"SADIŠA" NEMOĆAN DA SPASE STABLA: Za popravku toplovoda u centralnoj opštini seča zelenila neizbežna

A. Z. K.

14. 08. 2024. u 18:38

SPECIJALNA mašina za vađenje stabala, koja je nabavljena sredstvima grada "sadiša", ima svoja ograničenja i može se koristiti za presađivanje odraslih stabala starosti od 10 do 15 godina i visine do 20 metara.

САДИША НЕМОЋАН ДА СПАСЕ СТАБЛА: За поправку топловода у централној општини сеча зеленила неизбежна

Foto: N.Skenderija

Prilikom presađivanja drveća vodi se računa o vitalnosti stabla i opštem stanju, pa iz navedenih razloga nije uvek moguće presaditi bilo koje stablo.

Ovako u JKP "Zelenilo Beograd" objašnjavaju zašto u Metohijskoj ulici nije korišćena mašina za presađivanje drveća, već je doneta odluka da se ono seče kako bi radnici "Elektrana" mogli da rekonstruišu toplovod.

Građani koji žive u ulicama Metohijska, Gročanska, Tome Maksimovića, Vojislava Ilića, Danila Kiša i Vladimira Todorovića prošlog meseca iskazali su nezadovoljstvo zbog seče stabala. Drveće koje je ovde posađeno pre 35 godina trebalo bi da bude isečeno kako bi radnici zamenili mrežu toplovoda. Vračarci ne žele da spreče radove, ali žele da sačuvaju svoju malu zelenu oazu. Oni su se pitali i zašto ekipe "Zelenila" nisu iskoristile mašinu za presađivanje stabala, koja je nabavljena pre par godina, već su odlučili da ih seku.

Ugroženo šest ulica

KAKO su saopštili u "Elektranama" zaustavljanjem započetih radova na rekonstrukciji ugroženo je snabdevanje potrošača u šest ulica.

- Bez grejanja bi mogli da ostane deo Metohijske ulice od broja 21 do 40, Gročanske od 5 do 25, Tome Maksimovića od 1 do 9, Vojislava Ilića od 16 do 28 (parna strana), Danila Kiša 1 i Vladimira Todorovića 2 - saopštili su u ovom preduzeću.

- Prečnik busena stabla koji ova mašina formira je 180 centimetara, a dubina kopanja iznosi 106 centimetara - rekli su za "Novosti" u "Zelenilu". - Iako je ova mašina do sada korišćena na više lokacija u gradu ipak nije moguće da ona uvek pomogne da se sačuvaju stabla. Do sada je uz pomoć nje presađeno oko 370 stabala koja su nastavila svoj životni vek.

Privatna arhiva

Ekipe JKP "Beogradske elektrane" tokom jula započele su radove na sređivanju toplovodne mreže u ovom delu Vračara. Međutim, pojavio se problem kada su radnici "Zelenila" započeli seču stabala koja se nalaze iznad toplovodne mreže. Nezadovoljni građani su izašli na ulicu i posle nekoliko isečenih stabala zaustavili nastavak "posla". U toku nedelje JKP "Beogradske elektrane" izdale su i saopštenje ovim povodom u kom su upozorili građane da pojedina domaćinstva u ovom delu grada neće imati grejanje u toku predstojeće sezone ukoliko se radovi ne nastave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Ovo je najpopularnija destinacija u toku septembra i oktobra Last Minute akcija! Platite 6 noćenja, a boravite 9 ili 10!