O REKAMA I O GENIMA: Manifestacija "Evropska noć istraživača" na više lokacija u gradu

S.V.

28. 09. 2024. u 07:30

KAKO žive divlje pčele i ose, šta se dešava sa rekom od izvora do ušća, ko sve živi u barama i jezerima, šta su geni i čemu služe - saznali su mališani koji su se sinoć okupili u belim šatorima na Trgu republike, gde je od 16 do 22 časa bila organizovana naučno-zabavna manifestacija "Evropska noć istraživača".

О РЕКАМА И О ГЕНИМА: Манифестација Европска ноћ истраживача на више локација у граду

Foto: I. Marinković

Glavni cilj ove manifestacije je da veliki i mali shvate koliko je nauka važna i koliko oblikuje svaki segment naših života.

Na svečanom otvaranju u zdanju "Evropske kuće" u Knez Mihailovoj ulici, šef Delegacije EU Emanuele Žiofre rekao je da je "ovo veliki događaj koji ujedinjuje Evropu, i više od toga".

- Ovo je jedan od mojih omiljenih EU projekata, preko koga mnogo mladih saznaje šta je to nauka i razvija znatiželju, koja je neophodna da nam se društvo razvija -poručio je Žiofre.

Na Trgu republike bila je postavljena interaktivna radionica "Moja mala zdrava bara", klimatska soba za bekstvo i veličanstveni model reke. Na istom mestu posetioci su saznali zašto se nervne ćelije razlikuju od mišićnih, ali i zašto je čist vazduh važan. Oni koji su posetili Muzej Vuka i Dositeja naučili su nešto novo o zaboravljenim predmetima i rečima.

Beogradski zoo-vrt organizovao je interaktivnu sobu za bekstvo gde su se mogle otkriti tajne ptica grabljivica. Prirodnjački muzej otvorio je svoju stalnu postavku i izložbu o mineralima iz Titove zbirke, a u Opservatoriji na Kalemegdanu bilo je druženje s planetama. Matematički fakultet pripremio je "Matematički lavirint" za srednjoškolce.

Plato na Trgu bio je prepun mališana koji su sa roditeljima došli kako bi učestvovali u radionicama. Bili su mnogo zaiteresovani i za ekološku radionicu, gde se govorilo o tome kako plastični otpad utiče na naše zdravlje i okolinu, te kako može da naškodi rekama.

Poruka iz Njujorka

U video-poruci iz Njujorka, ministar nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović je poželela učesnicima da se dobro provedu na "divnoj manifestaciji čiji je cilj promocija nauke i njeno približavanje građanima".

- Nauka će u budućnosti biti ključna za pružanje rešenja, kroz nova otkrića. Da se suočimo sa globalnim izazovima treba nam više naučnika - poručila je Begovićeva.

U okviru manifestacije realizovano je više od 200 aktivnosti u Beogradu, Smederevu, Kragujevcu, Čačku, Kruševcu, Ranovcu, Zaječaru, Nišu, Pirotu, Leskovcu, Subotici, Mokrinu, Kikindi, Novom Sadu, Inđiji, Šapcu i Svilajncu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?