PUT PODVIGA SA PRIZRENOM U DUŠI: Obeleženo 20 godina rada Društva prijatelja manastira Svetih arhangela kod Prizrena

A. Z. K.

25. 09. 2024. u 20:40

BITNO je da se okupljamo oko kosovskometohijske ideje, Metohija je mesto u kojem je sedište naše crkve i prestoni grad Prizren.

ПУТ ПОДВИГА СА ПРИЗРЕНОМ У ДУШИ: Обележено 20 година рада Друштва пријатеља манастира Светих архангела код Призрена

I. Marinković

Crkva nas podseća da su naši stari prineli naš narod i da su dobili odaju u Sionskoj odaji.

Ovako je juče, na svečanosti povodom 20 godina postojanja i podvižničkog puta pomoći Društva prijatelja manastira Svetih arhangela kod Prizrena, carske Dušanove lavre, govorio vladika Ilarion u Domu vojske.

Dve decenije rada Društva obeleženo je uz brojne zvanice. Na samom početku skup je blagoslovio vladika Ilarion, koji je govorio i o značaju očuvanja naših svetinja na Kosovu i Metohiji.

- Kada se spomene reč grad, pomislimo na Beograd ili Carigrad, ali mnogobrojni, kao ja, prvo pomisle na carski grad Prizren - rekao je vladika.

I. Marinković

Godišnjici Društva u Domu vojske prisustvovao je i iguman manastira Svetih arhangela Mihailo, čiju podršku članovi Društva smatraju nemerljivom. On se zahvalio na redovnim dolascima, brizi i pomoći manastiru.

Gosti su juče bili u prilici da uživaju i uz hor, a na kraju večeri organizovano je i uručenje zahvalnicima onima koji uspešno sarađuju sa Društvom prijatelja manastira Svetih arhangela. "Večernje novosti" su takođe dobile "blagodarnicu" za "nesebičnu podršku i pomoć"

I. Marinković

Društvo je osnovano u proleće 2004. godine, a desetak entuzijasta imalo je želju na početku samo da pomogne monaštvu Svetih arhangela da ostane i opstane u manastiru. U sećanju su im ostale samo slike užasa, ne samo spaljenog i poharanog manastira i bespomoćnih monaha, odlučnih da tu skončaju, nego i gotovo svih srpskih svetinja i imovine. Te slike su bile njihov pokretač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

TAKVI LJUDI SU RETKI: Ceca pozajmila pare Đorđu Davidu posle saobraćajne nesreće u Severnoj Makedoniji