VOLITE TROBOJKU, SRBIJU I BEOGRAD: Obeležen Dan tradicije u Dečijem kulturnom centru (FOTO)

B.B.

15. 09. 2024. u 15:28

Na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u Dečjem kulturnom centru Beograd održana je četvrta po redu manifestacija "Dan tradicije".

ВОЛИТЕ ТРОБОЈКУ, СРБИЈУ И БЕОГРАД: Обележен Дан традиције у Дечијем културном центру (ФОТО)

Foto: DKC i Beoinfo

Manifestaciju je zvanično otvorila Vesna Vidović, zamenica gradonačelnika Beograda, koja je pozdravila mališane u publici i učesnike muzičko-scenskog programa.

- Pre četiri godine, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića Srbija i Republika Srpska počele su zajedno da obeležavaju 15. septembar kao "Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave" - rekla je Vidović. - Petnaesti septembar predstavlja dan proboja Solunskog fronta, dan kada je Srbija pokazala svoju mudrost, junaštvo i besprekornu želju za slobodom. O podvizima srpske vojske govorili su i slavili ih naši saveznici, ali su o njima pričali i naši protivnici navodeći da je srpski vojnik, srpski seljak nepobediv, da su vredni i disciplinovani .

Ona je istakla da decu treba da naučimo, a mi odrasli da se podsetimo da je srpski narod uvek bio na strani dobra, boreći se za slobodu najviše je stradao, a podnoseći velike žrtve svetu je dao velike pobede.

- Ovo je dan koji slave svi Srbi ma gde živeli, dan koji nas podseća kako samo jedinstvo može doneti napredak, prosperitet i uspeh. Dan kojim slavimo našu slobodu, jer naša domovina to i jeste slobodna i slobodarska zemlja. Ovj je dan kada sa ponosom ističemo naše zastave. Budute ponosni što ste Srbi, volite ovu našu trobojku, volite naš Beograd i Srbiju - poručila je Vidović.

Na Velikoj sceni "Donka Špiček", nastupili su članovi Hora Dečjeg kulturnog centra Beograd, Vokalne grupe ,,Nađi svoju zvezdu'', Umetničkog centra ,,Talija'', Akademskog društva Novi Beograd Visoke turističke škole, Kulturno umetničkog društva ,,Folklor je više od igre'', Folklorna grupa "Tamnavski opnčići", kao i učenici Baletske škole ,,Lujo Davičo''.

U popodnevnim časovima održan je prateći program manifestacije "Mala škola istorije - Da li si na pravom putu?". U ovom dramsko-obrazovnom programu deca su imala priliku da na neposredan i interesantan način upoznaju delove srpske istorije i ličnosti koje su je obeležile. Glumci-animatori Lazar Dubovac, Tijana Višković i Luka Jovanović su, kroz likove despota Stefana Lazarevića, Jelene Anžujske i Konde Bimbaše, naučila učesnike ove male škole istorije o značajnim događajima iz prošlosti koji su obeležili Srbiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

APEL DELIJAMA: Crvena zvezda objavila važno saopštenje pred meč sa Benfikom