ODBIJENICI ROK MESEC DANA: Većina dece, upisane u vrtiće na velikom prolećnom konkursu, krenula u predškolske ustanove u septembru

Branka Borisavljević

27. 09. 2024. u 06:15

VEćINA mališana, koja je upisana u vrtić na velikom prolećnom konkursu, krenula je u obdanište u septembru.

ОДБИЈЕНИЦИ РОК МЕСЕЦ ДАНА: Већина деце, уписане у вртиће на великом пролећном конкурсу, кренула у предшколске установе у септембру

Foto P. Mitić

Roditelji, za čije mališane nije bilo mesta u državnom vrtiću, mogu ih uz odbijenicu upisati u privatnu predškolsku ustanovu i dobiti subvenciju Grada. Mame i tate imaju rok od mesec dana od dana dobijanja potvrde da dete nije primljeno u državni vrtić da zatraže dotaciju iz gradske kase.

Prema rečima Aleksandre Čamagić, sekretarke za obrazovanje i dečju zaštitu, postupak prijave za subvenciju Grada Beograda je jednostavan i u najvećem delu obavlja se elektronski.

- Roditelji najpre, preko portala e-uprave, konkurišu za mesto u državnom vrtiću - objašnjava Čamagićeva. - Nakon što upisne komisije utvrde da su svi kapaciteti u njihovim objektima popunjeni, oni mogu podneti zahtev za izdavanje takozvane odbijenice. Ovaj zahtev se, takođe, podnosi na portalu e-uprave, a odbijenica se preuzima u predškolskoj ustanovi za koju je prvobitno podnet zahtev. Od datuma izdavanja odbijenice roditelji imaju rok od mesec dana da podnesu zahtev za subvenciju Grada.

Čamagićeva navodi da zahtev mogu podneti lično u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu ili to u njihovo ime može učiniti privatna predškolska ustanova u koju upisuju dete.

KO PLAĆA PUNU CENU

POTVRDU, odnosno odbijenicu, ne dobijaju roditelji za čije mališane ima mesta u državnom vrtiću, ali oni iz nekog razloga žele da im deca pohađaju privatne predškolske ustanove. Oni mogu dete upisati u privatno obdanište i plaćati punu cenu boravka, koja se kreće od 250 do 400 evra, u zavisnosti od predškolske ustanove.

- Pravo na subvencionisani boravak priznaje se od prvog dana u narednom mesecu, a prva uplata subvencije može se očekivati mesec dana od priznavanja prava - kaže sekretarka. - Naš cilj je da svako dete dobije mogućnost da boravi u predškolskoj ustanovi, a privatni vrtići su Gradu značajan partner.

U septembru prošle godine, iznos koji Grad uplaćuje roditeljima čija deca idu u privatne predškolske ustanove prvi put je povećan sa 22.000 na 28.000 dinara, a u decembru dodatno na 33.000 dinara, bez obzira na broj dana provedenih u vrtiću. Razliku do pune cene plaćaju roditelji. Privatna obdaništa trenutno pohađa više od 23.000 mališana. Na odbijenicu imaju pravo isključivo roditelji i staratelji za koje državna predškolska ustanova tim dokumentom potvrdi da nema dovoljno kapaciteta za upis deteta.

.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NEVIDLJIVI EKOLOŠKI NEPRIJATELJ: Kako mikroplastika ugrožava životnu sredinu i ljudsko zdravlje