SEKRETARI ĆE BITI VRAĆENI: Skidanje bista u dvorištu OŠ "Laza Kostić" u Bloku 23 zabrinulo građane

A. Z. K.

02. 08. 2024. u 16:10

SMRT antifašizmu drugovi i drugarice, dame i gospodo. Odoše sekretari u istoriju!

СЕКРЕТАРИ ЋЕ БИТИ ВРАЋЕНИ: Скидање биста у дворишту ОШ Лаза Костић у Блоку 23 забринуло грађане

Foto Tanjug

Ovako je zabrinuti Novobeograđanin podelio na mreži sliku skidanja bista Sedam sekretara SKOJ iz dvorišta OŠ "Laza Kostić" u Bloku 23, koja je nekada nosila naziv po njima. Međutim, kada je najavljena rekonstrukcija prostora oko škole rečeno je i da će biste biti pomerene tokom radova i po njihovom završetku vraćene u dvorište osmoletke.

Sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Aleksandra Čamagić u martu je najavila veliku rekonstrukciju dvorišta OŠ "Laza Kostić". Blok 23, gde je smeštena ova škola, predstavlja simbol brutalističke arhitekture pa je odlučeno da dvorište dobije autentičan izgled bloka.

Osmoletka je otvorena 1977. godine i tada je nosila ime "Sedam sekretara SKOJ", a sadašnji naziv po pesniku Lazi Kostiću nosi od 2005. godine. Projekat po kom je osmoletka urađena potpisuju arhitekte Aleksandar Stjepanović, Božidar Janković i Branislav Karadžić. Zbog svog prvobitnog imena u školskom dvorištu na jednom zidu od cigle smeštene su biste Zlatka Šnajdera, Janka Mišića, Mije Oreškog, Pavla Paja Marganovića, Josipa Kolumba, Pere Popovića Age i Josipa Debeljaka. Radnici su ovih dana započeli skidanje bista, a u planu je da one budu vraćene po završetku rekonstrukcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

KRAĐA porodičnog automobila iz garaže ili dvorišta je nešto što su mnogi roditelji i njihovi sinovi i kćeri imali prilike da iskuse i često je samo faza u odrastanju tinejdžera; za razliku od nje, krađa vojnog aviona predstavlja potpuno drugačiju vrstu avanture. Ipak, i takvi slučajevi zabeleženi su tokom istorije avijacije - i to ne samo jedan ili dva.

16. 09. 2024. u 12:07

Komentari (0)

Nagrade vredne 1.300.000 dinara za paraolimpijske šampione od Super Vera