза Авиљска је давно упозорила да је више суза проливено због услишених жеља, него неуслишених.
01. 12. 2024. у 07:42
Коментари (0)