ČIŠĆENJE ODŽAKA DO 6.000 DINARA: Grejna sezona nedavno počela, dimničari još od letnjih meseci imaju pune ruke posla

S.V.

28. 10. 2024. u 11:52

GREJNA sezona je počela, radijatori su topli, a tamo gde se lože drva, pelet i ugalj odžaci se uveliko dime. Još od početka leta, dimničari u Beogradu imaju pune ruke posla. Kako kažu iz Komunalnog preduzeća "Dimničar", njih za sads ima dovoljno, ali konkurs za zapošljavanje odžačara je uvek otvoren. Oni obavljaju obuku kadrova i imaju razvijen trening centar.

ЧИШЋЕЊЕ ОЏАКА ДО 6.000 ДИНАРА: Грејна сезона недавно почела, димничари још од летњих месеци имају пуне руке посла

Foto: Špira Grčić

Redovno čišćenje odžaka pre grejne sezone je ključni korak u obezbeđivanju sigurnosti doma, očuvanju zdravlja i optimizaciji troškova grejanja. Takođe, pojačana svest o važnosti redovnog čišćenja dimnjaka za sigurnost domaćinstava doprinela je većem interesovanju za ovaj posao.

Cena za čišćenje košta od 3.000 do 6.000 dinara po odžaku, a ovaj iznos varira u zavisnosti od dužine i stanja dimnjaka, kao i od toga da li je potrebno dodatno čišćenje peći ili drugih delova sistema. Oni koji žive u zgradama, usluge dimničara plaćaju 2,3 dinara po kvadratu sa PDV preko objedinjene uplatnice "Infostana".

Iz KP "Dimničar" podsećaju da je čišćenje odžaka pre početka grejne sezone veoma važno zbog bezbednosti, efikasnijeg grejanja, zdravlja ali i zakonodavnih obaveza. U našoj državi komunalne usluge su regulisane Zakonom Republike Srbije i postoji zakonska obaveza da se odžaci redovno čiste. Nepoštovanje ovih propisa može rezultirati kaznama, ali i problemima sa osiguranjem u slučaju štete nastale usled zapuštenih dimnjaka.

Građani znaju i da časte...

- KADA su korisnici zadovoljni obavljenim poslom, nije retkost da odžačari dobiju i napojnicu. Iznos napojnice može varirati, ali je obično dodatni znak zahvalnosti za dobro obavljen posao. Međutim, to zavisi od kulture i običaja pojedinaca, dok su u nekim domaćinstvima napojnice uobičajene, u drugima možda i nisu - kažu u "Dimničaru".

- Nečisti odžaci predstavljaju ozbiljan rizik za požar, jer se u njima mogu nagomilati čađ, smola i drugi zapaljivi materijali - objašnjavaju u ovom komunalnom preduzećom. - Kada se ti materijali zapale, može izbiti požar u dimnjaku koji se lako može proširiti na ostatak kuće ili zgrade i prouzrokovati veliku imovinsku štetu. Takođe, čisti odžaci omogućavaju bolji protok vazduha i optimalno sagorevanje goriva, što znači da će grejni sistemi raditi efikasnije. To rezultuje boljim korišćenjem energija i nižim troškovima grejanja, što je posebno važno tokom zime kada su temperature niske.

Zapušeni odžaci mogu dovesti do povratka dima i štetnih gasova, poput ugljen-monoksida u unutrašnje prostore. Ugljen-monoksid je bezbojan i bez mirisa, ali veoma opasan, i može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, pa čak i smrt.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JOKIĆ I REČI KOJE ODZVANJAJU AMERIKOM: Zbog ovoga je najbolji košarkaš današnjice (VIDEO)