ЧИТАВА АДА ЗАМИРИСАЛА НА АЈВАР: На обали Савског језера одржано десето издање такмичења "Изађи ми на теглу" (ФОТО)
СУНЧАН октобарски дан окупио је на Ади Циганлији екипе из целе Србије на великом финалу националног такмичења "Изађи ми на теглу", а све је на најпознатијем престоничком излетишту мирисало на паприку и национални специјалитет који се с јесени прави широм Србије.
На такмичењу је учествовало 30 екипа из 15 градова, а победници су добили вредне награде.
Највећи гастрономски карневал на Балкану своје путешествије широм 15 градова Србије започео је у Нишавском округу, да би се најбољи окупили на Ади Циганлији. Како су се уверили репортери "Новости", током читавог дана владала је сјајна атмосфера, а бројни пролазници застали су да виде шта се то "крчка" у великим шерпама. Директор Туристичке организације Миодраг Поповић у 11 часова свечано је отворио манифестацију и дао знак за почетак такмичења.
"Изађи ми на теглу" је једино национално такмичење у припремању ајвара под ведрим небом, а организатори су учесницима обезбедили комплетно опремљен такмичарски штанд, шпорет "смедеревац", паприку, дрва, тегле, уље, шећер и со. Такмичарске екипе требало је само да понесу свој прибор за припремање ајвара, али и добро расположење, јер их је очекивао и целодневни забавни програм.
У конкуренцији 30 екипа из 15 градова Србије титулу најбољих мајстора ајвара освојила је екипа "Домаћице из Цариброда" из Димитровграда, тако да се овај град по први пут уписао на листу градова где се прави најбољи ајвар. Капитен екипе Александра Крунов крунисана је за краља ајвара 2023. године. Друго место припало је "Стандардно веселима" из Ниша, а трећепласирани су били Кањижани које је представљала екипа "Личани и Личанке".
Чланови стручног жирија били су светски признати кулинарски стручњаци Светске асоцијације кувара World Chef и лиценциране судије Светске асоцијације за оцењивање хране Иво Андрић, Стамбол Гештамов и Душан Штулић, гастроном са преко 50 година искуства. Иако су одлучивале нијансе, победнички ајвар се издвојио по изузетном балансу укуса.
За деценију 50.000 тегли
ТОКОМ 10 сезона караван је обишао чак 215 градова, направљено је преко 50.000 тегли ајвара, а такмичарима је обезбеђено око 100 тона паприке. Догађај је посетило преко милион људи, а више од 40 домаћинстава је, подстакнуто успешним пласманом, покренуло сопствену производњу ајвара.
Спонзори каравана су за победничке екипе обезбедили вредне награде, тако да су шампиони, осим пехара, постали власници и најновијег модела популарног шпорета "смедеревац 10". Другопласирана екипа је добила шпорет "смедеревац 7" док су трећепласиранима припали "мини електрик шпорет" и пакет "Дијамант производа". Великом успеху десете сезоне каравана, поред организатора, такмичара, локалних самоуправа градова учесника и бројних спонзора, допринела је и подршка Министарства трговине, туризма и телекомуникација.
Препоручујемо
АЈВАР ОД ЦЕПКАНИХ ПАПРИКА: Прави се једноставније, а укус је богатији и пунији
28. 09. 2023. у 17:00
"СРАМ ТЕ БИЛО, ОАФЕ ШИЦЕ" Маск жестоко одговорио Шолцу због онога што је рекао у Давосу
АМЕРИЧКИ милијардер Илон Маск поручио је немачком канцелару Олафу Шолцу да треба да га буде срамота назвавши га "Оафом Шицом".
22. 01. 2025. у 08:22
"НЕМА ВИШЕ МИРА" Немачки генерал дао алармантну изјаву о рату са Русијом
ВИШЕ нема мира између Русије и Немачке, рекао је генерал Бундесвера Андре Бодеман у интервјуу за БР24, преноси РИА Новости.
20. 01. 2025. у 12:50
ЕНДИЈУ МАРИЈУ ЛИЦЕ У МОДРИЦАМА, ОГЛАСИО СЕ: "Мука ми је од свега, ја сам људско биће! Молим вас - оставите ме на миру" (ВИДЕО)
"ЈА САМ људско биће! У реду? Престаните да ме јурите! Мука ми је шта сваког дана морам да носим на раменима. Молим вас, оставите ме на миру."
22. 01. 2025. у 14:15
Коментари (0)