ĆIRILICA STIGLA NA BAS: Izmenjeno pismo na info - tablama na glavnoj autobuskoj stanici

S.V.

08. 10. 2024. u 13:13

NA INFORMATIVNIM tablama na Beogradskoj autobuskoj stanici (BAS) u novobeogradskom Bloku 42, umesto latinice, sada stoje ćirilica i engleski. Nakon što su "Večernje novosti", odmah po otvaranju glavnog autobuskog čvorišta na novoj lokaciji u prestonici, sa 12 dolaznih i 53 odlazna perona, ukazale na propust da su sve informacije ispisane na latinici i engleskom, reagovao je gradonačelnik Aleksandar Šapić koji je tražio od uprave BAS da postavi table na ćirilici.

ЋИРИЛИЦА СТИГЛА НА БАС: Измењено писмо на инфо - таблама на главној аутобуској станици

Foto: Printscreen

To je urađeno proteklog vikenda, pa su putnike na peronima juče dočekala obaveštenja i putokazi za dolazne i odlazne perone, međunarodne, turističke, međugradske i prigradske polaske i odlaske. Čim je ovaj kompleks otvoren u Bloku 42 na Novom Beogradu krajem septembra, putnici su odmah primetili da nigde nema ćirilice, kao na staroj autobuskoj stanici. Gradonačelnik Šapić rekao je da je Uprava stanice to uradila bez konsultacija sa Gradom, iako je ćirilica zvanično službeno pismo u Srbiji.

Foto: Printscreen

 

- Ko ne razume ćirilicu, razume engleski i obrnuto. Tražio sam od uprave BAS da zameni sve te natpise da oni budu ispisani na ćirilici i engleskom jeziku - rekao je Šapić prošle nedelje i najavio da će Grad da menja sve table i nazive ulica koje će takođe biti na ćirilici i na engleskom jeziku.

Stajališta i putokazi

NA informativnim tablama na autobuskim stajalištima u gradu svi nazivi linija gradskog prevoza ispisani su ćirilicom, kao i imena stanica. Osim ćirilice, tu je i engleski jezik. Putokazi u gradu na kojima se nalaze popularne turističke destinacije, takođe su ispisane na ćirilici i engleskom jeziku.

Propust u novom kompleksu BAS napravljen je usred borbe za očuvanje ćirilice, o čemu je nedavno govorio i ministar kulture Nikola Selaković i najavio niz koraka za zaštitu srpskog jezika i našeg matičnog pisma.

Foto: Printscreen

 

Prema procenama lingvista iz Odbora SANU za standardizaciju srpskog jezika, upotreba ćirilice u javnom prostoru Srbije svedena je na svega 10 odsto. Čak je i na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", kojim upravljaju stranci, ćirilicom i na engleskom piše "Aerodrom Beograd", kao i na "Beogradskoj areni".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
SEDAM PUTA DOBIO NA LOTOU: Otkrio svima svoje trikove

SEDAM PUTA DOBIO NA LOTOU: Otkrio svima svoje trikove

VEROVATNO svi ljudi na svetu u nekom trenutku razmišljaju o tome šta bi učinili kada bi pobedili na lotou. Neki bi spiskali novac na luksuzne automobile, egzotične odmore ili novu odeću, dok drugi razmišljaju o otplati hipoteka ili kupovini kuće ili stana.

07. 10. 2024. u 17:45

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ HARA KINOM: Evo šta je zaradio pobedom nad Kobolijem