NA DORĆOLU BILO 25, A OSTAJE PET SPLAVOVA: Gradska sekretarka Sonja Božović o uređenju oko beogradskih reka

S.V.

03. 10. 2024. u 12:53

POSLE uklanjanja splavova na Savskom keju i na potezu od Brankovog mosta do Ušća, na red je došao Dorćol i to deo kod kule Nebojša. Tu je bilo 25 splavova, a predviđeno je da ih ostane svega pet. Ostao je veoma mali broj da se ukloni.

НА ДОРЋОЛУ БИЛО 25, А ОСТАЈЕ ПЕТ СПЛАВОВА: Градска секретарка Соња Божовић о уређењу око београдских река

Foto arhiva Novosti

Ovako gradska sekretarka za inspekciju, nadzor i komunikaciju Sonja Božović, za "Novosti", objašnjava dokle se stiglo sa uklanjanjem splavova sa beogradskih reka, što je, po ideji gradonačelnika Aleksandra Šapića, počelo još prošle godine u novobeogradskim blokovima 44 i 45.

Foto: D. Milovanović

Gradska sekretarka za inspekciju, nadzor i komunikaciju Sonja Božović

- Kada se uredi obala na Dorćolu, planiramo da počnemo da sređujemo Zemunski kej, odnosno potez od Ušća do restorana "Venecija". Tu je trenutno 81 nelegalni objekat, a predviđeno je 51 mesto - ističe sekretarka Božović. - Ne možemo sve odjednom, radimo jedno po jedno i važno je da smo konačno dobili pogled na reku. Niko nije protiv noćnog života Beograda, ali on treba da se odvija na način na koji neće ugrožavati mir naših sugrađana. Sada su obale čistije i još uvek radimo na njihovom uređenju, kako bi Beograđani u potpunosti uživali u lepoti naših reka.

Postupajući po Odluci o postavljanju plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji grada Beograda, Komunalna inspekcija Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju, sprovela je postupke inspekcijskog nadzora za plutajuće objekte koji su bespravno postavljeni na vodnom zemljištu na teritoriji grada Beograda i donela rešenja o uklanjanju, kao i rešenja o izvršenju.

Prebačeni u Jakovo

ODLUKOM o postavljanju plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji grada Beograda, kao i izmenama i dopunama Plana postavljenja, predviđene su zone na kojima splavovi mogu biti, zone u kojima neće biti splavova i zona za odlaganje prinudno uklonjenih splavova, a to je leva obala reke Save, u Jakovu.

U narednom periodu, trebalo bi da bude gotov ceo proces koji uključuje uklanjanje bespravno postavljenih plutajućih objekata, pozicioniranje na licitirana mesta i postavljanje prateće infrastrukture, odnosno struje i vode. Splavovi će biti na svojim izlicitiranim pozicijama, plaćaće zakup i posedovaće prečišćivače otpadnih voda.

- Prvo su uklonjeni bespravno postavljeni splavovi na Savskom keju. Na tom potezu predviđeno je 30 mesta za splavove, a bilo ih je 104 - podseća naša sagovornica. - Nakon toga, uklonili smo 23 bespravno postavljena splava na potezu od Brankovog mosta do Ušća, to je zona na kojoj nije predviđeno mesto za splavove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

DA LI JE TEŽE ODGAJATI ĆERKE ILI SINOVE? Naučnici dali odgovor - evo koje mame i tate će drastično brže ostariti