ZA TRETMAN OTPADA ČAK 328.000 DINARA: Zbog usluge ugovorene pre pet godina, fakultetima veći računi

B. Borisavljević

18. 09. 2024. u 11:15

VEĆ dve godine mnogi beogradski fakulteti jedva sastavljaju kraj sa krajem, a novac koji dobijaju od države nedovoljan je da izmiri materijalne troškove. Na rubu finansijskog opstanka, novi šok ih je dočekao sa avgustovskim računima za "Infostan" na kojima je stavka za odlaganje komunalnog otpada uvećana i šest puta, jer je njoj dodat i tretman otpada. Ovakvo rešenje Grad je usvojio pre pet godina.

ЗА ТРЕТМАН ОТПАДА ЧАК 328.000 ДИНАРА: Због услуге уговорене пре пет година, факултетима већи рачуни

Foto Ž. Knežević

.

Reč je, uglavnom, o visokoškolskim ustanovama koje imaju malo studenata, a smeštene su u zgradama ogromne površine. Od sopstvenih prihoda jedva uspevaju da plate komunalne usluge. Od 1. juna su odlučili da plaćaju samo onoliko koliko im država daje novca.

Prema novom cenovniku, na uplatnici koju je od "Infostana" dobio Filološki fakultet, umesto dosadašnjih oko 55.000 dinara, za odlaganje komunalnog otpada iznos od oko 328.000 dinara. Račun Hemijskog fakulteta je uvećan sa oko 58.000 dinara skočio na više od 364.000 dinara. Filozofskom će ubuduće plaćati 231.000 dinara, što je 195.000 više nego ranije.

Filološki fakultet obratio se "Infostanu" sa pitanjem da li je po sredi greška, a iz tog preduzeća stiglo je pojašnjenje da je razlog poskupljenja nova stavka na računu - tretman i odlaganje komunalnog otpada.

- Počev od 1. avgusta "Beo Čista Energija doo" počela sa pružanjem pune usluge "tretman i odlaganje komunalnog otpada" umesto samo "odlaganje komunalnog otpada" kao do sada, te da su korisnici o svemu informisani putem obaveštenja na julskim računima - navodi se u odgovoru "Infostana". - Grad Beograd je 26. septembra 2019. godine, odobrio cenovnik usluga tretmana i deponovanja čvrstog neopasnog komunalnog otpada koje pruža Beo Čista Energija d.o.o. korisnicima usluga.

MINISTARSTVO DAJE TEK PETINU

Dekani fakulteta su više puta isticali da Ministarstvo prosvete daje između 15 i 20 odsto od ukupno potrebnog novca za izmirenje materijalnih troškova.

Ostatak novca fakulteti su izdvajali iz sopstvenih prihoda. Neke visokoškolske ustanove, kao što je Hemijski fakultet, došle su u situaciju da stave ključ u bravu, jer ne mogu da zarade dovoljno novca samo da bi isplatili mesečne račune za komunalne usluge.

Kako stoji u odgovoru, "Beo Čista Energija d.o.o. pruža usluge odlaganja otpada od 2. avgusta 2021. godine, a od 1. jula 2024. godine, počela je i usluga tretmana komunalnog otpada, te se shodno tome primenjuju ranije odobrene cene za celokupnu uslugu.

Prema rečima Gorana Roglića, dekana Hemijskog fakulteta, poskupljenje naknade za tretman i odlaganje komunalnog otpada jeste oprećenje za Fakultet, ali je mnogo veći udar bio skok cene struje, sa 1,4 miliona dinara koliko je iznosi račun za decembar 2021, na 3,2 miliona dinara. On ističe da se beogradski fakulteti i dalje drže dogovora da račune za komunalne usluge izmiruju u visini sredstava koja dobijaju od države.

- Imamo najave da će Ministarstvo uplatiti neke vanredne pare za troškove za energetske i komunalne usluge - kaže Roglić. - Fakulteti su početkom avgusta dostavili tabele sa računima i koliko smo dobili od države, a koliko smo dali iz sopstvenih prihoda i sada očekujemo njihovu reakciju na to.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako da vreme na poslu bude ispunjeno zadovoljstvom – Pogledajte dugačak spisak benefita koje nudi Mercator-S