КОЛАЧ "ПЕЧЕН" НА ЛИСТУ КУПУСА: На Муртеници вековима припремају необичну посластицу

Д. ГАГРИЧИЋ

18. 10. 2022. у 12:33

НЕМА зимнице без пекмеза, а колачи од шљива маџарки и сушено воће су, као и некада из бакиног сандука - главна посластица.

КОЛАЧ ПЕЧЕН НА ЛИСТУ КУПУСА: На Муртеници вековима припремају необичну посластицу

Фото Д. Гагричић

Овог искуства, али и умећа предака се, као и друга домаћинства на планини Муртеници, држе Недељко (65) и Видојка (57) Грујичић из нововарошког села Драглица.

Уз главни посао ових дана - сакупљање крушака за ракију, Грујичићи узгред припремају традиционалне и готово заборављене посластице од воћа са окућнице, из пристрањака и доља, заклоњених од севера у недрима Муртенице. На хиљаду метара надморске висине све се спрема и чува на старински начин, а посебна пажња поклања колачу од шљива.

- При крају кувања, у пекмез се додаје неколико кашика пшеничног брашна, које помаже да колач има укус и густину и да се брже осуши. Око месец дана траје сушење на листу купуса и дасци у колиби, колач се једном преврне и онда чува у папирној кеси, а рок трајања му је и три године - казује домаћица Видојка.

Овде чувају и традицију да се колач послужује у ретким и празничним приликама, а најчешће кад стигну унуци Софија и Дуња из Чајетине и Радоје и Милош из Београда, али и деца из комшилука.

- По старом обичају, колач се на Детинце, Оце, Материце или Бадњи дан и Божић нареже као пршута. А шљивов колач може да се спреми једино од маџарки, и то зрелих, па не треба додавати шећер - подсећа Недељко и жали што болест "шарка" проређује стабла ове сорте шљиве.

Ниске "пожегача", кришке крушака и јабука, Фото Д. Гагричић

У засеоку испод Таламбаса и Бријача нема савремених сушара, али зиму не чекају без сушеног воћа. Ниске исечених крушака и јабука суши промаја: на брвнима, под стрехом, као и шљиве нанизане на прут. Понекад дрва "смедеревца" у кухињи, на решетки у рерни и тихој ватри, греју кришке воћа сат и по, па се сушење наставља на полицама колибе или под тремом.

А ако година омане и не роди у башти и воћњаку, тегле и флаше у шпајзу Грујичићи пуне плодовима са пропланака и шумарака планине. Јесенас су продали и преко 200 килограма шипурака, биће и дрењина. Вичан у налажењу пањева борова "столаша" и вађењу луча, као и справљању мелема од смоле, воска и лековитих трава, Недељко зна где су станишта враниловке, омана, подубице, вирка, мацине траве, пречице, иве...

КРЕПИО СОЛУНЦЕ У РОВОВИМА

У СЕЛИМА Муртенице још се препричавају сећања Солунаца, како су на мобилизацијe с почетка 20. века и регрути, а и трећепозивци, одлазили са покојим шљивовим колачем и парчетом воска у торби. И дуго су их чували да, због калоричне вредности, окрепе снагу, да поделе са другом у рову и преживе у ратним приликама... Говорили су и да је лековито ако на колачу има трагова буђи.

ЧАБАР И КЉУЧ

ПЕКМЕЗ се некада кувао у ракијском казану и по 60 килограма се чувало у чабру од буковог дрвета, а и мањим земљаним и дрвеним судовима. Пун си среће кад ти за ужину пекмезом намажу кришке хлеба. А суве воћке баба Војка закључавала је у сандуку и кључ носила за појасом или у прслуку - присећа се наш саговорник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТУРСКА ДРХТИ ПРЕД ПРЕТЊОМ ИЗРАЕЛА: Избија трећи светски рат? (ВИДЕО)

ТУРСКА ДРХТИ ПРЕД ПРЕТЊОМ ИЗРАЕЛА: Избија трећи светски рат? (ВИДЕО)

МИНИСТАР одбране Турске, Јашар Гулер, изјавио је да Израел може да нападне Турску, чиме је подржао раније изјаве председника Ердогана, који је Израел описао као директну претњу за земљу.

14. 11. 2024. у 17:17

Коментари (0)

МОЈ СИН ЈЕ МОЈ НАЈВЕЋИ ПОКЛОН: Марија Шерифовић данас има посебан разлог за славље (ФОТО)