"NA RATE" DO NOVOG LIFTA, SREĐIVANJA FASADE, ILI KROVA: Šta Beograđanima donosi memorandum o saradnji gradskog preduzeća i banke

A. Z. K.

12. 10. 2024. u 07:00

JAVNO preduzeće "Gradsko stambeno" i domaća banka potpisali su u sredu memorandum o saradnji koji će olakšati stambenim zajednicama da dobiju kredite za popravku i uređenje svojih višespratnica.

НА РАТЕ ДО НОВОГ ЛИФТА, СРЕЂИВАЊА ФАСАДЕ, ИЛИ КРОВА: Шта Београђанима доноси меморандум о сарадњи градског предузећа и банке

Foto: D. Milovanović

U slučaju da se većina stanara usaglasi oko uzimanja pozajmice, rate bi se isplaćivale kroz račune "Infostana". U slučaju da stambena zajednica ne može da otplati ostatak kredita, njega bi, iz posebnog fonda vraćalo "Gradsko stambeno".

Beograđani koji žele da srede fasadu, krov ili zamene lift sada će za tu namenu moći da dobiju novac od banke i otplaćuju kredit posredstvom "Infostana" na rate najviše sedam godina. U slučaju da stambena zajednica ne može da vrati dug, "Stambeno" je jemac koji bi otplatio ostatak.

Iako ova mogućnost izgleda primamljivo, nameće se pitanje, šta ako bilo koji stanar zgrade dođe u situaciju da, zato što druge komšije ne uplaćuju rate, dospe pred izvršitelje.

U "Gradskom stambenom" kažu da opasnosti nema.

- Ova saradnja je naš pokušaj da se što više stambenih zajednica odluči da urede svoje zgrade. U slučaju da se većina stanara odluči za kredit, cela zgrada se zadužuje - kaže naš izvor. - U slučaju da se promeni struktura onih koji žive u zgradi ili dođe do neke situacije zbog koje stanari ne mogu da otplate dug, mi smo jemac i preuzimamo otplatu zaduženja. Ukoliko se ovo dogodi, stanari neće imati obaveze prema našem preduzeću, jer mi garantujemo za namirivanje obaveza.

Zahtevi već od ponedeljka

UPRAVNICI prestoničkih zgrada moći će već od 14. oktobra da podnesu zahteve za izvođenje investicionih radova koji će se finansirati iz kredita. "Stambeno" trenutno brine o 14.000 prestoničkih višespratnica. Prethodnih godina ovo preduzeće radilo je na reorganizaciji, pa se tako svakog meseca više od 100 stambenih zajednica odlučuje da uđe u sistem održavanja ovog preduzeća.

Kad stambena zajednica pokaže interesovanje za uzimanje kredita, može to da uradi preko "Stambenog" ili direktno u banci. Naš izvor kao olakšavajuću okolnost navodi da više neće biti potrebno pokretanje javnih nabavki. Stambene zajednice dobijaće spisak referentnih izvođača od javnog preduzeća i biće dovoljno samo da odaberu koga žele.

- Javne nabavke znale su da oduže početak hitnih radova i po nekoliko meseci. Kada se javi potreba za uzimanjem pozajmice, prvo će biti urađena procena radova, a onda će stambene zajednice dobijati onoliko novca na koliko je procenjena vrednost posla - kažu u "Stambenom".

Foto A. Stanković

Direktor JP "Gradsko stambeno" Aleksandar Jakšić rekao je nakon potpisivanja memoranduma, da će ova mogućnost uzimanja kredita podstaći one koji su oklevali da započnu radove.

- Mi ćemo obavljati i stručni nadzor nad izvođenjem radova. Osim toga, završićemo i sve administrativne poslove koji su neophodni, a na stanarima je da odaberu firmu koju žele da izvede radove u zgradi - rekao je Jakšić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POZNATI PEVAČ UMRO NA SCENI: Koncert prekinut zbog tragedije