HILJADU PRIGOVORA MANJE: Vrtići objavili konačne rang liste, do kraja godine dodatnih 1.600 mesta

B. Borisavljević

04. 07. 2024. u 13:02

NA preliminarnu rang-listu za upis u vrtiće podneto je 3.600 prigovora, a pozitivno je rešeno više od polovine, odnosno 1.704, potvrdila je za "Novosti" Aleksandra Čamagić, sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu.

ХИЉАДУ ПРИГОВОРА МАЊЕ: Вртићи објавили коначне ранг листе, до краја године додатних 1.600 места

Foto N. Živanović

U odnosu na prošlu godinu broj žalbi je manji za hiljadu. Ove godine podneto je oko 18.000 zahteva za upis u obdanište, a mesta ima za više od 14.000 mališana

Prema rečima Čamagićeve, konkurs je protekao po planu. Već po tradiciji, najviše prijava bilo je za vrtiće na Novom Beogradu i Paliluli, dok je najveće interesovanje za upis dece u odnosu na broj slobodnih mesta na opštinama Voždovac i Zemun. Ona je dodala da posebno raduje činjenica da su sva deca koja su konkurisala u četiri beogradske opštine i upisana u željene vrtiće, što je rezultat proširivanja kapaciteta i otvaranja novih državnih vrtića.

ODBIJENICE

RODITELjI mališana koji nisu upisani u državni vrtić mogu uzeti odbijenicu sa kojom konkurišu u privatnu predškolsku ustanovu uz subvenciju Grada, koja iznosi 33.000 dinara, koliko je ekonomska cena boravka u gradskim obdaništima.

Boravak oko 58.000 dece u državnim vrtićima je besplatan. Privatne predškolske ustanove pohađa više od 22.000 mališana

- Najviše žalbi stiglo je Predškolskoj ustanovi "11. april" u Novom Beogradu - 500, od kojih j pozitivno rešene 206 - kaže Čamagić. - Sledi PU "Dr Sima Milošević" u Zemunu sa 489 i PU "Čika Jova Zmaj" na Voždovcu sa sa 479. U Sopotu nije bilo nezadovoljnih. Na Starom gradu je podneto 20 prigovora koji se odnosili na odbijenu lokaciju vrtića. Tokom leta ćemo uraditi analizu pristiglih prijava i gde ima potrebe, odobriti proširenje lista za 20 odsto, pod uslovom da ustanova ima prostornih i kadrovskih kapaciteta. Grad, kao osnivač predškolskih ustanova, ima na to pravo po zakonu.

Praksa prethodnih godina je pokazala da se, od 17 predškolskih ustanova, skoro dve trećine molbi za upis odnosi na najtraženije - Novi Beograd, Zemun, Palilula, Čukarica, Voždovac i Zvezdara.

- Posebno raduje činjenica da su sva deca koja su konkurisala u četiri beogradske opštine i upisana u željene vrtiće, što je rezultat proširivanja kapaciteta i otvaranja novih državnih vrtića - istakla je Čamagićeva. - Ako je prošle godine za obrazovanje i dečju zaštitu namenjeno 33 milijarde dinara, ove godine je u budžetu za iste namene predviđeno 45 milijardi dinara, što je prvi put u istoriji da se toliko novca izdvaja za najmlađe Beograđane. Grade se novi vrtići, tako da će do kraja godine biti dodatnih 1.600 mesta za mališane.

Poslednjih nekoliko godina su ostvareni veliki uspesi u ovom sektoru. Obuhvat dece predškolskim obrazovanjem u glavnom gradu iznosi oko 75 odsto, što je veliki skok sa nekadašnjih 45 procenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!