VRTIĆI JOŠ NE TRAŽE PROŠIRENJE: Tokom avgusta potpisivanje ugovora sa roditeljima ččija su deca upisana u državna obdaništa

B. Borisavljević

05. 08. 2024. u 12:09

SEKRETARIJATU za obrazovanje i dečiju zaštitu još nije podnet nijedan zahtev za proširenje upisne kvote za 20 odsto, na šta imaju pravo predškolske ustanove, koje imaju dovoljno prostora i i kadrova da upišu dodatni broj dece. Ipak, moguće je da će neke to od njih učiniti tokom avgusta, kada će biti potpisivani ugovori sa roditeljima čija su deca upisana u vrtić, pa će situacija biti mnogo jasnija.

ВРТИЋИ ЈОШ НЕ ТРАЖЕ ПРОШИРЕЊЕ: Током августа потписивање уговора са родитељима ччија су деца уписана у државна обданишта

Foto Arhiva

Veliki konkurs za upis u predškolske ustanove raspisuje se jednom godišnje, uglavnom na proleće, ali roditelji tokom cele godine mogu da konkurišu za upis u vrtiće. Izuzetak je samo period kada se podnose prijave na veliki konkurs i odlučuje o žalbama. Ukoliko u državnom obdaništu nema mesta, ustanova je dužna da roditeljima izda odbijenicu sa kojom mogu da upišu dete u privatnu predškolsku ustanovu, uz subveniciju Grada u iznosu od 33.000 dinara.

Na preliminarnu rang-listu, ove godine je podneto 3.600 prigovora, a pozitivno je rešeno više od polovine, odnosno 1.704. U odnosu na prošlu godinu broj žalbi je manji za hiljadu. Ove godine podneto je oko 18.000 zahteva za upis u obdanište, a mesta ima za više od 14.000 mališana. Već po tradiciji, najviše prijava bilo je za vrtiće na Novom Beogradu i Paliluli, dok je najveće interesovanje za upis dece u odnosu na broj slobodnih mesta na opštinama Voždovac i Zemun.

BESPLATAN BORAVAK

Od septembra prošle godine boravak u državnim vrtićima je za roditelje besplatan, jer Grad subvencioniše pun iznos ekonomske cene u iznosu od 33.000 dinara za oko 58.000 mališana. Isti iznos dotira se i roditeljima oko 22.000 dece upisane u privatne predškolske ustanove, a ostatak do punog iznosa u toj ustanovi će plaćati mame i tate.

Najviše žalbi stiglo je Predškolskoj ustanovi "11. april" u Novom Beogradu - 500, od kojih j pozitivno rešene 206. Sledi PU "Dr Sima Milošević" u Zemunu sa 489 i PU "Čika Jova Zmaj" na Voždovcu sa sa 479. U Sopotu nije bilo nezadovoljnih. Na Starom gradu je podneto 20 prigovora koji se odnosili na odbijenu lokaciju vrtića. Praksa prethodnih godina je pokazala da se, od 17 predškolskih ustanova, skoro dve trećine molbi za upis odnosi na najtraženije - Novi Beograd, Zemun, Palilula, Čukarica, Voždovac i Zvezdara.

Poslednjih nekoliko godina su ostvareni veliki uspesi u ovom sektoru. Obuhvat dece predškolskim obrazovanjem u glavnom gradu iznosi oko 75 odsto, što je veliki skok sa nekadašnjih 45 procenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

TURIZAM KAO FAKTOR MIRA: Obrazovno i duhovno iskustvo koje širi um