DUH AFRIKE U BEOGRADU: U Muzeju afričke umetnosti tokom vikenda biće organizovan dvodnevni festival

A. Z. K.

29. 06. 2024. u 06:45

U MUZEJU afričke umetnosti tokom vikenda biće organizovan Afro festival, a posetioci će moći da se tokom dva dana upoznaju sa nasleđem, umetnošću sa ovog kontinenta i tradicijom.

ДУХ АФРИКЕ У БЕОГРАДУ: У Музеју афричке уметности током викенда биће организован дводневни фестивал

Muzej afričke umetnosti

Programi će biti organizovani u subotu i nedelju od 10.00 do 18 časova, a cena ulaznice je 400 dinara.

Ovaj festival više od dve decenije okuplja brojne umetnike i publiku, kako bi se svi zajedno kroz različite programe upoznali sa kulturom Afrike, ali i mesto upoznavanja i razmene ideja. I ove godine manifestaciju su podržale i učestvuju brojne ambasade među kojima su Alžir, Angola, Brazil, Egipat, DR Kongo, Libija, Maroko, Nigerija, Somalija i Tunis, kao i konzulati Gabona, Jamajke i Namibije.

Muzički program

U PLANU je i muzički program, a publika će moći da čuje nigerijskog muzičara Pena i popularnog brazilskog gitaristu Žozea Delsona do Nasimenta.

- Ritmove singidundun, đembe i sabar bubnjeva izvodiće perkusionisti škole "Singidundun". Ovaj sastav pratiće i plesni nastup jedne plesačice iz Mozambika. Muzičku pozadinu događaja upotpuniće i bend "Avalski put" koji čine strani studenti, pretežno iz Afrike, koji borave i studiraju u Srbiji zahvaljujući projektu "Svet u Srbiji" - saopštili su u Muzeju.

- U sklopu programa biće organizovan afrički bazar, izložba najuspešnijih radova sa Devetog likovnog konkursa za decu "Impresije o Africi" - saopštili su u Muzeju afričke umetnosti. - U planu je i modna revija nigerijskih dizajnera i radionica na kojoj će dame učiti tehnike vezivanja afričkih turbana. Za decu su pripremljene radionice hip-hop plesa, kreiranje kolaž-scenografije sa zamišljenog ili stvarnog putovanja u Afriku, kao i oslikavanje murala sa motivima po uzoru na ukara tkanine iz Nigerije i Kameruna.

Posetioci će moći da odigraju i partiju mankale, jedne od najstarijih misaonih igara, kao i da isprobaju borilačku veštinu kapuera angola. Tokom festivala biće održano i nekoliko predavanja: "Zapadnoafrička tradicionalna muzika - Đembe", "Bviti/Bvete: Religija, tradicija ili ritual?" i "Između kolonizacije čula i stvaralačkog otpora: Elektronska muzika u istočnoj Africi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HOLIVUDSKI GLUMAC U BRAKU SA SESTROM: Kada su saznali da su u srodstvu uradili su nešto što bi malo ko smeo (FOTO)