PRIRODNJAČKI MUZEJ GOTOV ZA 3 GODINE: Za objekat na Ušću ubrzana izrada tehničko-projektne dokumentacije

A. Z. K.

14. 08. 2024. u 17:56

NOVA zgrada Prirodnjačkog muzeja, koja je planirana na Ušću, mogla bi da bude otvorena za posetioce u vreme otvaranja izložbe "Ekspo", 2027. godine.

ПРИРОДЊАЧКИ МУЗЕЈ ГОТОВ ЗА 3 ГОДИНЕ:  За објекат на Ушћу убрзана израда техничко-пројектне документације

Foto: beoinfo

Gotovo dva miliona predmeta koje čuva ova ustanova trenutno je smešteno u tesnim i neuslovnim prostorima u Njegoševoj i Ulici kneginje Zorke, uz malu galeriju od 100 kvadratnih metara u Beogradskoj tvrđavi.

Direktor Prirodnjačkog muzeja Slavko Spasić ističe da će novi prostor omogućiti stručnjacima da prikažu posetiocima bolje postavke, ali i dati bolje uslove za čuvanje.

- Pobedničko rešenje arhitekte Brane Mitrovića nove zgrade Prirodnjačkog muzeja je hrabro a ispunilo je sve tražene standarde, od kojih je osnovni bio da se ne naruši ambijentalna celina parka Ušće - kaže Spasić za Tanjug. - Bilo je važno i da ne dođe do prostornog konflikta sa obližnjim Muzejom savremene umestnosti i Palatom "Srbija". Očekujem da nova zgrada Prirodnjačkog muzeja prve posetioce primi kad bude otvorena izložba "Ekspo".

"Biljka kao začin" i minerali

U GALERIJI Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu u toku je izložba "Biljka kao začin" za koju vlada veliko interesovanje. Koliku je pažnju privukla ova postavka govori i podatak da je njeno zatvaranje odloženo dva puta.

- Ona će ipak biti zatvorena 18. avgusta, kako bismo mogli da pripremimo novu izložbu. "Biljka kao začin" ide u Kikindu na "Mamut-fest" - rekao je Spasić. - Sledećeg meseca ovaj i Muzej Jugoslavije predstaviće pomenutu izložbu Titovih minerala.

Sada bi trebalo izraditi urbanistički projekat, a Spasić je rekao da su stručnjaci Urbanističkog zavoda obećali ubrzanu proceduru, kako bi mogli da dobiju kompletnu tehničko-projektnu dokumentaciju i dozvolu za gradnju.

foto Z.Jovanović

U novoj zgradi biće više mesta za brojne eksponate Prirodnjačkog muzeja

Prema arhitektonskom projektu, koji je odabran, zgrada Muzeja trebalo bi da bude blago ukopana, a sa prednje strane imaće staklenu fasadu.

Za realizaciju ovog projekta neophodno je nekoliko godina, ali Spasić je najavio i šta Beograđane očekuje tokom sledećeg meseca. Prirodnjački i Muzej Jugoslavije zajedno će predstaviti zbirku minerala koje je kao poklon dobijao Josip Broz Tito od rudara i stranih državnika.

Direktor Spasić podseća da je prošlo mnogo vremena od kad je sagrađen neki novi muzej u našoj zemlji, a poslednji novi ovakav objekat izgrađen je 1989. godine - Muzej vazduhoplovstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NEVIDLJIVI EKOLOŠKI NEPRIJATELJ: Kako mikroplastika ugrožava životnu sredinu i ljudsko zdravlje