PREGLEDANO 1.923 GRAĐANA: Otkriveni slučajevi summnji na melanom, zakazane hiruške intervenicije

B.B.

15. 07. 2024. u 15:53

NA besplatnim dermoskopskim pregledima organizovanim tokom vikenda na Adi Ciganliji, pregledano je 1.923 građana, a kod 25 pacijenata je uočena je sumnja na melanom. Kod 156 preglednih uočene su sumnjive promene zbog kojih su upućeni na dalje konsultacije i praćenje, dok je za 58 njih zakazana hirurška intervencija ili su upućeni uklanjanje sumnjive promene.

ПРЕГЛЕДАНО 1.923 ГРАЂАНА: Откривени случајеви суммњи на меланом, заказане хирушке интервениције

Foto: Tanjug

Prema rečima Željka Mijuškovića, specijaliste dermatovenerologije na Vojnomedicinskoj akademiji rak kože jedini rak koji se može videti golim okom i ukloniti jednostavnom hiruškom intervencijom.

- S obzirom da se melanom, kao najopasniji rak kože, veoma brzo širi i može imati fatalne posledice, rano otkrivanje faktički spašava život pacijenta - naveo je Mijušković. - Dermoskopski pregledi su jedan od najefikasnijih načina otkivanja tumora kože u ranom stadijumu i zato je veoma važno da se pacijenti odmah, čim uoče neke promene, jave dermatologu i da redovno obavljaju samopreglede i preglede kože kod dermatovenerologa.

Pregledi su organizovani u okviru društveno odgovorne kampanje za rano otkrivanje raka kože "Pregled za sve" uz podršku Ministarstva zdravlja Srbije i Udruženja dermatovenerologa Srbije.Građen je pregledalo 47 dermatovenerologa, eksperata u oblasti dermoskopije iz vodećih institucija zdravstvene zaštite u Srbiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JANIK SINER DVAPUT PAO NA DOPING TESTU, A DOZVOLJENO MU DA IGRA! Skandal kakav tenis ne pamti! Ovo je nečuveno!