ZAVRŠENA SEDNICA: Šapić gradonačelnik (FOTO)

Novosti online

24. 06. 2024. u 09:57 >> 12:36

ODBORNICI Skupštine grada Beograda izabrali su danas ponovo Aleksandra Šapića za gradonačelnika Beograda u naredne četiri godine.

ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА: Шапић градоначелник (ФОТО)

Foto: Dragan Milovanović

Podsetimo, sednicu je zakazao predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević nakon što jeponovo izabran za predsednika gradskog parlamenta na konstitutivnoj sednici održanoj 21. juna.

Prethodno su verifikovani mandati odbornicima. Skupština od dana konstituisanja ima zakonski rok od 30 dana da izabere gradonačelnika.

Šapić izabran za gradonačelinka Beograda

Odbornici Skupštine grada Beograda izabrali su danas ponovo Aleksandra Šapića za gradonačelnika Beograda u naredne četiri godine.

Za izbor Šapića glasalo je 64 od 82 odbornika koji su glasali.

Šapića je za gradonačelnika predložio predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

Za zamenika gradonačelnika izabrana je Vesna Vidović.

Odbornici su izabrali i članove Gradskog veća.

Tokom rasprave, odbornici vladajuće koalicije podržali su izbor Šapića, dok su predstavnici opozicije bili protiv.

Sednici Skupštine grada ne prisustvuju odbornici pokreta Kreni-promeni koji su u petak napustili konstitutivnu sednicu Skupštine grada posle verifikacije mandata.

Šapić je funkciju gradonačelnika Beograda već obavljao od juna 2022. do oktobra 2023. godine, a potom je bio predsednik Privremenog organa Beograda.

Pre toga, tri puta je biran za predsednika opštine Novi Beograd (2012,  2016. i 2020. godine).

 

Završena rasprava u Skupštini grada


U Skupštini grada završena je rasprava o predlogu da Aleksandar Šapić ponovo bude izabran za gradonačelnika Beograda.

Tokom rasprave, odbornici vladajuće koalicije podržali su izbor Šapića, dok su predstavnici opozicije bili protiv.

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini grada Aleksandar Mirković izjavio je tokom sednice, da će ta odbornička grupa podržati izbor Aleksandra Šapića za gradonačelnika Beograda.

Kako je rekao Beograd će biti bedem za zaštitu i podršku i republičkoj vladi i predsedniku države za ostvarenje svih nacionalnih interesa. 

- I Skupština grada Beograda će biti garant borbe za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije i biti garant borbe za bratske odnose sa Republikom Srpskom i sve ono što su ostali nacionalni interesi u regionu i u celom svetu što se tiče našeg naroda - rekao je Mirković.

Kako je rekao, Šapić je pokazao u poslednje dve godine, da je njegov fokus, bez obzira na velike napade kojima je bio izložen da je, usmeren isključivo na Beograd i Beograđane, sve beogradske opštine i sveukupni razvoj i prestonice i države. 

- Mi smo to zajedno kao tim radili, ja sam kao deo tog tima ponosan na to što smo uradili i siguran sam da ćemo te 2027. Beograd biti drugačiji grad nego što je danas. Biće bolji, lepši i razvijeniji - poručio je Mirković.

Predsednik odborničke grupe Socijalističke partije Srbije Aleksandar Antić izjavio je da će ta odbornička grupa podržati izbor Šapića za gradonačelnika Beograda.

- Beograd je značajno napredovao u proteklih 10 godina. Činjenica da smo na ovim izborima kao lista dobili oko 53 odsto glasova govori ipak da smo na dobrom putu i da smo napravili neke značajne stvari u Beogradu koje građani Beograda poštuju - rekao je Antić.

On je rekao da su u prestonici realizovani infrastrukturni projekti od velikog značaja, pre svega, obilaznica oko Beograda.

- To smanjuje saobraćajne gužve, smanjuje zagađenje vazduha. Završena su oba Klinička centra Srbije koja su takođe čekala decenijama. Završena je glavna železnička stanica Prokop. Danas je naš aerodrom u fazi jedne izuzetno dobre modernizacije i već danas je, da kažem, jedan aerodrom koji beleži najveći rast po broju putnika - naveo je Antić.

Odbornik SNS Miroslav Čučković je naglasio da danas biramo čoveka koji se pokazao ne samo rukovodeći Novim Beogradom, nego i u poslednje dve godine bez obzira na sve napade kojima je bio izložen i da je njegov fokus usmeren na građane Beograda, svako beogradsko naselje, svaku opštinu i njihov razvoj. 

- Zajedno smo radili kao tim i kao deo tog tima sam ponosan na to što smo uradili i siguran sam da će 2027. Beograd biti bolji lepši i razvijeniji. To je velika stvar za ovaj grad i neće EXPO biti samo razvojna šansa Beograda - rekao je Čučković.

Odbornik SNS Branko Milićević izašao je kratko za govornicu i poručio Aleksandar Šapić - nemam reči imam dlanove.

Šefica odborničke grupe PSG-ZLF u Skupštini grada Natalija Stojmenović izjavila je ta odbornička grupa neće podržati izbor Aleksandra Šapića za gradonačelnika Beograda, navodeći da je Šapićev šef kabineta optužen za davanje mita Kentkartu, i da Šapić nije završio novu autobusku stanicu i Tiršovu.

Šef odborničke grupe NPS-NLS-Ekološki ustanak-DS Miloš Pavlović rekao je da ta odbornička grupa neće podržati izbor Aleksandra Šapića za gradonačelnika jer smatraju da Šapić ne može da obavlja javnu funkciju zbog odsutstva morala u politici, i zbog nepoštovanja zakona koji je pokazao kroz funkciju predsednika opštine Novi Beograd i kao gradonačelnik u mandatu od 2022. godine.

Stefan Krkobabić je rekao da je sve sto se danas čulo bilo interesanto jer je opozicija uspela da optuži Aleksandra Vučića i Aleksandra Šapića za zve što se dešavalo poslednjih 75 godina i podsetio da lista Beograd sutra bira ljude za budućnost a ne za nešto što je bilo pre 10, 20, 30 godina.

Foto: Dragan Milovanović

 


 

Šapić predložio svoj tim od 13 članova

Šapić je predložio za zamenika gradonačelnika Vesnu Vidović koja je bila i u prošlom mandatu na toj funkciji. Kako je rekao, tim od 13 članova će biti skoro isti kao u prethodnom mandatu kako bi nastavili tamo gde su stali pre devet meseci.

Prethodno su verifikovani mandati odbornicima.

Skupština od dana konstituisanja ima zakonski rok od 30 dana da izabere gradonačelnika.

Foto: Grad Beograd

 

Nikodijević predložio Šapića za gradonačelnika Beograda


Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević izjavio je da očekuje da na sutrašnjoj sednici gradskog parlamenta bude izabran gradonačelnik i da gradska vlast ima odgovornost da ispuni sve što su građanima prestonice obećali.

- Očekujem da sutra dobijemo gradonačelnika, dobro je što smo u petak konstituisali skupštinu i sada je vreme da dobijemo izvršne organe vlasti -  rekao je Nikodijević. 

On je rekao je da svako ko poseti Beograd može da se uveri koliko se grad razvija i koliko se promenio u poslednjih deset godina, navodeći da zbog toga vlast ima odgovornost da ispuni sve što su građanima obećali.

- Građani su nam dali podršku za projekat Beograd 2027. godine koji podrazumeva veliki broj infrastrukturnih objekata, od obilaznice, izgradnje dva mosta, dva nova tunela, od Ekonomskog fakulteta do despota Stefana i od Mosta na Adi prema Autokomandi, izgradnju beogradskog metroa, novi izložbeni prostor, nacionalni stadion, izgradnju fabrike otpadnih voda i mnoge druge. Zato sada i imamo veliku odgovornost da ispunimo sve ono što smo sugrađanima i obećali - rekao je Nikodijević.

Govoreći o sutrašnjoj sednici Skupštine grada na kojoj će se izabrati gradonačelnik, Nikodijević je za TV Prva rekao da očekuje dobru raspravu i izrazio zadovoljstvo što će izborom prvog čoveka prestonice biti završen period privremene uprave.

Biti u privremenom stanju devet meseci nije bilo dobro za dvomilionski grad, dodao je Nikodijević, objašnjavajući da je tada postoji privremeno finansiranje koje ne dopušta da se finansiraju veliki infrastrukturni projekti i da se novac usmerava u investicije već mogu samo da se održavatju tekuće stvari.

- Zato očekujem da po izboru izvršnih organa vlasti imamo ubrzo i sledeću sednicu gde ćemo izglasati budžet za 2024. godinu i nastaviti da radimo velike stvari u Beogradu", rekao je Nikodijević - saopštio je Beoinfo. 

BONUS VIDEO: MEDIJI OPOZICIJE KUKAJU -  Ne znamo kako protiv Vučića, napravio je ekonomski stabilnu Srbiju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO