НА СТОЛУ НАЈЧЕШЋЕ ПАРИЗЕР И ТЕСТО: Како се храни најстарија популација и колико на њихов јеловник утиче кућни буџет
ОМИЉЕНА храна српског пензионера су паризер, тесто и сир, јер се лакше жваћу, а кад има пара није лоша ни сланиница и, наравно, сарма.
Много је разлога зашто се популација старија од 65 у великом проценту храни нездраво, а један од њих јесу мале пензије. Али, не само оне.
- Због смањивања чула, па и чула укуса, умањује се осећај глади - каже проф. др Нађа Васиљевић, супспецијалиста исхране у Саветовалишту за дијететику Института за хигијену Медицинског факултета у Београду.
- Многи управо због тога воле зачињену храну, што може бити јако лоше због њихових хроничних болести. Позната је и анорексија старих, пошто губе апетит због проблема са жвакањем и гутањем, па се оријентишу на мекше намирнице. Често месо замењују тестом, а онда долази до смањења нивоа гвожђа у организму.
Паризер, како примећује наша саговорница, воле јер је јефтин, мекан и укусан, а укусан је због великог процента нездравих масти. Из истог разлога многи једу пуномасан сир иако је за њих много здравији млад.
- Имала сам старијег пацијента са два бајпаса, хипертензијом, вишком тежине, дијабетесом, коме су омиљене намирнице биле кобасице. Када сам рекла да уместо њих узме сир, као из топа је рекао: "Може, али само пуномасан!" - каже наша саговорница, и додаје да је јако важно да људи у трећем добу конзумирају здраве протеине, јер су им они неопходни за очување мишићне масе.
Временом, мишићна маса код човека опада, акумулирају се масне наслаге, посебно ако се људи не крећу и то може бити окидач за разне болести и погоршање хроничних, нарочито хипертензије. Др Васиљевић препоручује редован унос омега три киселина, кроз рибу, два до три пута недељно, витамина Д и Б12, који не само да јача нервни систем, већ и поспешује сексуалну функцију, веома важну за самопоуздање:
- Особа уопште не мора свакодневно да једе месо, за дневни унос протеина довољно је и једно кисело млеко или кришка сира. Квалитет протеина из риба је такав да јача мишићну масу и снагу. Може и конзерва туњевине, али у њој је мања количина омега три киселина и витамина Д. Најгори извор протеина је сухомеснато. Добро је и беланце јајета, а воће треба јести умерено, због дијабетеса, довољно је 150 до 200 грама дневно.
Нутрициониста Јасна Вујичић објашњава да са старењем све више осећамо проблеме у функционисању организма, ћелије се спорије деле и постоји велики оксидативни стрес који ствара слободне радикале, а они неповољно утичу на све органе, ткива и ћелије. Као резултат тога слаби нам вид, слух, мирис, укус, осећај равнотеже, а смањује се и број неурона, што утиче на смањење интелектуалних, когнитивних функција.
Ове чињенице не можемо да променимо, али на квалитет живота можемо да утичемо уколико водимо рачуна о исхрани.
- Када уђу у неке године људи се или угоје или смршају. Уколико је исхрана неадекватна, а кретање минимално, гоје се и повећава им се ризик од артеросклерозе и дијабетеса типа 2.
С друге стране, много је већа вероватноћа да ће смршати, што неретко прати летаргија, дисоријентација у простору и губитак апетита или чак и болест.
И Вујичићева је сагласна да пензионери немају довољна примања за квалитетнију и нутритивно вреднију храну, али и апетит смањују и неки лекови које узимају. Многи прескоче по један оброк из заборавности, због депресије, проблема са зубима и протезама, самоће и опште слабости. Доказано је да старији боље једу у друштву, поготово деце и унука, него сами.
Многима је цео спектар намирница недоступан, јер имају потешкоћа са отварањем конзерве, гуљењем воћа, стајањем поред шпорета док се јело кува...
- Многе болести које се јављају код старијих резултат су неодговарајуће исхране.
Кардиоваскуларне и цереброваскуларне болести, дијабетес, остеопороза и канцер најчешће погађају управо старију популацију и сви су везани за исхрану. Масна храна се може повезати са раком дебелог црева, панкреаса и простате. Фактори ризика оболевања срца и крвних судова расту са порастом крвног притиска, масноћа у крви и променама на крвним судовима током старења.
БЕЛИ ЛУК ОБАВЕЗАН
ОД зачина Вујичићева препоручује нарочито бели лук, који побољшава укус хране, али и циркулацију и имунитет. Од чајева је добар зелени чај, који је пун антиоксиданаса, а довољна је шољица дневно.
РИБУ ЈЕСТИ ТРИ ПУТА НЕДЕЉНО
СТАРИЈИМ грађанима препоручују се намирнице богате антиоксидансима (бета каротен, витамини Ц и Е, селен и цинк), здравим мастима (семенке, језграсто воће, маслиново уље, путер од кикирикија, тахини), интегралне житарице (интегрални пиринач, хлеб од интегралног брашна пшенице, ражи, јечма или пахуљице), свеже воће и поврће, јогурт, кисело млеко и млади сир. Од меса - пилетину, јунетину, ћуретину и телетину и обавезно три пута недељно рибу.
СЕВЕРНА КОРЕЈА ИСПОРУЧИЛА НОВО НАОРУЖАЊЕ: У Русију стигли артиљеријски системи
СЕВЕРНА Кореја је недавно испоручила додатне артиљеријске системе Русији за употребу у Украјини, а неколико хиљада севернокорејских војника распоређених у Русији почело је да учествује у борбама, саопштила је данас јужнокорејска обавештајна агенција (НИС).
20. 11. 2024. у 09:50
ШТА ЈЕ АТАЦМС КОЈИМ ЋЕ УКРАЈИНА УДАРИТИ НА РУСИЈУ? Америчка ракета има домет 300 км, користи се за гађање ових циљева
АДМИНИСТРАЦИЈА америчког председника Џозефа Бајдена укинула је данас ограничења која су досад Украјини блокирала употребу америчког оружја за нападе дубоко на руску територију.
17. 11. 2024. у 19:48
ТЕШКА СУДБИНА СТАРЦА ИЗ БиХ: Борио се са сиромаштвом, деци саградио кућу - они га истерали, а син хтео да га убије
ШЕМСУ Ибрахимовића (89) из Босне задесила је горка судбина под старе дане. Увек је био најбољи радник, трудио се да издржава породицу, а најмање је мислио на себе... Он кроз сузе каже да није ни слутио да ће му се живот овако окренути.
20. 11. 2024. у 10:55
Коментари (0)